1. Το θέμα έχει καταντήσει γελοίο. Κάθε καλοκαίρι βάζουν φωτιά στην κορυφή του Πέταλου ή πάνω στο βουνά με αέρα 8 ή 9 μποφόρ και η φωτιά ανενόχλητη κατεβαίνει και καίει ότι βρει.

Δηλαδή επάνω στο βουνό είναι κάποιος ή κάποιοι, οι οποίοι χωρίς να τους βλέπει κανείς, βάζουν φωτιά για να κάψουν τα χόρτα, ή για να κάψουν το νησί. Φοβούμαι ότι κι αυτό είναι πιθανόν, ίσως το πιθανότερο, Στο Κόρθι έβαζαν φωτιές για να κάψουν τα ξερά χόρτα, όταν σταματούσαν τα μελτέμια και μετά από λίγο θα άρχιζαν τα πρωτοβρόχια, για να βγει νέο χορτάρι. Μάλιστα στην Κορθιανή διάλεκτο το έλεγαν περκαίω (περικαίω). Αλλά να βάζουν φωτιά μέσα στο κατακαλόκαιρο με δυνατό άνεμο είναι τρελό ή ύποπτο.

  1. Οι μεγάλες φωτιές που έχουν μπει τελευταία είναι:

α) Η  φωτιά που  μπήκε πάνω από την  Παλαιόπολη  στην  κορυφή του Πέταλου το καλοκαίρι, που ήταν το συνέδριο του Θεοφίλου Καϊρη. Ευτυχώς μεταξύ κορυφής και Παλαιοπόλεως είναι μία περιοχή με βράχια, χωρίς βλάστηση  και  η  φωτιά σταμάτησε,  αλλιώς θα είχε  καεί  η Παλαιόπολη Τελικά ήλθαν αεροπλάνα πυροσβεστικά και την έσβησαν

β) Το περασμένο καλοκαίρι η φωτιά πέρασε δίπλα από το ξενοδοχείο του Περράκη, ξεκινώντας πάλι από το βουνό, λες και είχαν βάλει σημάδι το ξενοδοχείο και τη Χρυσή Άμμο.

γ) Η φωτιά το ίδιο καλοκαίρι πάλι ξεκινώντας από το βουνό, έκαψε δύο χωριά, ευτυχώς τα σπίτια δεν κάηκαν, τον Πάνω και τον Κάτω Πιτροφό.

δ) Πέρσι δύο Γάλλοι «οικολόγοι» έκαψαν τα Διποτάματα και η φωτιά έφτασε μέχρι το Ρωγό στο Κόρθι. Τα Διποτάματα ήταν ένας θαυμάσιος οικολογικός περίπατος, που τον έχει περιλάβει σ’ ένα φωτογραφικό άλμπουμ ο Καθηγητής Ζωγράφος κ. Γαρύφαλλος.

Όλα τα ανωτέρω είναι τυχαία; Μήπως βάζουν φωτιές επίτηδες στα καλλίτερα μέρη του νησιού :

  1. Θυμάμαι ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε και στην Κάρυστο επί τρία ή τέσσερα καλοκαίρια. Έβαζαν φωτιά βόρεια της Καρύστου και κάποια στιγμή συνέλαβαν έναν Βούλγαρο που έβαζε φωτιά. Κάποιοι βέβαια τον πλήρωναν.

Πέρσι έκαψε μεγάλο μέρος της Χίου ένας νεαρός που έβαλε 15 φωτιές. Δεν λέω για την Σάμο που κάθε χρόνο καίγεται. Έχω σχηματίσει την γνώμη μετά από χρόνια ότι οι Τούρκοι καίνε την Ελλάδα και ειδικά τα νησιά. Το έχουν μάλιστα πει δύο (2) φορές επισήμως. Την δεύτερη φορά το είπε πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι η Τσιλέρ έδινε χρήματα για το κάψιμο της Ελλάδας. Η Κυβέρνησή μας βέβαια δεν έκανε τίποτε. Υπάρχει βλέπεις η Ελληνοτουρκική φιλία. Πιστεύω ο κύριος Δήμαρχος να κάνει κάτι. Αλλιώς μετά από λίγα χρόνιο θα θυμόμαστε μια πράσινη Άνδρο που ζήσαμε μικροί.

  1. Υπάρχουν λοιπόν αυτά τα ενδεχόμενα των πυρκαγιών στην Άνδρο. Η λύση είναι πολύ απλή. Να αναλάβει η Αστυνομία της Άνδρου την διαλεύκανση της υποθέσεως αντί της Πυροσβεστικής. Ή ο Δήμος Άνδρου να αναθέσει σε ένα ιδιωτικό γραφείο αστυνομικών να ερευνήσει την υπόθεση σε βάθος απ’ όλες τις πλευρές αφού η πυροσβεστική της Άνδρου  δεν διαθέτει κατάλληλο προσωπικό. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βοσκοί, οι οποίοι να καταστρέφουν περιουσίες, να καίνε σπίτια και κτίρια, προκειμένου να κάψουν τα χόρτα σε εποχή, που δεν θα βρέξει σύντομα. Δεν φαίνεται περίεργο; Αυτό μπορεί να συμβεί μια φορά αλλά να γίνεται συνέχεια; Εκτός εάν αυτοί που βάζουν τις φωτιές είναι εγκληματίες, ή είναι τρελοί, ή πληρώνονται για να κάψουν το νησί.
  2. Τέλος, καλώ όλους τους Συλλόγους της Ανδρου να ενεργοποιηθούν και να πιέσουν τις αρχές, να βρεθούν οι εμπρηστές και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Αιδώς Ανδρίοι. Ξυπνήστε προτού είναι πολύ αργά. Κάντε κάτι. Όλοι πρέπει να βοηθήσετε για να σωθεί το νησί.

Κωνσταντίνος Ράπτης Μηχανικός

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.