Αντιδράσεις για την έκτακτη εισφορά που αποφάσισε ο δήμος

 

Έπειτα από ένα εξαιρετικά προβληματικό καλοκαίρι, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Άνδρο, φαίνεται πως πλέον άρχισε να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ».

Όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο της η «Ανδριακή», ο Δήμος προχώρησε σε διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού μέχρι να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος ΧΥΤΥ (σε περίπου δυο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και τη χωροθέτηση). Μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και επειδή το μηχάνημα ψυχρής επεξεργασίας που εγκαταστάθηκε στο χώρο δεν κατάφερε να επεξεργαστεί παρά ελάχιστα σκουπίδια, αποφασίστηκε να ενοικιαστούν κοντέινερ συμπίεσης, τα οποία μεταφέρουν ήδη τα απορρίμματα του νησιού στην Αθήνα.   Πρόκειται για μια λύση που είχε προταθεί αμέσως μετά την κατάρρευση της χωματερής, αλλά χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να υλοποιηθεί… Μια λύση, η οποία αποδεικνύεται, στην πράξη, η καλύτερη που θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

Το σημαντικό είναι πως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ανδριακής», ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η νέα μελέτη για την επιλογή της θέσης όπου πρόκειται να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΥ. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι εκτιμήσεις μιλούν για παρουσίαση της μελέτης ίσως και μέσα στον Οκτώβριο. Ώστε να αποφασιστεί το συντομότερο δυνατό η χωροθέτηση. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε, πάντως, πως και στο παρελθόν είχε αποφασιστεί η χωροθέτηση ΧΥΤΥ (το 2003, στη θέση «Κουραμένη»), αλλά ουδέποτε η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε. Με αποτέλεσμα να καταλήξουμε στη φετινή καλοκαιρινή «τραγωδία των σκουπιδιών»…

Έκτακτο τέλος 1.000.000 ευρώ

Στο μεταξύ, σχετική με τη διαχείριση απορριμμάτων είναι και η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, περί έκτακτης εισφοράς, στη συνεδρίασή του της 10ης Αυγούστου. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού. Σύμφωνα με αυτήν, επιβάλλεται έκτακτη εισφορά ύψους ενός ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, σε κάθε κτίσμα που ηλεκτροδοτείται στο νησί, είτε αποτελεί κατοικία, είτε επαγγελματική στέγη, είτε αποθηκευτικό χώρο. Η έκτακτη εισφορά, από την οποία ο Δήμος υπολογίζει να εισπράξει περί το 1.000.000 ευρώ, προορίζεται ως αμοιβή στην εταιρεία που θα διαχειριστεί τα σκουπίδια του νησιού, μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΥ.

Η πρόταση είναι αλήθεια πως συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, η οποία ζήτησε ανακατανομή των κονδυλίων του προϋπολογισμού, προκειμένου να εξοικονομηθούν από εκεί τα χρήματα και να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά. Την πρόταση της αντιπολίτευσης υπερψήφισε ο εκλεγμένος με την παράταξη του πρώην Επάρχου σύμβουλος, Τάκης Βουραζέρης, ενώ ο ίδιος ο κ. Γιάννης Μαλταμπές υπερψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας, για το έκτακτο τέλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.