Στο Απροβάτο στις 30 Οκτωβρίου 2011 ημέρα συνήλθε ύστερα από πρόσκληση του Δημάρχου Άνδρου και του Τοπικού Συμβουλίου Απροβάτου στον Πολυχώρο στην περιοχή Αγίου Δημητρίου, η 1η Συνέλευση Κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Απροβάτου Στην συνέλευση ήταν παρόντες: Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Ιωάννης Γλυνός, ο Αντιδήμαρχος Μπατσίου κ. Κωνσταντίνος Μαγουλάς, η Αντιδήμαρχος Γαυρίου κ. Κατερίνα Τζοάννου, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης κ. Φραντζέσκος Αθανασίου, ο  Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κυριάκος Θωμάς και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απροβάτου κ. Δημήτρης Καπάκης.

Η συζήτηση κινήθηκε μεταξύ 4 θεματικών ενοτήτων όπου την εισήγηση για κάθε θέμα έκανε ο Δήμαρχος και στο κλείσιμο κάθε θεματικής ενότητας ακολούθησε διαλογική συζήτηση.

Ενημέρωση για την διαχείριση των απορριμμάτων ν. Άνδρου

Ο Δήμαρχος Άνδρου ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει προβεί ο Δήμος Άνδρου σχετικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Άνδρο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο διεθνή διαγωνισμό για τη μεταφορά σκουπιδιών που έγινε την 1 Νοεμβρίου 2011 και αφορά στο διάστημα μέχρι τη χωροθέτηση του νέου ΧΑΔΑ.  Επίσης μέχρι την Άνοιξη του 2012 θα έχει γίνει η επιλογή του νέου χώρου εγκατάστασης ΧΥΤΥ. Επιπλέον όσον αφορά στην ανακύκλωση ο Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωση του όλου εγχειρήματος που σημαίνει περισσότεροι κάδοι, μεγαλύτερο δίκτυο συλλογής, δύο φορτηγά οχήματα καθώς και πρέσα δεματοποίησης. Επίσης για τα εστιατόρια είπε ότι ο Δήμος με χορηγία θα αγοράσει μηχανήματα κομποστοποίησης όπου θα λαμβάνουν και θα επεξεργάζονται τα οργανικά υπολείμματα. Τέλος όσον αφορά στον χώρο που ήδη υπάρχει ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί Τεχνικό Δελτίο για την αποκατάστασή του και τη χρήση μέχρι τη νέα χωροθέτηση.

Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Αντιδήμαρχος Μπατσίου κ. Κώστας Μαγουλάς τόνισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που απαιτεί κοινωνική συνοχή.

Επιπροσθέτως ο Γιάννης Καππάκης Διοικητής Πυροσβεστικής Σύρου αναφέρθηκε στην ανακύκλωση  που γίνεται στη Σύρο, ως παράδειγμα άξιο μίμησης, που όμως όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος δεν μιλάμε για νησιά ίδιου μεγέθους, διότι της Σύρου το μεγαλύτερο μέρος της είναι «αστικός χώρος» και συνεπώς δεν έχει τις αποστάσεις της Άνδρου. Τέλος ο κ. Δήμαρχος επεσήμανε ότι η ανακύκλωση είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι ακόμα κατανοητό απ΄ όλους και απαιτεί ενημέρωση σπίτι – σπίτι ώστε να γίνει συνείδηση και να αφομοιωθεί στη νοοτροπία μας.

Διαχείριση Υδάτων

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2011 θα γίνει η δημοπράτηση του ΒΙΟΚΑ Χώρας, έργο που θα λύσει το πρόβλημα της εν λόγω περιοχής.

Όσον αφορά στο Μπατσί και στο Γαύριο εντάχθηκαν 4,5 εκ ευρώ για την κατασκευή ΒΙΟΚΑ. Στο Κόρθι έχει δρομολογηθεί σε πρόγραμμα τριετίας το νερό του ΒΙΟΚΑ να διοχετεύεται για πότισμα στις καλλιέργειας

Επίσης ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει ζητήσει στη ΖΟΕ της Άνδρου για κάθε εκτός σχεδίου κατασκευή να υπάρχει μικρός ΒΙΟΚΑ.

