sel-1-kentriki-1

Τρεις Νέες Θέσεις Προστέθηκαν Στις Τρεις Παλιές

Από Την Αρχή Η Μελέτη

Θ. Σουσούδης: Έχουμε Τη Βούληση Να Λύσουμε Με Τον Καλύτερο Τρόπο Το Πρόβλημα

Μάχη με το χρόνο δίνει η νέα Δημοτική αρχή, με στόχο να δώσει μια οριστική και μόνιμη λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που καταταλαιπωρεί την Άνδρο εδώ και πολλά χρόνια. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε, με οριακή πλειοψηφία 11-10, να προστεθούν τρεις νέες θέσεις (Καμπανός, Κάβο Φρίγελο, Αγία Θέκλη) στις τρεις υφιστάμενες θέσεις (Πλούσκα, Στενό και Μυρμηγκιές) και να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη, «σε τρεις μήνες το πολύ θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο, για το οποίο η προηγούμενη διοίκηση σπατάλησε σχεδόν τρία χρόνια. Θέλουμε να πάμε σε μια οριστική και δίκαιη λύση και θα το πετύχουμε γιατί έχουμε τη βούληση να λύσουμε το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του νησιού μας, που καμία προηγούμενη Δημοτική αρχή δεν τόλμησε να λύσει». Η αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ της συνέχισης της υφιστάμενης μελέτης από το σημείο στο οποίο βρίσκεται, προκρίνοντας ουσιαστικά τη θέση «Πλούσκα». Με τη θέση της αντιπολίτευσης «συμπορεύτηκαν» και δυο σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η κ. Μαρία Μαμάη και ο κ. Βόσσος.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα είναι το εξής:

Ο μελετητής καλείται να ολοκληρώσει την προεργασία για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία θα υποβάλλει στην περιφέρεια, η οποία και θα ελέγξει την τυπική πληρότητα του φακέλου. Η διαδικασία, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο Δήμαρχος θα διαρκέσει το πολύ τρεις μήνες.

Εάν ο φάκελος κριθεί πλήρης θα σταλεί σε Δασαρχείο, Αρχαιολογία, ΕΟΤ και αρκετούς ακόμη φορείς για να γνωμοδοτήσουν σχετικά. Η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες.

Εάν οι γνωμοδοτήσεις είναι θετικές, τότε ο φάκελος θα επιστραφεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει αν συμφωνεί με την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για τη θέση που θα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία.

Στη συνέχεια εκδίδονται περιβαλλοντικοί όροι. Πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο της νομιμότητας της διαδικασίας. Αν δεν προκύψουν προβλήματα, ο Δήμος προχωρά στη δημοπράτηση του έργου.

Όλα αυτά, σημαίνουν πως στην καλύτερη περίπτωση, η Άνδρος θα αποκτήσει ΧΥΤΥ, σε 2,5 χρόνια. Και το ερώτημα είναι: Μέχρι τότε, τι;

Η Σταυροπέδα και Το Συμβούλιο Επικρατείας

Τα γεγονότα, γύρω από τα σκουπίδια, είναι πολυεπίπεδα και «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς: Στις 18 Μαρτίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Δήμου Άνδρου, με την οποία ζητεί παράταση για την παραμονή του δεματοποιητή στη Σταυροπέδα μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Στην περίπτωση που η προσφυγή απορριφθεί και δεν δοθεί καμία παράταση, θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα καθώς ο δεματοποιητής θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα και το ερώτημα είναι «που;». Υπάρχει, βέβαια, και η πιθανότητα να δοθεί ολιγόμηνη παράταση ή να αναβληθεί η εκδίκαση της προσφυγής, γεγονός που θα επιτρέψει στον Δήμο να πάρει «ανάσες» και να «βγάλει» χωρίς προβλήματα τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού. Στο μεταξύ, κοινοποιήθηκε στον Δήμο Άνδρου η με αριθμό 125/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, η οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στον Δήμο Άνδρου «την εναπόθεση απορριμμάτων και παντός είδους αποβλήτων τόσο εντός του ΧΑΔΑ όσο και στην ευρύτερη περιοχή «Στρόφυλα-Σταυροπέδα-Άγιος Γεώργιος Παντουκίων Άνδρου», περιλαμβανομένου του γειτνιάζοντα χώρου του παλαιού λατομείου της «ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗΣ». Η απόφαση, μάλιστα, προβλέπει χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παραβίασή της από την πλευρά του Δήμου.  Όπως γίνεται αντιληπτό, το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να δώσει ο Δήμος τις καλύτερες δυνατές λύσεις, είναι τουλάχιστον ασφυκτικό…

Κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύεται η  απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου:

Απαγορεύεται η εναπόθεση απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Στρόφυλα

Συγκεκριμένα: Κοινοποιήθηκε στον Δήμο Άνδρου η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου, με την οποία το δικαστήριο διατάσσει την οριστική παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ στη Σταυροπέδα. Η απόφαση έχει αριθμό 125/2014, δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, κοινοποιήθηκε στους ενδιαφερομένους στις 20 Φεβρουαρίου και αφορά την αγωγή που είχαν καταθέσει κάτοικοι των χωριών Πιτροφού και Ζαγανιάρι κατά του Δήμου Άνδρου και κατά του πρώην Δημάρχου, Ιωάννη Γλυνού.

