Δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο από το να κυβερνήσεις τους Έλληνες. Και αυτό, γιατί, όλοι νομίζουν ότι είναι ικανοί για όλα“. Τάδε έφη Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Με την ελπίδα να μην ισχύει το παρόν για την μικρή κοινωνία του νησιού μας παρουσιάζουμε τις συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΑΚΗ οι δύο μονομάχοι για τον δημαρχιακό θώκο του νησιού κ.κ. Θεοδόσης Σουσούδης και Δημήτρης Λοτσάρης. Ένας πρώην δήμαρχος, ένας απερχόμενος δήμαρχος. Πλαισιώνονται από ικανά στελέχη, οι περισσότεροι με εμπειρία στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

Καλή επιτυχία για την Άνδρο που μας ενώνει!

ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΣΟΥΣΟΥΔΗΣ: Θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στους τσακωμούς και τις έχθρες

Είστε οικογενειάρχης, γιατρός με «παράδοση» στον χώρο. Γιατί επιμένετε να ασχολείσθε με τα κοινά της Άνδρου;

Η αγάπη μου για προσφορά και η ενασχόληση με τα κοινά απορρέουν και από τις δύο ιδιότητες που αναφέρατε. Επίσης 22 χρόνια υπηρεσίας στο Κέντρο Υγείας Άνδρου, φροντίζοντας καθημερινά συμπολίτες μου, τους νοιώθω όλους σαν την μεγάλη μου οικογένεια. Από την θέση του Δημάρχου, μου δίνετε η ευκαιρία να προσφέρω ακόμα περισσότερα τόσο στους συμπολίτες μου, όσο και στο νησί που αγαπώ την Άνδρο. 

Έχουμε φτιάξει μια καταπληκτική ομάδα από ανθρώπους που αγαπούν το νησί και έχουν όρεξη και μεράκι να βοηθήσουν, ώστε να δώσουμε μια νέα προοπτική εξέλιξης για την Άνδρο και για τα παιδιά μας.

Θέλουμε να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης και της δημοκρατίας στους πολίτες.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης και να φέρουμε επενδύσεις στο νησί στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα. Να ενισχύσουμε τον Τουρισμό, να φτιάξουμε τις υποδομές μας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να αναδείξουμε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα.

Υπήρξατε δήμαρχος του νησιού στην καρδιά της οικονομικής κρίσης της χώρας, την πλέον τραγική εκείνη συγκυρία της εφαρμογής των capital controls, την εποχή που οι δήμοι δεν είχαν την δυνατότητα «να αλλάξουν μια λάμπα». Πως διαχειριστήκατε αυτή την κατάσταση αφενός από πλευράς έργων και αφετέρου σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του Δήμου που παραλάβατε με μεγάλο έλλειμα;

Ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική περίοδος. Από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προβλήματα πολλών ετών που οι προηγούμενες διοικήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί.  Τα οικονομικά προβλήματα ήταν τεράστια και τα χρέη του Δήμου προς τρίτους επίσης τεράστια, ενώ το ταμείο ήταν σχεδόν άδειο.  Ισολογισμοί́ δεν υπήρχαν και ο κίνδυνος να μπει ο Δήμος σε οικονομική́ επιτήρηση ήταν άμεσος. Έπρεπε λοιπόν να βάλουμε μία τάξη σε όλα αυτά. Και αυτό κάναμε.

Με πολλή δουλειά, με υπομονή και επιμονή μειώσαμε τις οφειλές. Παράλληλα, αυξήσαμε τα έσοδα, εξοφλήσαμε παλαιότερα δάνεια -όπως αυτό́ του Δήμου Κορθίου- και από́ το 2017 μέχρι το τέλος της θητείας μας το 2019 είχαμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά και να παραδώσουμε ένα εύρωστο ταμείο στην δημοτική αρχή που μας διαδέχτηκε. Ταυτόχρονα όμως κάναμε και έργο και αφήσαμε έτοιμες χρηματοδοτήσεις και πληθώρα χρηματοδοτημένων έργων, τα οποία η σημερινή διοίκηση, με περισσό θράσος, διαφημίζει σαν δικά της. Πολλά έργα τα καθυστέρησε και άλλα τα σταμάτησε, ενώ άλλα προσπάθησε να τα αλλάξει και να κατασπαταλήσει τα διαθέσιμα χρήματα σε απευθείας αναθέσεις.
Για την οικονομική μας διαχείριση βραβευτήκαμε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Ερευνών (ΚΕΦιΜ), ΤΕΤΑΡΤΟΣ Δήμος στην κατάταξη ανάμεσα στους 325 δήμους της Ελλάδος, φέρνοντας την Άνδρο στις πρώτες θέσεις θετικής προβολής πανελληνίως.

