Τα μηνύματα είναι απολύτως ενθαρρυντικά: Η Άνδρος υπολογίζεται ότι φέτος το καλοκαίρι θα έχει περισσότερους επισκέπτες από ποτέ! Αιτία, σύμφωνα με μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία, το φθηνό κόστος μετακίνησης (εισιτήρια καραβιού), που έχει ανεβάσει το νησί μας αρκετά ψηλά στους πιθανούς προορισμούς διακοπών του μέσου Έλληνα –και ειδικά του κατοίκου της Αθήνας.

Δεν γνωρίζω, βεβαίως, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν. Μακάρι, για να αναζωογονηθεί η οικονομία του νησιού και να δουλέψουν οι επαγγελματίες του τουρισμού. Είτε, όμως, έρθουν περισσότεροι επισκέπτες από πέρσι, είτε όχι, εκείνο που θα πρέπει εμείς οι Ανδριώτες να κάνουμε είναι να μην επαναλάβουμε τα περσινά καλοκαιρινά «εγκλήματα» εις βάρος του νησιού μας.

Ο καθένας από εμάς, για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφθεί πολύ καλά τι είδους απορρίμματα θα βάλει στη σακούλα που θα πετάξει στον κάδο. Και ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΚΑΔΟ θα πετάξει τη σακούλα του. Εικόνες σαν τις περσινές, με τους κάδους της ανακύκλωσης γεμάτους οικιακά απορρίμματα, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Ειδικά φέτος, επιβάλλεται να ανακυκλώσουμε περισσότερα κι από αυτά που μπορούμε. Είναι ΚΑΘΗΚΟΝ απέναντι στο νησί μας.

Δικό μας θέμα –εννοώ των κατοίκων του νησιού, των συλλόγων κλπ- είναι και η εικόνα των χωριών μας. Το να ασβεστώσουν οι επαγγελματίες, οι σύλλογοι και οι κάτοικοι της Χώρας, του Κορθίου, του Μπατσιού και του Γαυρίου τους κεντρικούς δρόμους δεν είναι κάτι ούτε ιδιαίτερα ακριβό, ούτε δύσκολο. Καλή διάθεση και μεράκι χρειάζεται. Το να ξεχορταριάσουν οι κάτοικοι ενός χωριού τον βασικό του δρόμο, επίσης δεν κοστίζει κάτι. Θα μου πείτε «δική μας δουλειά είναι; Ο Δήμος τι κάνει;». Αν τα περιμένουμε όλα από έναν Δήμο που  χρήματα δεν έχει, και οι προτεραιότητές του είναι άλλες -προφανώς, ζήτω που καήκαμε…

Ο επαγγελματίας του τουρισμού θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα δεν κοστίζουν τίποτε, αλλά αξίζουν πάρα πολλά. Κι επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνά πως στο ξενοδοχείο του, το μαγαζί του, την ταβέρνα του, την καφετέριά του θα έρθουν άνθρωποι που επέλεξαν την Άνδρο με βασικό κριτήριο ότι είναι ένας ΦΘΗΝΟΣ προορισμός, όσον αφορά τη μετακίνηση. Αν αυτοί οι επισκέπτες μείνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο και το κόστος των προσφερόμενων υπηρεσιών, είναι βέβαιο πως κάθε χρόνο στην Άνδρο θα έρχονται. Απλούστατα γιατί θα μαγευτούν από τη φύση, τις παραλίες, τις ομορφιές της. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο…

Ο ιδιοκτήτης των λεωφορείων, από την πλευρά του, θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά τι εικόνα θα αποκομίσει ο επισκέπτης του νησιού όταν θα είναι αναγκασμένος να περιμένει κάτω από τον καυτό ήλιο το πούλμαν που θα τον κατεβάσει στο ξενοδοχείο του, στο Μπατσί, επειδή το λεωφορείο της γραμμής δεν περνάει –για ανεξήγητους λόγους- μέσα από τον οικισμό.

Όλα αυτά –και πολλά ακόμη τα οποία συνιστούν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά- δεν κοστίζουν παρά ελάχιστα. Για κάποια, μάλιστα –τα περισσότερα- εκείνο που χρειάζεται είναι μόνο μεράκι και διάθεση. Τίποτε άλλο. Ας δείξουμε ότι τα έχουμε και τα δυο. Ας δείξουμε ότι αυτό το καλοκαίρι γινόμαστε όλοι λίγο πιο Ανδριώτες!

Γιάννης Μηνδρινός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.