Το Ναυτιλιακό Συνέδριο του Αυγούστου 2011 σε σχέση με αυτά που προηγήθηκαν στην Άνδρο!

Του Αυγουστή Μπάλκα

Με την ευκαιρία του συνεδρίου του παρελθόντος Αυγούστου, που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο με τον τίτλο «Α’ Ναυτιλιακό Συνέδριο Άνδρου», θα θέλαμε να υπομνήσουμε όσα προηγήθηκαν στο νησί μας σε τομείς ναυτιλίας στη δεκαετία που πέρασε.

Καταρχήν, από του έτους 1999, αναζητήσαμε και εξασφαλίσαμε μέσω του πολιτιστικού φορέα που δραστηριοποιούμαστε, μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα με το Ναυτιλιακό Τμήμα, με σκοπό την πραγματοποίηση συνεδρίων, λοιπών εκδηλώσεων και κάποιας πανεπιστημιακής παρουσίας στην Άνδρο σε τομείς ναυτιλίας. Οργανώσαμε λοιπόν με μεγάλη επιτυχία τον Αύγουστο του 2000, στο Δημοτικό Θέατρο του νησιού μας, το πρώτο ναυτιλιακό συνέδριο με τον τίτλο «Α’ Ναυτιλιακή Συνάντηση Άνδρου». Σ’ αυτό μεταξύ των πολλών πανεπιστημιακών, ναυτιλιακών παραγόντων και της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, παραβρέθηκε τιμώντας την Άνδρο και ο πρόεδρος του Ναυτιλιακού Τμήματος του ως άνω Πανεπιστημίου καθηγητής Νικόλαος Λίτινας, μετέπειτα Γ. Γ. του αρμόδιου Υπουργείου Ε.Ν. Ακολούθησε η έκδοση των πρακτικών στη μνήμη των αείμνηστων τέκνων της Άνδρου καθηγητού Λεωνίδα Καραπιπέρη και ναυάρχου Λεωνίδα Μπίστη, που εργάστηκαν με πάθος για την ανάδειξη της ναυτιλιακής μας ταυτότητας, ενώ τιμητικά προλόγισε την καλαίσθητη έκδοση ο τότε πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Γιάννης Λύρας. Στη συνέχεια, το 2003, πραγματοποιήθηκε η «Β’ Ναυτιλιακή Συνάντηση Άνδρου», ομοίως σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα το εξειδικευμένο αντικείμενο της «ποιότητας στη σύγχρονη ναυτιλία». Στο συνέδριο μας τίμησε με προσωπικό χαιρετισμό ο τότε Πρύτανης Σωκράτης Κάτσικας, ενώ μεταξύ πολλών άλλων συμμετείχε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Ε.Ν.

Μετέπειτα, από το Ναυτιλιακό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που επέδειξε τότε έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες μας, πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της σχετικής συνεργασίας διαδοχικά συνέδρια- διημερίδες και μεταπτυχιακές παραδόσεις ναυτιλιακού περιεχομένου, με τη συμμετοχή και φοιτητών του ως άνω Πανεπιστημίου. Θέματα όπως «Παγκοσμιοποίηση και επιπτώσεις στη Ναυτιλία και το Περιβάλλον», «Διεθνείς τάσεις και οι εξελίξεις στη Ναυτιλία» και άλλα εξετάστηκαν στην Άνδρο από πανεπιστημιακούς και ναυτιλιακούς παράγοντες στα χρόνια που ακολούθησαν.

Αξίζει ίσως να προστεθεί ότι στους απώτερους στόχους μας υπήρχε και η οργάνωση διεθνούς ναυτιλιακού συνεδρίου στην Άνδρο. Πανεπιστημιακοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είχαν ήδη επικοινωνία με γνωστά ναυτιλιακά πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Ήταν επομένως, τουλάχιστον ατυχής ο χαρακτηρισμός του πρόσφατου συνεδρίου του παρελθόντος Αυγούστου από τους οργανωτές του ως «πρώτο». Και τούτο όχι μόνο απέναντι στην ιστορική πραγματικότητα όσων είχαν ήδη προηγηθεί, αλλά περισσότερο σε σεβασμό προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που έτυχε να τα οργανώσουν, προς τη ναυτιλιακή κοινότητα και ακόμα προς το πανελλήνιο γενικότερα!

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.