Κλείσαμε δυστυχώς, πάνω από ένα χρόνο με τα σκουπίδια στους δρόμους του Νησιού μας!! Ποιος ευθύνεται για αυτό;

Πριν από 12 μήνες, στις 4 Φεβρουαρίου 2011, κατέρρευσε η χωματερή. Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση 18 ημερών, στις 22 Φεβρουαρίου,  πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  στην οποία αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ:

Άμεση εντατικοποίηση της ανακύκλωσης. Άμεση έναρξη της διαδικασίας Χωροθέτησης. Άμεση εγκατάσταση δεματοποιητή.

Επίσης αποφασίστηκε ΜΟΝΟ από την δημοτική παράταξη του κ. Γ. Γλυνού η εγκατάσταση στο Νησί μας του «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΟΥΚΟΣ». Αυτή η απόφαση, για τον Σούκο δηλαδή, ήταν η μοναδική από αυτήν την συνεδρίαση του Δ.Σ., που έχει υλοποιηθεί ως σήμερα.

Εμείς εκφράσαμε έντονη διαφωνία και επιφυλακτικότητα γύρω από το «ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥΚΟΣ». Δυστυχώς δεν μας άκουσε κανένας!!!

Ο Δήμαρχος κ. Γ. Γλυνός εγκατέστησε το ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥΚΟΣ, βγάζοντας μάλιστα διθυραμβική ανακοίνωση περί οριστικής λύσης του προβλήματος των σκουπιδιών και πραγματοποιώντας μία μεγαλειώδη «φιέστα» την ημέρα της τοποθέτησής του.

Δυστυχώς, εκείνοι που δικαιώθηκαν είμαστε και πάλι εμείς!!! Το ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥΚΟΣ ΔΕΝ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με αποτέλεσμα τα σκουπίδια ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ακόμα και σήμερα στους δρόμους.

Τι έγινε όμως με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο Συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου 2011; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!! Και δυστυχώς ένα χρόνο!!!! μετά:

Ανακύκλωση ΔΕΝ γίνεται. Η διαδικασία χωροθέτησης ΧΥΤΥ ΔΕΝ έχει καν ξεκινήσει. ΔΕΝ έχει γίνει ΚΑΜΙΑ ενέργεια για την εγκατάσταση δεματοποιητή, που θα δώσει έστω μία προσωρινή λύση.

Αντί αυτών τα σκουπίδια παραμένουν στους δρόμους, με όλες τις συνέπειες για την υγεία μας!! και την τοπική μας οικονομία!!

Θάβονται εδώ και εκεί χωρίς να πληρείται ΚΑΜΙΑ προδιαγραφή, καίγονται ανεξέλεγκτα εντός και εκτός των οικισμών, χωρίς να σκέπτονται την καταστροφή του περιβάλλοντος, την μόλυνση των υδάτων και του αέρα που αναπνέουμε.

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ «ΔΑΦΝΗ», ΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.

Τον Μάρτιο του 2011!!!! (πριν 11 μήνες) προτείναμε:

Την άμεση αγορά δεματοποιητή και Την ενοικίαση κοντέινερ για την αποθήκευση-απολύμανση και μεταφορά των σκουπιδιών σε ΧΥΤΥ εκτός Άνδρου, ως προσωρινή λύση (2-3 μηνών), μέχρι την εγκατάσταση του δεματοποιητή.

Πρόταση που τότε σχολίασε με ειρωνεία  ο κ. Δήμαρχος και οι  συνεργάτες του.

Τον Αύγουστο, όμως, του 2011 αποφασίστηκε η μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα με κοντέινερ. Απόφαση με την οποία συμφωνήσαμε και εμείς, αφού το είχαμε προτείνει άλλωστε πολύ καιρό πριν. Δυστυχώς όμως, λόγω της επιπολαιότητας και της κάκιστης οργάνωσης, ο Δήμος φάνηκε για μια ακόμη φορά ανίκανος να την υλοποιήσει. Και τα σκουπίδια συνεχίζουν σήμερα να σαπίζουν στους δρόμους.

Διαφωνήσαμε επίσης με την λογική  της επιβολής του ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ύψους 1-1,5€ ανά τετραγωνικό σπιτιού και  επαγγελματικού χώρου.

Δυστυχώς και εδώ δεν μας άκουσαν. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε και εκφράσαμε την έντονη αντίθεσή μας με προσφυγή στην περιφέρεια, όπου ελπίζουμε να δικαιωθούμε.

Ακολουθείται δυστυχώς, με αδικαιολόγητο και πρωτοφανή τρόπο, μία πολιτική με βαρύτατες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων και την οικονομική ζωή του τόπου μας. Σίγουρα όμως το θέμα αγγίζει και την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό μας, αφού  κατάφεραν να μας στιγματίσουν σαν το νησί των σκουπιδιών.

Ακούμε πρωτοφανείς και ψεύτικες δικαιολογίες από έναν Δημοτικό Άρχοντα που

αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του, ως Δήμαρχος και ως βασικός υπεύθυνος, για την διαχείριση των σκουπιδιών.