Με την απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο:

-«ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ την οριστική παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ, που λειτουργεί στην περιοχή «Στρόφυλα – Σταυροπέδα – Άγιος Γεώργιος Παντουκίων Άνδρου».

-ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στον πρώτο εναγόμενο (σ.σ Δήμος Άνδρου) την εναπόθεση απορριμμάτων και παντός είδους αποβλήτων τόσο εντός του ΧΑΔΑ όσο και στην ευρύτερη περιοχή «Στρόφυλα – Σταυροπέδα – Άγιος Γεώργιος Παντουκίων Άνδρου», περιλαμβανομένου του γειτνιάζοντα χώρου του παλαιού λατομείου της «ΛΑΤΟΔΟΜΙΚΗΣ».

-ΑΠΕΙΛΕΙ σε βάρος του πρώτου εναγομένου χρηματική ποινή πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ για κάθε παραβίαση του διατακτικού της απόφασης αυτής.

-ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τον πρώτο εναγόμενο στην καταβολή της δικαστικής δαπάνης του πρώτου και δεύτερου των εναγόντων, το ύψος της οποίας ορίζει στο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ».

Χρειάζονται σχόλια;

Τι υποστηρίζει ο Δήμαρχος

Όλη η πραγματικότητα  για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου, οι Αποφάσεις που Πάρθηκαν, η Διαδικασία από εδώ και πέρα

Του ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΟΥΣΟΥΔΗ

Δημάρχου Άνδρου

Φίλες και φίλοι.

Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά για το θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου,  στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου 2015, σχετικά με τη χωροθέτηση. Όσοι έσπευσαν να ασκήσουν κριτική εστίασαν σε ένα, κυρίως, σημείο: Υποστήριξαν πως με τη διαδικασία που προκρίναμε χάνεται πολύτιμος χρόνος και ουσιαστικά ξεκινάμε από την αρχή, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως χάνεται η χρηματοδότηση.
Είναι γνωστό το παιχνίδι της λάσπης, της παραπληροφόρησης και της υποκρισίας. Το έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια, από τους γνωστούς κινδυνολόγους, που στόχο έχουν να παραπληροφορήσουν το λαό του νησιού μας. Δυστυχώς όμως άνθρωποι που γνωρίζουν την διαδρομή μας, την ευθύτητά μας και τις διαθέσεις μας για την ανάπτυξη της Άνδρου, επηρεάζονται και αμφισβητούν τις αποφάσεις μας, όσον αφορά τον ΧΥΤΥ.

Θα ήθελα, λοιπόν, σήμερα να ενημερώσω υπεύθυνα τις Ανδριώτισσες και τους Ανδριώτες, προσπαθώντας να δώσω απαντήσεις σε κάθε πιθανή απορία.

-Τι ακριβώς αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 26ης Φεβρουαρίου;

Αποφάσισε να συνταχθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία θα περιλαμβάνονται οι θέσεις Κίλιζα-Μπούμπους (Πλησίον Καμπανού Μακροταντάλου), Πλούσκα, Μακροτάνταλο (πλησίον Μυρμηγκιές), Στενό (Κόρθι), Κάβο Φρίγελο (Κόρθι), Αγία Θέκλη. Δηλαδή στις τρεις «υφιστάμενες θέσεις» Πλούσκα, Στενό και Μακροτάνταλο της προηγούμενης μελέτης, προστέθηκαν 3 νέες θέσεις.

Με την απόφαση αυτή καλείται η μελετητική εταιρεία να ετοιμάσει τον φάκελο και να προχωρήσει κατόπιν στην εκπόνηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -για την όποια θέση από τις παραπάνω βαθμολογηθεί ως πρώτη- και να την καταθέσει στις υπηρεσίες περιβάλλοντος.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως: Από την ανάληψη των καθηκόντων της η προηγούμενη δημοτική αρχή, τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2014, ολοκλήρωσε ΜΟΝΟ τον φάκελο πληρότητας της μελέτης και ΟΧΙ την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τέσσερα σχεδόν χρόνια «δούλεψαν» για ένα έργο λίγων μηνών, τον φάκελο πληρότητας της προτεινόμενης θέσης.
Αιφνιδίασε ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία με την απόφασή τους αυτή;

Φυσικά και όχι. Εφαρμόστηκε απλά η προεκλογική δέσμευση, ότι η διαδικασία της χωροθέτησης θα «ανοίξει» με νέες θέσεις που θα προστεθούν στις παλιές. Αυτό ακριβώς κάναμε. Αφήνοντας, μάλιστα, ικανό χρόνο σε όποιον ιδιώτη επιθυμεί να προτείνει θέση. Επισημαίνω ότι ΟΛΕΣ οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν, ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ στην μελέτη. ΔΕΝ υπάρχει πρόταση που να κατατέθηκε και να μην εντάχθηκε. Συνεπώς είμαστε απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Είχε κανείς εκφράσει αντίρρηση στο να προστεθούν νέες θέσεις;

