Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε το Α’ Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο Όσιος Χριστοφόρος Παπουλάκος». Το Συνέδριο έλαβε χώρα στη Μαθητική Εστία Κλειτορίας υπό την αιγίδα και την αρωγή του Δήμου Κλειτορίας Αχαΐας. Η επιλογή των ελλογιμοτάτων καθηγητών δικαίωσε για ακόμα μια φορά το Δ.Σ. του Ινστιτούτου «Χριστοφόρος Παπουλάκος» και φώτισε πολλές πτυχές της ζωής και του ιεραποστολικού έργου του νεωτέρου διδασκάλου του γένους μας, του αμαθούς αλλά φωτισμένου από τη θεία χάρη Οσίου Χριστοφόρου, του Παπουλάκου, από τα Άρμπουνα της Κλειτορίας.

Συγκεκριμένα στην  Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, το απόγευμα του Σαββάτου προεδρεύοντος του Καθηγητού κ. Αθανασίου Παλιούρα ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι εξής:

Ο αρχιμ. Νεκτάριος Ν. Πέττας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος ανέπτυξε το θέμα: «Από την Κλειτορία Αχαΐας στο μετερίζι της Ορθοδοξίας και του Γένους». Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Φώτιος Δημητρακόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Γέρων Διονύσιος Επιφανιάδης, ο Κολλυβάς, και ο Χριστοφόρος Παπουλάκος». Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Νικολαΐδης ανέπτυξε το θέμα: «Η πολιτική θεολογία του Παπουλάκου» και ο Καθηγητής του ΑΤΕΙ Αθηνών κ. Αθανάσιος Νασιόπουλος, που είναι πρόεδρος της Ένωσης των απανταχού Αρμπουναίων, ανέπτυξε το θέμα: «Η Μορφή του Παπουλάκου μέσα από Μαρτυρίες και Κείμενα».

Στην  Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, το πρωί της Κυριακής προεδρεύοντος του Καθηγητού Φωτίου Δημητρακοπούλου ανέπτυξαν τις θέσεις τους οι εξής:

Ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας ανέπτυξε το θέμα: «Η πραγματική φωτογραφία και η εικονογράφηση του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου». Ο Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, Καθηγητής του ΕΤΕΙ Πειραιώς κ. Χαραλάμπης Μπούσιας ανέπτυξε το θέμα: «Κίνημα Κολλυβάδων-Κίνημα Παπουλάκου. Παράλληλα ρεύματα». Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού και Νήσων, αρχαιολόγος, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σιγάλας ανέπτυξε το θέμα: «Η διαχρονική τιμή και μνήμη του οσίου Χριστοφόρου Παπουλάκου» και ο Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μαρκόπουλος ανέπτυξε το θέμα: «Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις του Παπουλάκου».

Μετά από κάθε συνεδρία ακολουθούσε συζήτηση, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνεδρίου π. Νεκτάριος Πέττας ανακοίνωσε τα πρακτικά πορίσματα του Συνεδρίου και κήρυξε τη λήξη του.

Στα πορίσματα καταγράφεται το γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν επιστημονικά, πηγές της εποχής (π.χ. έγγραφα του Ιστορικού Αρχείου Ινστιτούτου Χριστοφόρος Παπουλάκος, έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης Αρμπουναίων), άγνωστες πτυχές της οσιακής βιοτής, των Διδαχών και της τιμής του Παπουλάκου από κλήρο και λαό, ως ανθρώπου του Θεού, ακόμα όταν ήταν εν ζωή καθώς και ιστορικές τάσεις της εποχής δράσεώς του.

Σκιαγραφήθηκε η πολυπλοκότητα του φαινομένου «Χριστοφόρος Παπουλάκος ή των Χριστοφορικών» και για πρώτη φορά με επιστημονικά κριτήρια καταγράφηκε η προσφορά του Αγιοπατέρα στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος, αυτής που, όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις, τον θεωρεί πολύτιμο θησαυρό της Εκκλησίας, του Ένθους των Ελλήνων και σπάνιο παράδειγμα Οσιακής βιοτής και προσφοράς στον κλυδωνιζόμενο συνάνθρωπό του από τα ρεύματα του διαφωτισμού και της επικρατήσεως ξένων δυνάμεων που επιδίωκαν νόθευση των πατρώων παραδόσεων και του ήθους των νεοελλήνων.

Μέσα από το Α’ Συνέδριο φάνηκε η μεγάλη απόδοση τιμής του λαού σε ένα μεγάλο ιεραπόστολο, όπως ο Παπουλάκος, ο οποίος σήκωσε το λάβαρο της ελευθερίας και ζωντανής Εκκλησίας έχοντας σύνθημά του το της Γραφής «Ο λόγος του Θεού ου δέδεται». Τέλος φάνηκε ότι η φλόγα που καίει στην καρδιά του απανταχού ελληνισμού περιμένει την αγιοκατάταξη του Παπουλάκου, για να υμνείται από την επίσημη Εκκλησία με ύμνους και ωδές με δημόσια λατρεία, αφού πλήθος Ναών του έχει αφιερωθεί, πλήθος εικόνων του κοσμεί τους Ναούς της Ελλαδικής Εκκλησίας και Ακολουθία του έχει συντεθεί, για να μεγαλύνεται η προσφορά του στους αιώνες.

Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό, ο αντιπρόσωπος της Μητρόπολης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού και νήσων, ο Δήμαρχος Κλειτορίας κος Α. Δημόπουλος και ο Αντιδήμαρχος κος Σ. Δουκλιάς καθώς και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κος Γ. Κοσμάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Δήμου Κλειτορίας ‘Αρχαίος Κλείτωρ’ κος Κ. Κατσιάρης, πολλοί αντιπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και Ενώσεων, πολλοί κληρικοί από τον νομό Αχαΐας και πλήθος κόσμου. Κατά γενική ομολογία το Συνέδριο σημείωσε τεράστια επιτυχία».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.