Όλοι αντιμετωπίζουμε το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί μας. H λειτουργία ΧΥΤΥ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) αργεί ακόμη και ας μην ξεχνάμε ότι εκεί θα πηγαίνουν ΜΟΝΟ τα σκουπίδια που ΔΕΝ ανακυκλώνονται ή κομποστοποιούνται. Η προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών στην Αθήνα είναι προβληματική και άλλωστε πανάκριβη. Στο μεταξύ, σε πολλές περιοχές του νησιού τα σκουπίδια έχουν αρχίσει να μαζεύονται πάλι στους κάδους, αποτελώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, τα νερά και το περιβάλλον.  Γι’ αυτό, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, ζητώντας τη συνεργασία  σας, προτείνοντας μία σειρά απλών μεθόδων  για τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών και την καλύτερη διαχείρισή τους.

Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε:

Ανακύκλωση ΟΛΩΝ των συσκευασιών και υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί για το σκοπό αυτό σε ολόκληρο το νησί και ΤΩΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Αναλυτικότερα:

Στους κίτρινους κάδους ρίχνουμε το χαρτί και το χαρτόνι, δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά, χαρτοκιβώτια και όλες τις χάρτινες συσκευασίες. Οι μεγάλες συσκευασίες πρέπει να συμπιέζονται.

Στους μπλε κάδους ρίχνουμε τις γυάλινες συσκευασίες όπως μπουκάλια και βαζάκια. Πρέπει να τις έχουμε ξεπλύνει και να έχουμε αφαιρέσει τα καπάκια.

Στους γκρι κάδους ρίχνουμε πλαστικά μπουκάλια από γάλα, αναψυκτικά, νερό απορρυπαντικά και λάδι, κονσέρβες, αλουμινένια κουτιά από μπύρα και αναψυκτικά, πλαστικές συσκευασίες από διάφορα τρόφιμα, αλουμινόχαρτο, πλαστική μεμβράνη, πλαστικές σακούλες, και συσκευασίες τύπου tetra-pack (συσκευασίες φρέσκου γάλατος και χυμών). Πρέπει να είναι ξεπλυμένα και συμπιεσμένα, ώστε να μη γεμίζουν οι κάδοι γρήγορα.

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μικρές και μεγάλες επίσης ανακυκλώνονται. Υπάρχουν κάδοι:

Στο Μπατσί στη μεγάλη στροφή προς Γαύριο μετά το Super Market ΑΒ, υπεύθυνος Κοντομάρκος Νικόλαος, τηλ. 2282 0 42200 Στον Πιτροφό, κοντά στο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών «Κασσιδώνης», τηλ. 2282 0 51770 Στη Χώρα,  στα Σφαγεία, υπεύθυνος Κοντομάρκος Ζαννής τηλ.  2282 0 24516, 6972 204099

Για τις μπαταρίες – που περιέχουν καρκινογόνο κάδμιο και μόλυβδο – υπάρχουν ειδικά δοχεία σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, καθώς και στο Κέντρο Υγείας, σε τράπεζες, και στο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

 Για τους οικονομικούς λαμπτήρες – που περιέχουν καρκινογόνο υδράργυρο- έχουν τοποθετηθεί ειδικοί  κάδοι στην είσοδο του παλιού Δημαρχείου και τωρινού ΚΕΠ της Χώρας. Προσοχή να μην σπάσουν, ο υδράργυρος εισπνέεται.

Κομποστοποίηση ΟΛΩΝ των υπολειμμάτων φαγητού & κλαδεμάτων (οργανικά). Όλα τα ζωικά και φυτικά σκουπίδια (αποφάγια, φλούδες κλπ), όπως και τα κλαδέματα, μπορούν να πηγαίνουν στα ζώα ή στο χωράφι.

Για όσους δεν έχουν ζώα ή τη δυνατότητα να τα θάβουν στη γη, ο Δήμος Άνδρου διαθέτει πλέον –  με την ευγενή και σημαντική προσφορά ιδιώτη-  έναν κομποστοποιητή (μηχάνημα που μετατρέπει αυτά σε λίπασμα) που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Η  διαδικασία  έχει ξεκινήσει  πιλοτικά για την  περιοχή της Χώρας Άνδρου,  αλλά ο στόχος είναι να επεκταθεί σε όλο το νησί  και οι κάδοι για  τα οργανικά σκουπίδια να τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία του νησιού. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με το τηλέφωνο 2282 0 23721 ή το τηλέφωνο στο τέλος του κειμένου.

Ανακύκλωση των τηγανόλαδων που γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε στα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου

Ανακύκλωση των λαδιών των οχημάτων που γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων και βενζινάδικα

Τα υπολείμματα σφαγής ζώων θάβονται προσεκτικά στο χωράφι και γίνονται λίπασμα.

Ό,τι σκουπίδια περισσεύουν, ΤΑ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ σε μεγάλους σάκους απορριμμάτων.

Τι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε:

Δεν καίμε σκουπίδια! Η καύση των σκουπιδιών και ιδιαίτερα των πλαστικών, εκτός του ότι είναι παράνομη  και επικίνδυνη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση, γιατί παράγει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ  χημικές ενώσεις,  δηλαδή τις ΔΙΟΞΙΝΕΣ που είναι ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ και μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το χώμα, τα δένδρα και τα  κηπευτικά   που καλλιεργούμε.

Εξαίρεση  μπορεί να υπάρξει μόνο για την καύση  χαρτιών υγείας μέσα σε βαρέλια, σόμπες ή στο τζάκι.

Δεν πετάμε σκουπίδια σε ρέματα και γενικά στην ύπαιθρο.

Δεν πετάμε λάθος σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης.

Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις πλαστικές συσκευασίες  και τις πλαστικές σακούλες (προτιμούμε χύμα) . Αντίθετα, χρησιμοποιούμε πάνινη τσάντα για τα ψώνια και χαρτοσακούλες για τη μαναβική.

Δεν πετάμε υπολείμματα σφαγής ζώων στους κάδους απορριμμάτων.

Σε περίπτωση που….:

Ο κάδος ανακύκλωσης της γειτονιάς σας είναι ξέχειλος…

Είστε μεγάλος παραγωγός ανακυκλώσιμων πχ. χαρτιού, γυαλιού ή συσκευασιών….

Έχετε ογκώδη αντικείμενα (έπιπλα, στρώματα κλπ) για τα σκουπίδια…

Χρειάζεστε πληροφόρηση… θέλετε να αναφέρετε κάτι σχετικό…

Μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Δήμο Άνδρου στο τηλέφωνο,  ώρες 12-14.30’ καθημερινά 2282 3 60244 κο Λουκρέζη

Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, διαφυλάσσουμε την υγεία μας και αποφεύγουμε να ξαναζήσουμε τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες των τελευταίων μηνών.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Την έκκληση αυτή προσυπογράφουν

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ & Η ΑΝΔΡΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ (ΑΠΛΑ!)

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.