Διανύουμε ήδη το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου Αιώνα, και οι αρχές και τα πρότυπα της Διαβίωσης έχουν δραματικά αλλάξει σε όσα ζήσαμε όλες οι γενιές – πρό του 1990 ιδιαίτερα. Από την μια μεριά έχει προαχθεί και επικρατήσει το Πρότυπο της αναφερόμενης ως «Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης με την μέγιστη Κοινωνική Συναίνεση» απέναντι στα παλαιότερα πρότυπα όπως της «Εντατικής Βιομηχανοποίησης και της Συγκέντρωσης του Κεφαλαίου σε καθεστώς Ελεύθερης Αγοράς» και άλλα

Ακόμη και στον χώρο των οικονομικών και πληθυσμιακών Υπερδυνάμεων της Υφηλίου οι ανακατατάξεις είναι ανεπανάληπτες – Κίνα και Ινδία παίρνουν την σκυτάλη της πρωτοκαθεδρίας στην Παραγωγή και Εμπορία, Η.Π.Α. και Ρωσία ταλανίζονται από εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις και συνθήκες πτώχειας στην πλειοψηφία των πολιτών, ενώ τα Αραβικά κράτη – ως διαχειριστές του πετρελαίου – επανασχεδιάζουν τα Αναπτυξιακά τους Πλάνα και τις προτεραιότητες τους. Ειδικά η Ευρώπη – ως Ευρωπαϊκή Ένωση – έχει πάψει να πιστεύει και να στηρίζει το Υπερεθνικό Όραμα της ενωμένης Οικονομίας ως Ισχυρού 3ου Πόλου στην Διεθνοποιημένη Ελεύθερη Αγορά, και αντιμετωπίζει από υποβάθμιση του Ευρώ ως οικονομικά παραπαίουσες και στα όρια της χρεωκοπίας τις Εθνικές Οικονομίες.

Στην Άνδρο του 2010 – και των 10.009 εγγεγραμμένων κατοίκων – είναι μάλλον εύκολο να καταγράψει κανείς τα Προβλήματα και τις Ελλείψεις – την Υστέρηση της Ανάπτυξης σε σχέση με άλλες παρόμοιου μεγέθους και κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα Τοπικές Κοινωνίες. Και αυτό γιατί τα τελευταία 15-16 χρόνια, τα χειροπιαστά αποτελέσματα και οι καταγραφές Ολοκλήρωσης Έργων Υποδομής – Συμπλήρωσης βασικών ελλείψεων αλλά και η ανυπαρξία του οποιουδήποτε Αρχικού Αναπτυξιακού και Χωροθετικού Σχεδιασμού – που άλλωστε κατατρέχουν και χαρακτηρίζουν ολόκληρη σχεδόν την Κρατική πρακτική των Κυβερνήσεων μετά το 1992 – οδηγούν αναπόφευκτα στα μεγάλα συμπεράσματα :

Μηδαμινό Αναπτυξιακό Έργο – Απαξίωση στον Σχεδιασμό και την Διεκδίκηση Κρατικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις μεγάλες Υποδομές / Έργα – Περιορισμός σε μικρής κλίμακας παρεμβάσεις και σε επιμερισμό και πολυδιάσπαση διαθέσιμων πόρων και αποτελεσματικών ενεργειών από τους Δημάρχους και Κοινοτάρχες της 16χρονης περιόδου.

Φραντζέσκος Καλλιβρούσης

Αρχιτέκτων Μηχανικός – μέλος Τ.Ε.Ε.

Μέλος Οικολόγων Πρασίνων Οικολογικού Ανέμου στο Νότιο Αιγαίο

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.