Δικαιολογίες  όπως:

* «Δεν έχουμε λεφτά»: Πράγμα που έρχεται  σε απόλυτη αντίθεση με τις πανάκριβες επιλογές που κάνει: το ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΟΥΚΟΣ και η μεταφορά στην Αθήνα που στοιχίζει πάνω από 1,5 εκατ € τον χρόνο. Το πρόγραμμα LIFE, που θα στοιχίσει στο Δήμο 400.000 ευρώ. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της προβληματικής «Αναπτυξιακής», που θα κοστίσει πάνω από 200.000 ευρώ. Τα αδικαιολόγητα ενοίκια σε αποθήκες και έξοδα για ειδικές υπηρεσίες, με κόστος πάνω από 130.000 ευρώ ετησίως.

* «Μας εμποδίζει η γραφειοκρατία»: Επίσης ψέματα, αφού η γραφειοκρατία έχει εγκρίνει κατ’ επανάληψη στον Δήμο Άνδρου, με συνοπτικές διαδικασίες ότι έχει ζητήσει. Άλλωστε, ως έμπειροι, θα έπρεπε να γνωρίζουν τους χρόνους και τις καθυστερήσεις και την προεκλογική περίοδο –τότε που μοίραζαν αφειδώς υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις.

* Πρόσφατα ακούσαμε και τις αμίμητες δικαιολογίες: «φταίτε εσείς οι πολίτες που τα σκουπίδια είναι στους δρόμους γιατί δεν με αφήνετε να τα θάψω ή να τα κάψω» «δεν είναι δικό μου πρόβλημα τα σκουπίδια, είναι της κοινωνίας, δηλαδή όλων εσάς».

Απίστευτα πράγματα από ανθρώπους που σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αποδεικνύονται ανέτοιμοι να διαχειριστούν τις τύχες του Νησιού και να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην διαχείριση των προβλημάτων. Προβλήματα που οι ίδιοι τα δημιούργησαν και τα γνώριζαν πολλά χρόνια πριν.

Κρύβονται πίσω από τον πολίτη,  ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ πρόταση και ρωτάνε:

«Πείτε μου που να πάω τα σκουπίδια». «Πείτε μου τι να κάνω τα σκουπίδια».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ έχει εξελιχθεί σε ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ από την παράταξη της υποτιθέμενης εμπειρίας των κ. Γλυνού και κ. Θεολόγου.

Ξεχνούν την προεκλογική δέσμευση του κ. Γλυνού, που έλεγε – και το έγραφε κιόλας: «θα έχω χωροθετήσει τον ΧΥΤΥ πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2010» (έντυπο του προεκλογικού του προγράμματος). Δέσμευση για την οποία φυσικά δεν έχει ακουστεί το παραμικρό. Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν: Έκρυβε την αλήθεια για να πάρει την ψήφο του κόσμου; Ή, απλά, δεν έχει την ικανότητα και την βούληση, να λύσει τα προβλήματα και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του;

Αγαπητοί φίλοι,  ΔΕΝ υπάρχει καμία δικαιολογία που τα σκουπίδια βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους. ΔΕΝ πρέπει, πριν την έναρξη και αυτής της  τουριστικής περιόδου να ζήσουμε το ίδιο υποτιμητικό σκηνικό για το νησί μας. ΔΕΝ δικαιούται κανένας να παίζει με την υγεία μας.

Επιτέλους, ο Δήμαρχος απαιτείται: Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.  Να αναλάβει τις ευθύνες του. Να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τον κόσμο και πίσω από τα προβλήματα.. Να χωροθετήσει έναν δεματοποιητή.  Να εντατικοποιήσει την ανακύκλωση. Να χωροθετήσει ΣΗΜΕΡΑ κιόλας τον ΧΥΤΥ. Να επιλέξει χώρο για τα αδρανή υλικά-μπάζα. Να εκμεταλλευτεί σωστά τον κομποστοποιητή που δώρισε ιδιώτης στον Δήμο μας, ενέργεια για την οποία εμείς, ως δημοτική παράταξη ευθύνης, ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑ.

Να σταματήσει να ΔΙΧΑΖΕΙ τον κόσμο της Άνδρου με απαράδεχτες επιστολές και τακτικές που φέρνουν τους κατοίκους, στα όρια της αναρχίας, της παρανομίας, και της αυτοδικίας.

Κύριε  Δήμαρχε.

Η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της. Αφήστε την μικροπολιτική λογική που έφερε ολόκληρη την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και σταματήστε να αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι και σεις ακολουθείτε την ίδια καταστροφική τακτική. Αφήστε τα μεγάλα λόγια, τις αοριστίες, την μετάθεση των ευθυνών και πάρτε αποφάσεις.

Τολμήστε να απαιτήσετε από κάποιους αντιδημάρχους σας να πάψουν να είναι άφαντοι. Το νησί χρειάζεται ΔΙΟΙΚΗΣΗ και οι αντιδήμαρχοι επιβάλλεται να είναι παρόντες για να υπηρετούν καθημερινά τους κατοίκους και να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Η  Άνδρος μας δεν αντέχει να περιμένει πλέον να μετρήσετε εσείς το πολιτικό κόστος, βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή, την υγεία και τις περιουσίες των Ανδριωτών. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα.

Εμείς: Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο, όλους εσάς, και να πιέζουμε την Δημοτική Αρχή να πάρει αποφάσεις. Να κάνει δηλαδή την δουλειά της.  Συνεχίζουμε να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις, προς όφελος του Νησιού μας. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε οτιδήποτε είναι για το καλό του Νησιού. Πολεμάμε καθετί που βλάπτει τον τόπο μας. Αγωνιούμε για το μέλλον της Άνδρου και των παιδιών μας και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε.

Θεοδόσης Σουσούδης Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής ΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.