Ο πολίτης του νησιού εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ίδια βασικά προβλήματα της καθημερινότητας: Ύδρευση/ αποχέτευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, σκουπίδια, επικίνδυνο οδικό δίκτυο, ανασφάλεια όσον αφορά στις δομές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Το σχόλιό σας 

Η Άνδρος χρειάζεται ένα σωστό σχεδιασμό. Χρειάζεται έργα και ταυτόχρονη ανάπτυξη. Και αυτό επιδιώκουμε. Έχουμε καταρτήσει μια ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική πρόταση που έχει έξι βασικούς άξονες, ενώ έχουμε παρουσιάσει και 15 προτεραιότητες για την Άνδρο της επόμενης ημέρας. Την επομένη των εκλογών, θα θέσουμε τις προτεραιότητες σε άμεση εφαρμογή.

Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στις υποδομές με την ολοκλήρωση της μαρίνας στο Μπατσί, την ολοκλήρωση των λιμένων σε Χώρα και Κόρθι και την υλοποίηση της Γ’ φάσης του λιμένα Γαυρίου, την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στα χωριά, την δημιουργία χώρων στάθμευσης στη Χώρα, στο Μπατσί, στο Γαύριο και στο Κόρθι. Θα αξιοποιήσουμε ΑΜΕΣΑ την μελέτη του καθηγητή Βαγγέλη Πισσία , για την υδροδότηση του νησιού και θα αξιοποιήσουμε τα ύδατα της Άνδρου. Έτσι ώστε να μην έχουμε τα γνωστά προβλήματα λειψυδρίας, με πολλά χωριά να μένουν για μέρες χωρίς νερό.

Και φυσικά είμαστε υπέρ της οριστικής λύσης για το πρόβλημα των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια το νησί.

Υποστηρίζεται ότι διεκδικείτε την «πατρότητα» των περισσότερων έργων από αυτά που η απερχόμενη δημοτική αρχή θεωρεί δικά της. Το σχόλιό σας

Όπως σας προανέφερα, στο τέλος της θητείας μας παραδώσαμε στην επόμενη δημοτική αρχή δεκάδες έργα έτοιμα προς υλοποίηση. Είχαν δηλαδή γίνει οι μελέτες και είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από εμάς. Αρκεί να σας πω ότι από τα 25.500.000 ευρώ,  τεχνικό πρόγραμμα, που η διοίκηση Λοτσάρη διαφημίζει σαν έργο δικό της,  τα 9.000.000 ευρώ είναι αποτέλεσμα δικών μας ενεργειών.  Εδώ να σας πω, πως το Τεχνικό Πρόγραμμα της θητείας μας με τα χρηματοδοτούμενα μόνο έργα, ανέρχεται στο ποσό περισσότερα των 18.000.000 ευρώ. Αν σκεφθεί κανείς και την οικονομική κρίση εκείνης της εποχής, αντιλαμβάνεστε την δουλειά που έγινε.

Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους υπήρξατε αντίπαλοι, αλλά και κάποιοι που αποχώρησαν και επανέκαμψαν.  Τώρα είναι στο ψηφοδέλτιό σας. Το σχόλιό σας.

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου μας σε αυτές τις εκλογές επιβεβαιώνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο το «στοίχημα» που βάλαμε ως παράταξη να κατέλθουμε σε αυτές τις εκλογές ανανεωμένοι, ανοίγοντας μια νέα προοπτική για το νησί μας. Αυτή άλλωστε είναι και η απόδειξη πώς ό,τι λέμε το κάνουμε πράξη, θέτουμε στόχους και τους υλοποιούμε.

Έχουμε καταφέρει να έχουμε έμπειρα στελέχη που ασχολούνται χρόνια με την αυτοδιοίκηση, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα στελέχη, που εμπιστεύτηκαν την παράταξη και το πρόγραμμά μας και συμμετέχουν για πρώτη φορά στα κοινά. Όλοι μας όμως μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, όπως η υπευθυνότητα, το ήθος, η αξιοπιστία και φυσικά η όρεξη για δουλειά και η αγάπη για το νησί μας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που συνέβαλαν στο να έρθουν μαζί μας και στελέχη που μέχρι πριν βρίσκονταν πολιτικά απέναντί μας. Θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στους τσακωμούς και τις έχθρες, διότι μόνο κακό κάνουν στο νησί μας. Γι’ αυτό καλωσορίσαμε όλα τα νέα στελέχη που μας εμπιστεύθηκαν και αποφάσισαν να συμπορευτούν μαζί μας. Μη ξεχνάτε δε ότι όλοι ζούμε στο ίδιο νησί και πρέπει να είμαστε μονιασμένοι.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας εάν και εφόσον εκλεγείτε; Το πρόγραμμά σας

