Το 1983 βυθίστηκε στα ανοιχτά της Άνδρου ένα πλοίο που ονομαζόταν «Χρυσή Αυγή». Η τροπή που έχει πάρει το φαινόμενο του κόμματος Χρυσή Αυγή μπορεί να παραλληλιστεί, όχι τόσο με «ναυάγιο» της ίδιας της οργάνωσης, όσο με «ναυάγιο» του πολιτικού συστήματος συνολικά, καθώς κανείς δεν εξασφαλίζει ότι οι συλλήψεις των μελών της ηγεσίας της θα μειώσει σημαντικά τη δυναμική της. Η γενεσιουργός αιτία που οδηγεί στην άνθηση του φασισμού και γενικότερα αντιδραστικών αντιλήψεων στην ελληνική κοινωνία και στις τάξεις της ελληνικής νεολαίας είναι η συνεχής φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, χωρίς φυσικά να είναι η μόνη.

Σε συνθήκες μακροχρόνιας ύφεσης φανερώνεται και το τρομερό έλλειμμα παιδείας των μεταπολιτευτικών, παρά την επαφή περισσότερων μελών της κοινωνίας από ποτέ με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και ιδίως την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο μέρος του προβλήματος εδράζεται στο ευφυολόγημα «ΝΑΖΙ κανείς ή ΝΑ ΜΗΝ ΖΕΙ», κι όσο δεν αλλάζει αυτό, ακόμα κι αν δοθεί μια αναγκαία πρόσκαιρη κατασταλτική απάντηση, η οποία πρέπει φυσικά να δοθεί και μάλιστα με παραδειγματικό τρόπο, τότε το φαινόμενο, το πιθανότερο είναι ότι, γρήγορα θα επανέλθει και μάλλον με ακόμα πιο ακραία και βίαια έκφραση, ταλαιπωρώντας τη χώρα και τις τοπικές μας κοινωνίες για καιρό. Αν επίσης δεν δοθεί εξίσου άμεση και αυστηρή παραδειγματική απάντηση και σε αρκετούς εκ των καθωσπρέπει διεφθαρμένων πολιτικών, οικονομικών και άλλων ισχυρών παραγόντων που μας έφτασαν ως εδώ, όπως και στη βία που προέρχεται από κάθε πλευρά είτε δηλώνεται ως «αντιεξουσιαστική» είτε με όποιο άλλο όνομα εμφανίζεται, η αναγκαία μηδενική ανοχή στους εκφραστές του φασισμού και του νεοναζισμού ούτε θα πείσει , αλλά κι ούτε θα αρκέσει για να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το συγκεκριμένο φαινόμενο και συνολικά τα προβλήματα της χώρας στη ρίζα τους.

Το παράδειγμα της διαφάνειας και δημοκρατικότητας σε επίπεδο τοπικής λειτουργίας και της ασφυκτικής πίεσης προς την κεντρική εξουσία για να δοθεί αναπτυξιακή ανάσα στη χώρα, με την αντίστοιχη πίεση που πρέπει κατ’ επέκταση να δεχτούν οι ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι – δανειστές, είναι στην παρούσα φάση το απόλυτο καθήκον των αυτοδιοικητικών σε όλη την επικράτεια. Η διπλή μάχη κατά της φτωχοποίησης και των ακραίων φασιστικών και κάθε λογής άλλων αντιλήψεων πρέπει να τεθεί ως μέγιστη προτεραιότητα για κάθε αιρετό της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης της χώρας, για να κρατηθούν ζωντανές οι τοπικές κοινωνίες και να φτάσει το μήνυμα ανατροπής του σημερινού αποτρόπαιου κοινωνικού σκηνικού εκεί που πρέπει, ώστε να δούμε το συντομότερο δυνατό σημάδια, όχι επίπλαστης, αλλά αληθινής ανάκαμψης.

Δημήτρης ΛοτσάρηςΠεριφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.