Με γοργές διαδικασίες προωθείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων εντός του 2013 με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεχομένως, οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοστούν για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013 που θα πληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν για όλα τα ακίνητα θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Συστήνεται μάλιστα επιτροπή η οποία πρέπει να παραδώσει τις προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες μέχρι τις 8 Ιουλίου. Οι νέες τιμές ακινήτων θα διαμορφωθούν με στοιχεία που είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερες επιτροπές και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα.  Αυτό σημαίνει ότι οι νέες τιμές των ακινήτων θα αναπροσαρμοστούν με την πρακτική των τελευταίων ετών (στοιχεία που είχαν συλλέξει οι Νομαρχίες και στοιχεία των μεσιτικών γραφείων). Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αυτή τη λύση δεδομένου ότι η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» δεν είναι έτοιμη έτσι ώστε να αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες αυτόματα, ακολουθώντας τις αγοραπωλησίες ακινήτων που πραγματοποιούνται.

Από πληροφορίες που συγκεντρώσαμε και εμείς από το υπουργείο οικονομικών, οι υπηρεσίες του μας ανέφεραν ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει ανοιχτή.

Σύμφωνα με επιπλέον πληροφορίες μας, οι νέες τιμές, που έχουν ως βάση τις τιμές του 2005 (που δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα) και τις αγοραίες αξίες του 2009 (διάστημα που ακόμα δεν είχε γίνει γνωστή η “φούσκα” της οικονομίας μας), θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο νησί μας. Η μεγάλη κρίση στα ακίνητα ξεκίνησε αρχές του 2010 και συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό. Στατιστικές μελέτες καταδεικνύουν ότι από την έναρξη της κρίσης η απώλεια της αξίας τους ανά έτος  είναι 20-40% ανάλογα με την θέση. Η μείωση στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη γιατί δεν γίνονται πράξεις. Υπάρχει δηλαδή  προσφορά ακινήτων αλλά απουσιάζουν οι αγοραστές… Η απραξία στην αγορά ακινήτων δημιουργεί και στασιμότητα σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με αυτά.  Ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς αλλά και πολίτες προωθεί πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών στοχεύοντας στην μείωση των αντικειμενικών αξιών για το νησί μας, διαφορετικά κάθε άλλη απόφαση, θα δώσει ισχυρότατο χτύπημα της οικονομικής ζωής του νησιού για πολλά χρόνια. Σε όλους μας που ζούμε στο νησί είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια οι αγοροπωλησίες ακινήτων είναι υπέρμετρα περιορισμένες, στατιστικά βρίσκονται ελάχιστα πάνω από τις μηδενικές πράξεις. Παράλληλα έχει σχεδόν σταματήσει κάθε γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά και περιορίζονται μόνον στις απολύτως  αναγκαίες πράξεις, καταβάλλοντας μάλιστα  τούτην την περίοδο φόρους εξωπραγματικούς, που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν την αγοραία αξία του ακινήτου! Στην πορεία δε του διακανονισμού τους οι πολίτες, αδυνατούν να μείνουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων  που έχουν συμφωνήσει με την εφορία…

Για όλα τα παραπάνω και στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος Άνδρου, καλεί τον κάθε πολίτη και φορέα να υποβάλλει προτάσεις το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 22 Απριλίου. Να συμβάλλουμε με κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που διαθέτουμε για μια αγορά που και στο νησί μας είναι πολύ καιρό παγωμένη λόγω της κρίσης που βιώνουμε. Να ενισχυθεί η τελική μας πρόταση ως νησί, προς το Υπουργείο Οικονομικών με στοιχεία που να αιτιολογούν το καθολικό αίτημα, προς αποφυγή οποιασδήποτε αύξησης και να γίνει μείωση ώστε να ανταποκρίνεται στις αξίες της αγοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις  επικοινωνήστε άμεσα με την Αντιδήμαρχο, Μαρία Βασιλοπούλου – Κουτέλη (τηλ: 2282360206, 6978001607).

«Blog Άνδρος Σήμερα»

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.