Σας ανέφερα ήδη τις μισές (λιμάνια, υδροδότηση, χώροι parking, οδικό δίκτυο, απορρίμματα) από τις συνολικά 15 βασικές μας προτεραιότητες. Συμπληρώνω: την ενίσχυση του Τουρισμού, με αύξηση της τουριστικής κίνησης και επέκταση της τουριστικής σεζόν με ιδιαίτερη έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στον συνεδριακό τουρισμό. Την ενίσχυση του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, στηρίζοντας οικονομικά το Φεστιβάλ Άνδρου, χρηματοδοτώντας τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, αναβιώνοντας δρώμενα και δημιουργώντας νέα και δημιουργώντας αθλητικές υποδομές. Την ίδρυση Ναυτικής Σχολής σε συνεργασία με τον εφοπλιστικό κόσμο της Άνδρου. Επέκταση του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου, καθιστώντας το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.
Την διεκδίκηση, προς το υπουργείο Υγείας, κινήτρων για την επάνδρωση του Κέντρου Υγείας με ιατρούς ειδικοτήτων. Την ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών για τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.  

Παράλληλα, θα δημιουργήσουμε Γραφείο Επιχειρηματικότητας, εντός του Δημαρχείου με στόχο την δωρεάν σύνταξη φακέλων για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.Θα προχωρήσουμε με την δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων. Προχωράμε με τη δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, σε συνεργασία με τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει για αυτό το έργο. Ολοκληρώνουμε τον χωροταξικό σχεδιασμό και την χάραξη αιγιαλίτιδας ζώνης. Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων μας είναι και το περιβάλλον. Θα προχωρήσουμε στα έργα για τηναποπεράτωση του ΧΥΤΥ που μόλις δημοπρατήθηκε, αλλά με τους αυστηρούς όρους που έχουν τεθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Εντατικοποιώντας παράλληλα και την ανακύκλωση δίνουμε ακόμα περισσότερη σημασία στο περιβάλλον μας.  Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του  Βιολογικού σε Μπατσί και Γαύριο. Απαιτούμε μελέτη χωροταξίας για τις ανεμογεννήτριες.

Άφησα για το τέλος τα τοπικά συμβούλια. Στόχος μας είναι οι Πρόεδροι θα λειτουργούν ως «τοπικοί αντιδήμαρχοι». Θα έχουν την στήριξη της κεντρικής διοίκησης και θα λαμβάνουν την ΣΑΤΑ. Θα κάνουμε Δημοτικά Συμβούλια ανά τοπική ενότητα (Χώρα, Κόρθι, Υδρούσα) και τουλάχιστον μια φορά το 6μηνο το ΔΣ θα συνεδριάζει με όλους τους προέδρους των χωριών.

 Τις τελευταίες ημέρες έχει μπει στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Μάλιστα ο Δήμαρχος κατηγορεί ευθέως εσάς και την παράταξή σας για την πρόσφατη φωτιά στον δεματοποιητή στην Σταυροπέδα. Τι απαντάτε;

Οι όποιες κατηγορίες τόσο προς εμένα όσο και προς τον συνδυασμό συνολικά και τους πολίτες που μας στηρίζουν, είναι απαράδεκτες, ανυπόστατες και το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν το πολεμικό κλίμα που έχει περίτεχνα καλλιεργήσει η σημερινή δημοτική αρχή στο νησί. Για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος μας,  από τον Δήμαρχο. Διότι ο μόνος υπόλογος για τη σημερινή κατάσταση είναι ο Δήμαρχος και κανένας άλλος. Είναι εκείνος που οφείλει να δώσει απαντήσεις στους πολίτες για ποιο λόγο 4 χρόνια τώρα η χωματερή στη Σταυροπέδα παίρνει φωτιά, για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει η ανακύκλωση, για ποιο λόγο κάηκε ο δεματοποιητής αξίας 1.000.000 ευρώ, γιατί δεν είχαν πάρει μέτρα προστασίας? αφού έλεγε ως προφήτης ο Δ. Λοτσάρης,  πως ήξεραν για πιθανή φωτιά? Γιατί έφτασε ο Δήμος Άνδρου να έχει στην «πλάτη» του πρόστιμα που αγγίζουν τις 400.000 ευρώ για πλημμελή συνεργασία του δημάρχου με τις ελεγκτικές αρχές?  Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν. Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών μας αφορά όλους και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, για τα δικά του προσωπικά παιχνίδια και συμφέροντα να βάζει σε κίνδυνο ένα ολόκληρο νησί.

Γι΄αυτό και καλούμε τους πολίτες της Άνδρου στις επερχόμενες εκλογές να αποφασίσουν με γνώμονα το καλό του τόπου μας. Δεν αξίζει στο νησί μας αυτή η κατάντια. Πρέπει να τιμωρηθούν με την ψήφο μας αυτοί που οδήγησαν το νησί στη διχόνοια και την καταστροφή.  Ας τελειώσουμε μια και καλή με αυτές τις πρακτικές και τις συμπεριφορές και όλα όσα μας προσβάλουν σαν πολίτες.

ΜΦΜ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.