Για το Απροβάτο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ο κ. Βλαστάρης κάτοικος της περιοχής όπου έθεσε το ζήτημα της μεγάλης οικοδομικής ανάπτυξης του χωριού χωρίς να προστατεύονται οι πηγές. Ο Αντιδήμαρχος απάντησε στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι πρόκειται να γίνει βραχυπρόθεσμα δειγματοληπτικός έλεγχος των πηγών του Απροβάτου. Ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητας επεσήμανε το ζήτημα της μόλυνσης του νερού από τους στάβλους.

Δίκτυα ύδρευσης

«Χαοτική» χαρακτήρισε, ο κ. Γλυνός, την κατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Υδρούσας και δη της  Κοινότητας Απροβάτου που παρουσιάζει αλματώδη οικοδομική ανάπτυξη χωρίς να μπορούν τα σπίτια να καλυφθούν από το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης. Ο Δήμαρχος προκειμένου να βάλει σε μία σειρά τις προϋποθέσεις για το στήσιμο ενός ολοκληρωμένου δικτύου ύδρευσης έθεσε τρία συγκεκριμένα ερωτήματα στον Πρόεδρο της Κοινότητας  καθώς και στον υδραυλικό του Δήμου κ. Λεονάρδο Στεφανή ήτοι: Εάν υπάρχει επάρκεια νερού για όλο τον οικισμό; Με τι δίκτυο μπορούμε να καλύψουμε το χωριό; Τι ποιότητας νερού έχουμε.

Ο Δήμαρχος πρότεινε να γίνει μελέτη Αποτύπωσης Δικτύου καθώς και μία Μελέτη για Δεξαμενές. Άλλωστε όπως ο ίδιος τόνισε στο χωριό υπάρχουν κάτοικοι οι οποίοι μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν για τη σύνταξη αλλά και χρηματοδότηση των μελετών αρκεί από κάπου να αρχίσουμε, λέγοντας χαρακτηριστικά στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα ότι όλοι συμφωνούμε αλλά δεν προχωράμε στην υλοποίηση.

Ωστόσο όμως πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες συντηρήσεις για τη λειτουργία του υπάρχοντος δικτύου.

ZOE-Πολεοδομία Άνδρου

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο ζήτημα της καταγραφής δρόμων επισημαίνοντας ότι  δρόμος που δεν προϋπήρχε του 1923 κατά τους συμβολαιογράφους δεν υπάρχει.

Επίσης όσον αφορά στη λειτουργία της Πολεοδομίας από 1.1.2011 έως σήμερα έχει διεκπεραιώσει 500 φακέλους τακτοποίησης, έχει εκδώσει 75 άδειες ενώ εκκρεμούν 150 καθώς επίσης έχει να εξετάσει 350 καταγγελίες.

Είναι αλήθεια ότι η Πολεοδομία θα θέλαμε να αποδίδει περισσότερο.

Οικονομική Κατάσταση του Δήμου

Περίπου 3εκ ευρώ είναι το χρέος του Δήμο Άνδρου, εκ των οποίων αρκετά αφορούν σε έργα της Περιφέρειας καθώς και του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ

Αναφερόμενος ο Δήμαρχος στις καθυστερήσεις των πληρωμών διευκρίνισε  ότι οφείλεται επιπροσθέτως στο γεγονός ότι κάθε δαπάνη περνάει για έλεγχο από τον επίτροπο.

Τέλος ο Δήμαρχος Άνδρου ενημέρωσε σχετικά με τα έργα που έχει εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα μέχρι σήμερα ο Δήμος Άνδρου:

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το Νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ και αναμένεται η δημοπράτησή του. Πρόγραμμα Life, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ. Ψηφιακό Μουσείο της Ιστορίας της Άνδρου προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. ΒΙΟΚΑ Υδρούσας προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ. ΒΙΟΚΑ Άνδρου και Δίκτυα προϋπολογισμού 9.500.000 ευρώ

Τα εν λόγω έργα θα χρηματοδοτηθούν από Ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς Εθνική Συμμετοχή.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση για επιμέρους ζητήματα που αφορούσαν το χωριό.

Εκ του Δήμου Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.