«Για ένα Νέο Πρότυπο Ζωής», το καινούριο βιβλίο του  Ανδριώτη Συγγραφέα Γιάννη Παλαιοκρασσά παρουσιάστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς,  από τον ο Διευθυντή του κ. Άγγελο Δεληβοριά, τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστο Γιανναρά και τον Διευθυντή του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Γιώργο Κασιμάτη.

«Ο κ. Δεληβοριάς άνοιξε τη παρουσίαση τονίζοντας το φιλοσοφικό, επιστημονικό αλλά και θεολογικό βάθος του βιβλίου, που μετά από μια ανατομία της σημερινής πολλαπλής κρίσης της ανθρωπότητας, προχωρά σε προτάσεις για το τι πρέπει να αλλάξει στο οικονομικό-κοινωνικό μας σύστημα, προκειμένου να αποφύγουμε την οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας και μαζί και της ζωής πάνω σ’ αυτόν. Ο κ. Γιανναράς πήρε τη σκυτάλη και ανέπτυξε την άποψη ότι το βιβλίου είναι το μόνο που δίνει πλήρεις και οριστικές απαντήσεις, στο τι πήγε λάθος τους τελευταίους αιώνες με τις θέσεις τις ανθρωπότητας απέναντι στον Θεό, την Κτίση και την ανθρώπινη κοινωνία, προτείνοντας ριζικές και τολμηρές λύσεις για τον αναπροσανατολισμό του σύγχρονου ανθρώπου. Πρόσθεσε ότι θεωρεί το βιβλίο τόσο σημαντικό που προτείνει την άμεση μετάφρασή του στα αγγλικά, δεδομένου ότι η απήχησή του πρέπει να είναι παγκόσμια. Ο κ. Κασιμάτης έκλεισε την παρουσίαση από μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα οπτική γωνία, δηλαδή την παρουσία του Γιάννη Παλαιοκρασσά ως Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Αλιεία στη 10ετία του 1990. Τότε ο κ. Κασιμάτης που είναι ανώτατος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετούσε στο Γραφείο του Έλληνα Επιτρόπου. Έτσι περιέγραψε από μέσα τους αγώνες και τις επιτυχίες του συμπατριώτη μας πολιτικού, όχι μόνο για το Περιβάλλον αλλά και για τα εθνικά μας θέματα, αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων, πώς κατάφερε να βάλει τα θεμέλια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την τελική ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Υπογράμμισε επίσης την επιτυχία της συγγραφής από τον Γιάννη Παλαιοκρασσά του 10ου Κεφαλαίου της Λευκής Βίβλου της Ε.Ε. «Ανάπτυξη, Ανταγωνιστικότητα και Απασχόληση» με τον πρωτοποριακό τίτλο Προς ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης, που αποτέλεσε και το έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου.»

Ο συγγραφέας, με καταφανή συγκίνηση έκλεισε τη βραδιά με δυο λόγια που ανέλυαν τη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και με μερικές καίριες σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, χαρακτηριστικές για την  τόλμη και τη ριζοσπαστικότητά τους. «Άλλωστε θεωρώ ότι τα ιδεολογικά κλισέ του παρελθόντος και η διάκριση σε αριστερούς-δεξιούς, συντηρητικούς-φιλελεύθερους-σοσιαλιστές, οπαδούς της ελεύθερης ή της κατευθυνόμενης οικονομίας, είναι τελείως εκτός τόπου και χρόνου σήμερα, γι’ αυτό και κατέρρευσαν ή καταρρέουν, υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής. –Επεσήμανε ο κ. Παλαιοκρασσάς και συνέχισε: «Η μάχη σήμερα είναι μεταξύ της ειδωλολατρείας του κεφαλαίου και της κατανάλωσης σαν αυτοσκοπού και της πίστης σε έναν ισόρροπο και βιώσιμο κόσμο, όπου ο άνθρωπος, η υπόλοιπη Κτίση και το κεφάλαιο θα ιεραρχούνται κατ’ αυτήν ακριβώς τη σειρά».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.