Ήταν μια βραδιά που ξεπέρασε κάθε προσδοκία… Μια βραδιά κατά την οποία οι Ανδριώτισσες και οι Ανδριώτες ανακάλυψαν –μετά από πολλά χρόνια, είναι αλήθεια- τον Στρόφιλα, παρακολουθώντας τα σημαντικά ευρήματα της ανασκαφής και βλέποντας τους εθελοντές από τα Πανεπιστήμια της Βραζιλίας και της Σκωτίας να έχουν έρθει στο νησί για να παρακολουθήσουν από κοντά την ανασκαφή.

Η βραδιά διοργανώθηκε στο Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας (το οποίο γέμισε από κόσμο)  από το νεοσύστατο Κέντρο Μελέτης Προϊστορικής και πρωτοϊστορικής Άνδρου «Ο Στρόφιλας» και από τον Έπαρχο Άνδρου κ. Δημήτρη Λοτσάρη, που προανήγγειλε και άλλες, παρόμοιες, πρωτοβουλίες προκειμένου οι Ανδριώτες να γνωρίσουν τους θησαυρούς του τόπου τους.

Η αρχαιολόγος Δρ. Χριστίνα Τελεβάντου, που ηγείται της ανασκαφής, αποκάλυψε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να ετοιμαστεί και να κατατεθεί φάκελος στην UNESCO, προκειμένου να χαρακτηρισθεί ο Στρόφιλας μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σ΄ αυτή την προσπάθεια η κ. Τελεβάντου ζήτησε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση κάθε Ανδριώτισσας και κάθε Ανδριώτη.

Από την αρχαιολόγο κ. Πέλλη Φωτιάδη και από το βίντεο που προβλήθηκε, έγινε αντιληπτό ότι ο Στρόφιλας είναι ο καλύτερα σωζόμενος οικισμός της νεολιθικής περιόδου στο Αιγαίο, με πυκνή δόμηση και ισχυρή ναυτιλία, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα και οι βραχογραφίες που βρέθηκαν. Χρονολογείται σχεδόν 6.000 χρόνια πριν.

Μίλησαν η καθηγήτρια Μαρία Σεσίλια Ντε Μιράντα Κοέλιο, από το Πανεπιστήμιο Μίνα Γκεράϊς της Βραζιλίας, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο και στη σημασία του ελληνικού πολιτισμού για την σύγχρονη παιδεία, ο συντηρητής κ. Γιάννης Σταϊκόπουλος, που αναφέρθηκε στα έργα συντήρησης των ευρημάτων του Στρόφιλα και ο επικοινωνιολόγος – δημοσιογράφος Δρ Διαμαντής Μπασαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των ευρημάτων –και ειδικά των ναυτικών συμβόλων.

Χαιρετισμούς απέστειλαν οι υπουργοί Πολιτισμού κ. Κονιόρδου, Τουρισμού κ. Κουντουρά και Ναυτιλίας κ. Κουρουπλής, ο τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρέσβης της Βραζιλίας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης και ο Ηγούμενος της Μονής Παναχράντου, γέροντας Ευδόκιμος. Αναμνηστικά δώρα προσφέρθηκαν στους εθελοντές δασοπυροσβέστες που εδώ και πολλά χρόνια κρατούν καθαρό το χώρο και στους εθελοντές από τη Βραζιλία και τη Σκωτία τόσο από την κ. Τελεβάντου όσο και από τον Δήμο Άνδρου, από την υπεύθυνη Πολιτισμού κ. Αθηνά Τσατσομοίρου.

Η βραδιά έκλεισε με την εξαιρετική ορχήστρα του Νίκου Οικονομίδη και τα χορευτικά του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου και Υδρούσας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.