Το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών βίωσε στην καρδιά του χειμώνα μία μυρωμένη άνοιξη από αρώματα αγριολούλουδων της Ελληνικής Χλωρίδας. Στις 14 Δεκεμβρίου, η αίθουσα του Βυζαντινού Μουσείου, πλήρης ευαισθητοποιημένου περί την ελληνική χλωρίδα κοινού, παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες των κ. κ. Νίκης Γουλανδρή, προέδρου, Π. Ζαμπέλη καλλιτέχνη, Κ. Στάικου, ιστορικού τέχνης, και ΚΙΤ ΤΑΝ, δόκτωρ. Η Νίκη Γουλανδρή έκανε μια γλαφυρή εισήγηση στο θέμα της επανέκδοσης του βιβλίου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ» με σημαντικές προσθήκες και ουσιαστικές πληροφορίες στην εξέλιξη των φυτών.

Τη σκυτάλη παρουσίας μεταβίβασε η κ. Πρόεδρος στον ιστορικό αρχιτέκτονα κ. Στάικο ο οποίος με τη σειρά του έδωσε ιστορική και επιστημονική χροιά στη θεματολογία της άγριας φυτικής ανθοφορίας. Στη συνέχεια μίλησε επί του ιδίου θέματος ο κ. Πέτρος Ζαμπέλης που κι αυτός με βαθιές γνώσεις των φυτών ολοκλήρωσε με ζωντάνια την παρουσία του βιβλίου. Το τέλος έκλεισε με την δόκτορα ΚΙΤ ΤΑΝ στην αγγλική κι αυτή γνώστης κι ερευνήτρια της ελληνικής πράσινης γης.

Πριν 40 περίπου χρόνια ο ερασιτέχνης βοτανικός Κω. Γουλιμής και η τωρινή πρόεδρος του Μουσ. Φυσ. Ιστορίας Γουλανδρή, εξέδωσαν ένα βιβλίο για ν’ αναδείξουν τα αγριολούλουδα της Ελλάδας. Πρόσφατα αποφασίστηκε η επανέκδοσή του με ζωγραφική «ζωντανών» φυτών από την Νίκη Γουλανδρή. Τα περισσότερα φυτά είχε συλλέξει ο Γουλιμής και η συνεργάτιδα του Μουσείου Έλλη Σταμα­τιάδου. Τα συνοδευτικά κείμενα έγραψε ο ARNE STRID και η Πρόεδρος, τον δε επίλογο, ο P. RAVEN από το Βοτανικό Κήπο του Μισούρι-ΗΠΑ. Το βιβλίο κυκλοφόρησε διεθνώς στ’ αγγλικά και η εικαστική του εργασία είχε ως αποτέλεσμα την αναγνώριση της δημιουργού του ως επίσημης βοτανικής ζωγράφου η οποία συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των μεγάλων βοτανικών ζωγράφων. Η εκπληκτική ποικιλότητα ελληνικής χλωρίδας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, άνω των 5.800 ανθοφόρων φυτών, από τα οποία τα 750 δεν συναντώνται σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη. Το έργο αυτό αποσκοπεί όχι μόνον στην πληροφόρηση, αλλά και να καταστήσει τον αναγνώστη κοινωνό της προστασίας της Ελληνικής Φύσης σε μια εποχή μεγάλων κλιματικών μεταβολών τις επιπτώσεις των οποίων δυστυχώς μόλις τώρα αρχίζουμε ν’ αντιλαμβανόμεθα.

Φυλλομετρώντας τον τόμο «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ» και θαυμάζοντας την απαράμιλλη εικαστική και επιστημονική παρουσίαση των αγριο-λούλουδων, έκπληκτη πρόσεξα ότι όλα όσα φυτά παρήλαυναν στα μάτια μου, τα έχω σχεδόν ιδεί στα ακαλλιέργητα χωράφια της Άνδρου. Τα γνωρίζουμε με διαφορετικό όνομα βέβαια, ενώ στο εν λόγω βιβλίο αναφέρονται με λατινικές ονομασίες.

Η Νίκη Γουλανδρή, γνωστή προσωπικότητα στα οικολογικά και πολιτιστικά πεδία, ως πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, χαίρει διεθνούς αναγνώρισης με πολυάριθμες βραβεύσεις και τίτλους. Έχει αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτωρ πολλών πανεπιστημίων και εκλεγεί «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1991. Από νεαρή ηλικία ζωγραφίζει φυτά και έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις ζωγραφικές αναπαραστάσεις της στα βιβλία WILD FLO­WERS OF GREECE, Παιώνιες της Ελλάδος, κ.ά. Ο επανεκδοθείς τόμος περιλαμβάνει 121 ζωγραφικές αναπαραστάσεις που απεικονίζουν 130 διαφορετικά είδη φυτών.

Προσωπικότητες της πατρίδας μας, σαν την Νίκη Γουλανδρή, είναι δάδες αείφωτες που διαχέουν τη λάμψη τους  σ’ όλο τον κόσμο και μετριάζουν λίγο τη ζοφερή μας πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Ειρήνη – Φάνια Παπιδά

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.