Ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες διετές ερευνητικό πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, με τίτλο Εν Άνδρω, τω 1882. Από του ιστίου εις τον ατμόν: Ενδυνάμωση της τοπικής ταυτότητας με εκπαιδευτικές δράσεις στο Ναυτικό Μουσείο Άνδρου. Το πρόγραμμα στοχεύει σε μουσειολογική μελέτη για την πιθανή επανέκθεση του Ναυτικού Μουσείου του νησιού και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, για παιδιά 8-12 ετών, σχετικές με την ιστορία της ναυτιλίας της Άνδρου. Επιχειρεί, έτσι, να ανασυστήσει το σπουδαίο ναυτικό παρελθόν του νησιού, να συμβάλλει στη διατήρηση και προβολή της ναυτικής κληρονομιάς του, να τονώσει την τοπική αυτογνωσία και να αυξήσει την επισκεψιμότητα του Ναυτικού Μουσείου, υποστηρίζοντας την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της νησιού, στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.

Η Άνδρος διαθέτει πλούσια και πολυδιάστατη ναυτιλιακή ιστορία. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η ναυτιλία του νησιού επωφελήθηκε από την παρακμή των παραδοσιακών ναυτικών κέντρων, τη μετοίκηση στο νησί Χιωτών εμπόρων και Ψαριανών ναυτικών, τη δραστηριοποίηση του στόλου της στο θαλάσσιο εμπόριο σιτηρών και τη συμμετοχή της ανδριώτικης παροικίας στο ναυπηγικό κέντρο που αποτέλεσε για το νεότευκτο ελληνικό κράτος η Σύρος. Η στροφή στον ατμό συνέβη το 1882. Έκτοτε, ο ατμήρης στόλος της Άνδρου διογκωνόταν, βασισμένος στα πληρώματα που παρείχε το νησί, κατατάσσοντάς την το 1914 στη δεύτερη θέση μεταξύ των νηολογίων της χώρας. Στις σημαντικές πρωτοβουλίες των πλοιοκτητών της συγκαταλέγονται η εγκαθίδρυση και μακρόχρονη λειτουργία υπερωκεάνιας γραμμής για την Αμερική και ο εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου της ελληνικής ναυτιλίας. Η ναυτιλιακή παράδοση του νησιού συνεχίζεται από τη διεθνώς προσανατολισμένη ναυτιλιακή του κοινότητα ενώ δραματική μείωση παρατηρείται στο ποσοστό των Ανδριωτών που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στο ναυτικό επάγγελμα.

  Το Ναυτικό Μουσείο της Άνδρου απολαμβάνει τη θέα της θάλασσας και της ομώνυμης πλατείας της Χώρας με το μνημείο του Αφανούς Ναύτη που ανοίγεται μπροστά του. Στεγάζεται στον άνω όροφο κτηρίου που δωρίθηκε στο Δήμο Άνδρου από τον εφοπλιστή Δημήτριο Νικ. Ράλλια (1883-1961), το 1957. Στην αρχική ταξινόμηση των εκθεμάτων τις γνώσεις του προσέφερε ο Μαθιός Στυλιανίδης ενώ την τελική ταξινόμηση έκανε ο Κωνσταντίνος Παντζόπουλος, πλοίαρχος Ε.Ν. Ήταν το 1971, όταν συστάθηκε από τον Δήμο Άνδρου ίδιο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ναυτικό Μουσείο Άνδρου», σκοπεύοντας στη διαφύλαξη της ναυτικής κληρονομιάς της Άνδρου, με δωρεά της οικογένειας Ν.Ι. Γουλανδρή.

  Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αντικειμένων της υφιστάμενης συλλογής του Μουσείου, η μελέτη για την πιθανή επανέκθεσή της, οι εκπαιδευτικές δράσεις που θα αφορούν τα σχολεία του νησιού αλλά και τους μικρούς επισκέπτες του. Έχοντας ενημερώσει για το εγχείρημα τοπικούς φορείς και ναυτιλιακές εταιρείες και έχοντας εξασφαλίσει την επιστημονική προβολή του -και διεθνώς-, η ομάδα εργασίας συνεχίζει τον εμπλουτισμό εκθεσιακού υλικού (αντικείμενα, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, και εξ αντιγράφων) αλλά και προφορικών μαρτυριών συνταξιούχων ναυτικών του νησιού που θα «ζωντανεύουν», μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, το λόγο της ναυτικής κοινότητας.

  Κεντρική ιδέα της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τη ναυτική ιστορία του τόπου σε όλες τις πτυχές της και τις ιστορίες που τη συναρθρώνουν: ο χώρος, ο χρόνος, τα εμπορικά και θαλάσσια δίκτυα, τα εθνοτοπικά δίκτυα, οι  εμπορικοί δρόμοι και τα εμπορικά φορτία, οι οικονομικοί όροι του εμπορίου και της ναυτιλίας (προσφορά, ζήτηση, είδος φορτίου, χρηματοδότηση, ασφάλιση), οι τεχνολογικοί όροι της ναυτιλίας (ναυπηγική, εξέλιξη της ναυσιπλοΐας), το ανθρώπινο δυναμικό σε όλη την ιεραρχία πλοίου και γραφείου, ο υλικός πολιτισμός και ο αστικός και κοσμοπολιτικός χαρακτήρας της ζωής στο ναυτότοπο, η εκπαίδευση και αναπαραγωγή της κοινότητας, ο γυναικείος λόγος, η ευποιία και ο ευεργετισμός, τα οικογενειακά δέντρα και οι γαμήλιες στρατηγικές των μελών της κοινότητας, όλα αποτελούν ένα ενιαίο αφήγημα. Επιπλέον, το πρόγραμμα προτείνει τη διασύνδεση με την κυρίως έκθεση επισκέψιμων μνημείων της Χώρας, τα οποία θα συμπληρώνουν την αφήγηση που θα επιχειρείται στο Μουσείο: σημεία του ναυτικού τοπίου, χαράγματα και μνημεία, σημάδια της ναυτοσύνης μπορούν να θεωρηθούν «δυνητικά» εκθεσιακά σύνολα και αναπόφευκτα σημεία μιας διαδρομής που θα προτείνεται στο Μουσείο αλλά δεν θα εξαντλείται στον κλειστό χώρο του. Τέλος, χώροι του νησιού με ιστορικό υπόβαθρο μπορούν να υποδεχθούν συμπληρωματικές λειτουργίες του Μουσείου, επεκτείνοντας το δίκτυο των επισκέψιμων σημείων του νησιού.

  Με την πεποίθηση ότι το Ναυτικό Μουσείο, ως φορέας συλλογικής μνήμης, αποτελεί ισχυρότατο εργαλείο για την ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής του νησιού (η μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για περιοδικές εκθέσεις της μόνιμης μη εκτιθέμενης συλλογής του, εργαστήρια, διαρκή ή μεμονωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας), η ομάδα εργασίας εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Δήμο Άνδρου, που παρείχε πρόσβαση στο αρχειακό υλικό του Μουσείου, και καλεί τους «μετόχους» της ναυτιλιακής κληρονομιάς του νησιού να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους με τους μελλοντικούς επισκέπτες του Μουσείου.

Ελένη Μπενέκη (τηλ. 6974749291)

Νατάσα Φιλιππουπολίτη (τηλ. 6979070560)

http://nmandrou.wordpress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.