Του Γιάννη Μηνδρινού

Η Δευτέρα, 27η Ιουνίου 2011, ίσως αποδειχτεί ιστορική μέρα για την Άνδρο. Ίσως και όχι. Θα το δείξουν τα γεγονότα. Γεγονός είναι πως άρχισε, επιτέλους, κάτι να γίνεται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού, για το οποίο δόθηκαν σκληροί αγώνες –πολλά χρόνια τώρα- από τους κατοίκους των χωριών Πιτροφού και Ζαγανιάρι.

Προσωπικά θεωρώ πως αυτοί οι αγώνες ήταν που ανάγκασαν την δημοτική αρχή να βρει μια λύση. Προσωρινή, μόνιμη, οριστική, καλή, κακή, μέτρια, άριστη, δεν γνωρίζω. Θα το δείξει ο χρόνος. Είναι μια λύση, όμως.

Η εγκατάσταση του μηχανήματος επεξεργασίας απορριμμάτων είναι ένα πρώτο, θετικό, βήμα. Ελπίζω και εύχομαι να λειτουργήσει σωστά και απρόσκοπτα, χωρίς τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην Καλαμάτα, όπου ο όγκος των απορριμμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν μπορεί να απορρίψει κάτι, πριν δει στην πράξη αν αυτό λειτουργεί και αποδίδει. Πιο θετική και από την έναρξη λειτουργίας του «ΣΟΥΚΟΥ» ωστόσο, είναι η δημόσια δέσμευση του δημάρχου, Γιάννη Γλυνού, ότι σε ένα χρόνο θα έχουν ανακτηθεί όλα τα απορρίμματα που έχουν σκορπιστεί σε μεγάλη έκταση, φθάνοντας μέχρι τη θάλασσα, λόγω της κατολίσθησης της παράνομης χωματερής. Και η ενημέρωση ότι έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο μελέτη «για την οριστική χωροθέτηση και την επιλογή συστήματος πλήρους ανακύκλωσης», όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου του Δήμου.

Όλοι εμείς, που βλέπαμε το πρόβλημα όταν κανείς άλλος (συμπεριλαμβανομένου και του νυν δημάρχου) δεν το έβλεπε και απαιτούσαμε χρόνια ολόκληρα να δοθεί οριστική λύση νιώσαμε δικαιωμένοι, διαβάζοντας το δελτίο τύπου του Δήμου για τις εξελίξεις. Κι ευχόμαστε οι αποφάσεις που πάρθηκαν να αποτελούν τη σωστή λύση. Και να μην αποδειχτούν μια ακόμη «ντρίμπλα» της δημοτικής αρχής, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Άλλωστε εδώ είμαστε να κρίνουμε την λειτουργία του συστήματος και να διαπιστώσουμε με τα ίδια μας τα μάτια αν είναι έτσι, όπως μας τα λένε.

Μια «λεπτομέρεια» ακόμη –πολύ σημαντική: Αν ο Δήμαρχος Άνδρου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, είχε καλέσει τους κατοίκους των χωριών Πιτροφού και Ζαγανιάρι και τους Συλλόγους και είχε ζητήσει πίστωση χρόνου για την επίλυση του προβλήματος, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίλυσης, είναι βέβαιο πως η Άνδρος δεν θα είχε περάσει την ταλαιπωρία των τελευταίων μηνών. Ούτε θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και θέμα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ούτε βεβαίως θα είχαν κατατεθεί μηνύσεις και προσφυγές στα δικαστήρια.

Απλούστατα γιατί και οι κάτοικοι των δυο χωριών, αλλά και οι Σύλλογοι θα του είχαν δώσει την πίστωση χρόνου που θα ζητούσε. Αλλά φαίνεται πως για τον Δήμαρχο είναι προτιμότερη η ταλαιπωρία των συμπατριωτών μας, από έναν ειλικρινή διάλογο…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.