Στο φως τα πρώτα ευρήματα από την αρχαιότερη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης

Ξεκίνησαν, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα, υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κ. Χριστίνας Τελεβάντου. Πρόκειται για το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα ανάδειξης της «αρχαιότερης πόλης στην Ευρώπη», που ελπίζεται πως θα «αποκαλύψει» τα μυστικά της και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, 4.000 χρόνια προ Χριστού!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου κύκλου ανασκαφών συμμετείχε ενεργά η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, χορηγώντας το πρόγραμμα με 10.000 ευρώ. Ενέργεια για την οποία οι Ανδριώτες επιστήμονες θα πρέπει να νιώθουν πολύ υπερήφανοι.

Για τον Στρόφιλα θα πρέπει να σημειώσουμε πως το έργο της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος, είναι στα προς ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα του υπουργείου Πολιτισμού, με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ.  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θεωρείται το μοναδικό «ώριμο έργο» του υπουργείου. Τυπικά, πάντως, η ένταξη του έργου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο οικισμός του Στρόφιλα χρονολογείται στο 4500-3300 π. Χ. και μάλιστα ήλθε στο φως σχεδόν ανέπαφος. Πρόκειται για έναν οχυρωμένο και πυκνοκτισμένο οικισμό με 10, τουλάχιστον, μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων, εκτάσεως 25 στρεμμάτων. Μαζί μ’ αυτόν, απεκαλύφθησαν και πολύ σημαντικές βραχογραφίες. Οι βραχογραφίες του Στρόφιλα είναι ανάγλυφες ή επίκρουστες. Εντοπίσθηκαν στο τείχος του νεολιθικού οικισμού από την αρχαιολόγο, Χριστίνα Τελεβάντου της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Τα πλοία είναι χαραγμένα σε ύψος 0,5-1 μ. από το έδαφος. Έχουν αποκαλυφθεί 7 απεικονίσεις πλοίων: Τα 4 είναι μαζί ως πομπή, τα υπόλοιπα μόνα τους. Το μεγαλύτερο εξ αυτών (μήκους 20 εκατ. περίπου), ευρίσκεται εγχαραγμένο σε πέτρα της πύλης του ισχυρού τείχους (ίσως ύψους 4 μ. – σώζεται έως τα 2 μ.) – το αρχαιότερο, έως τώρα, δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής, με πύλη προστατευμένη από προμαχώνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.