Οι αντιδράσεις: Οι πολίτες

«Η Ανδρος ένα βήμα πριν την ολοκληρωτική καταστροφή!

Ξένα συμφέροντα και εγκληματικές αποφάσεις απο τον Δήμαρχο Ι. Γλυνό για το  όμορφο νησί του Αιγαίου
Κάλεσμα διαμαρτυρίας για την παραπληροφόρηση και παραχώρηση του νησιού σε ξένα συμφέροντα…

Καλούνται όλοι οι τοπικοί σύλλογοι, φορείς, οργανώσεις και πολίτες της Άνδρου,  να παρευρεθούν, στην εκδήλωση ενημέρωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του δικτύου «ΔΑΦΝΗ»  την Παρασκευή 22/11/2013 και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Caravel επί της Βασιλέως Αλεξάνδρου 2 στην Αθήνα, το οποίο με την συναίνεση του προέδρου του και δημάρχου Άνδρου κ. Ι. Γλυνού,  παραχωρεί σε ιδιωτικές εταιρίες να μετατρέψουν το νησί μας σε ενεργειακό εργοστάσιο με έργα βιομηχανικής κλίμακας κάτω από την επικαλυπτόμενη ονομασία «Αιολικά Πάρκα».
Διάβάστε το κάλεσμα απο το ΔΙΚΤΥΟ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΔΡΙΩΝ
Καλούμαστε όλοι να αποτρέψουμε το έγκλημα.
Ξένα συμφέροντα κι ο μνημονιακός δήμαρχος Ι. Γλυνός συνεργοί στο στυγερό έγκλημα της καταστροφής του ελληνικού τοπίου και της ελληνικής ψυχής που είναι συνδεδεμένη με το τοπίο που τη γέννησε.
Ως πότε το κέρδος θα παράγει εγκληματικές αποφάσεις.
Όποιος νέος δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος συνταχθεί με το έγκλημα θα στιγματιστεί και θα λογοδοτήσει…
Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα οι πολίτες της Άνδρου έχουμε ύψιστο χρέος στις από κοινού αποφάσεις για το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.
Πρόκειται για μια ολοκληρωτική, βάναυση και ισοπεδωτική επέλαση μεγάλων οικονομικών ομίλων και συμφερόντων, που θα έχει μόνιμες, καθοριστικές επιπτώσεις στην οικονομία, το τουρισμό, την κοινωνία, τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού.
Η επέλαση αυτή, που εξελίσσεται στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης αγνοώντας την τοπική κοινωνία, έρχεται να ολοκληρώσει την ανατροπή της παραγωγικής και τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.
Η  πολιτική υποβάθμισης του πρωτογενή τομέα, η καταστροφή των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας, χρόνια τώρα δυναμιτίζουν και αποδυναμώνουν αυτό το πρότυπο.
Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται καμιά σχέση δεν έχουν με την έννοια και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται μόνο με την αυτοπαραγωγή και την εξ ολοκλήρου διάχυση των ωφελημάτων στην τοπική κοινωνία.
Για την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση των έργων αυτών έχει ψηφιστεί νομοθεσία (Χωροταξικό ΑΠΕ, Νόμος για την Επιτάχυνση των ΑΠΕ κ.ά.) που επιτρέπει την εγκατάστασή τους σχεδόν παντού, σε βάρος όλων των παραγωγικών δραστηριοτήτων,  σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, στη γη υψηλής παραγωγικότητας, στις περιοχές του δικτύου Natura, σε αρχαιολογικούς χώρους όπου δεν υπάρχει κήρυξη  ζωνών Α’ απόλυτης προστασίας.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους αποτελεί η πόντιση υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας και μάλιστα από κάθε ενδιαφερόμενη εταιρεία χωριστά, διαδικασία που στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας δεν έχει όρια, πέρα από αυτά που θα θέσει η ζήτηση και η κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Ο καθορισμός των έργων αυτών ως έργων «εθνικής ωφέλειας», που επιτρέπει τη χωροθέτησή τους σε δασικές εκτάσεις, αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα επίλυσης των ιδιοκτησιακών ζητημάτων, αφού σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε κατάληψη ιδιωτικής γης για εγκατάσταση των έργων χωρίς τη συναίνεση των ιδιοκτητών της, που οδηγούνται σε μακρόχρονες δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι η γη είναι δική τους, ενώ αυτή έχει ήδη διατεθεί σε χρήση που οι ίδιοι δεν επέλεξαν.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
– Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
– Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.
– Να μην υποδείξει η τοπική αυτοδιοίκηση Άνδρου χώρους για την εγκατάσταση Α.Π.Ε. όπως ζήτησε να κάνουν ο υπουργός ΠΕΚΑ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ
Να εμποδίσουμε από κοινού την εγκατάσταση ενεργειακών εγκαταστάσεων βιομηχανικής κλίμακας.
Να υπερασπιστούμε:
– Τις ντόπιες παραγωγικές κι επαγγελματικές δραστηριότητες και τους πολίτες του τόπου μας που επιβιώνουν με κόπο και εμπόδια.
– Τις δραστηριότητες που επανεπενδύουν τα κέρδη στον τόπο.
– Να αγωνιστούμε για ένα παραγωγικό πρότυπο που θα ταιριάζει στην Άνδρο και θα σέβεται τους φυσικούς πόρους, τη πολιτιστική κληρονομιά και το απαράμιλλο Ανδριακό τοπίο».

Plektani.gr

Οι αντιδράσεις: Η Περιφέρεια

«Αιολικά πάρκα σε Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο – Απορρίφθηκαν οι μελέτες

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία: Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου καταψήφισε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Άνδρο, συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW.

Ειδικότερα, ενέκρινε την εισήγηση της Yπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας που ήταν αρνητική για την επένδυση «Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) των εταιριών: Αιολικό Πάρκο Σκουμπί Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Γκοράκι Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Καφούτσι Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Πέταλο Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Βουρλάς Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Δίστομος Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Γούρλες Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Στρουμπούλας Α.Ε., Αιολικό Πάρκο Φωλιά Α.Ε. και Αιολικό Πάρκο Γκάγκαρη Α.Ε., στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Aνδρο, συνολικής μέγιστης ισχύος παραγωγής 316,7 MW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW».

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Εξπρές, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νότιου Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αφορούν στην κατάρτιση ειδικού χωροταξικού Νότιου Αιγαίου για τις ΑΠΕ και στη δημιουργία επιτροπής για προώθησής τους στο Ν. Αιγαίο.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ΑΠΕ, τηρώντας όμως την ισχύουσα νομοθεσία», τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης, διευκρινίζοντας ότι «θα πρέπει να γίνει πληρέστερη επιστημονική τεκμηρίωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο και Aνδρο, σε θέματα που έχει ήδη εντοπίσει η υπηρεσία».

econews

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.