Ούτε ένας! Η απόφαση που πάρθηκε στο συμβούλιο του Νοεμβρίου του 2014 να προστεθούν καινούργιες θέσεις στις υφιστάμενες, λήφθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ. Συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Άρα ως εδώ φτάσαμε με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση.
Ενώ λοιπόν αποφασίστηκε ομόφωνα να προστεθούν καινούργιες θέσεις, όταν αυτές προτάθηκαν, υπήρξαν αντιδράσεις και η απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία πάρθηκε κατά πλειοψηφία. Προφανώς, σημαίνει πως κάποια από τις νέες θέσεις που προτάθηκαν, δεν άρεσε ή κάποιοι ήθελαν απλά να αντιδράσουν, κάνοντας στείρα αντιπολίτευση.

Τα κριτήρια για την βαθμολόγηση των θέσεων παρέμειναν ως είχαν;

Και βέβαια!!! Οτιδήποτε άλλο γράφεται σχετικά, είναι παραπληροφόρηση και απέχει από την πραγματικότητα. Η βαθμολόγηση όλων των θέσεων –παλιών και νέων- θα γίνει με τα ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ που είχαν αποφασιστεί. Τα κριτήρια  αυτά καθορίστηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2012, τα είχαμε ψηφίσει ομόφωνα και είναι τα εξής:

Γεωλογικά Υδρογεωλογικά: 35%

Χωροταξικά: 35%

Οικονομικά: 10%

Περιβαλλοντικά: 10%

Λειτουργικά-Γενικής Φύσεως: 10%

Τι «ζητάει» ο Δήμος με αυτήν την βαρύτητα των κριτηρίων;

Ζητάει μία θέση που να είναι μακριά από οικισμούς (υψηλή βαρύτητα χωροταξικών), βάζοντας το κόστος μεταφοράς και λειτουργίας σε δεύτερο πλάνο (χαμηλή βαρύτητα σε οικονομικά και λειτουργικά).
Ζητάει να προστατευθεί ο υδροφόρος μας ορίζοντας, τα νερά μας που είναι η ευλογία του τόπου μας σε βάρος των όποιων οικονομικών ή λειτουργικών παραπάνω επιβαρύνσεων.

Αυτά ζητούσε το 2012 ο Δήμος, αυτά ζητάει και με την απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου.
Τονίζω και πάλι πως, παρότι το σημερινό  Δημοτικό Συμβούλιο  μπορούσε να αλλάξει την βαρύτητα των κριτηρίων, ΔΕΝ το έκανε και τα διατήρησε ως είχαν.
Άλλως τε τα κριτήρια αυτά τα είχαμε προτείνει εμείς ως αντιπολίτευση τότε και είχαν γίνει αποδεκτά από όλο το Συμβούλιο με ομόφωνη θετική απόφαση.

Γιατί αφαιρέθηκε ένα υποκριτήριο από τα κριτήρια της βαθμολόγησης;

Το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν υποχρεωμένο να διορθώσει ένα λάθος, που είχε γίνει στα υποκριτήρια της προηγούμενης απόφασης. Να τονίσω πως ενώ είχαμε ψηφίσει για τα κριτήρια, τα υποκριτήρια δεν ήρθαν ΠΟΤΕ στο δημοτικό συμβούλιο τότε, προς ψήφιση.
Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των χωροταξικών, υπήρχε το υποκριτήριο «απόσταση χώρου από το κέντρο βάρους της παραγωγής απορριμμάτων» και στην κατηγορία Οικονομικά υπήρχε το υποκριτήριο «εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς απορριμμάτων από το κέντρο βάρους των απορριμμάτων», το οποίο υπολογίζεται επίσης από το κέντρο βάρους της παραγωγής απορριμμάτων μέχρι τον υποψήφιο χώρο. Άρα υπολογίζεται 2 φορές το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Είχε τοποθετηθεί ένα υποκριτήριο που ήταν και είναι «αντίθετο» στην λογική των χωροταξικών. Είχαμε ψηφίσει 35% έμφαση στα χωροταξικά, γιατί ο Δήμος αναζητεί μια θέση μακριά από οικισμούς.
Το ανωτέρω όμως υποκριτήριο, φέρνει τον ΧΥΤΥ να βρίσκεται κοντά στο κέντρο παραγωγής απορριμμάτων, το οποίο όπως είναι φυσικό βρίσκεται κοντά στους οικισμούς (εκεί παράγονται τα σκουπίδια). Το υποκριτήριο αυτό έχει συντελεστή βαρύτητας 7%. Άρα, ενώ τυπικά τα χωροταξικά είχαν βαρύτητα 35%, το συγκεκριμένο υποκριτήριο «δούλευε» ανάποδα και από 35 % η βαρύτητα γινόταν 28% και «ευνοούσε» θέσεις που είναι πιο κοντά σε οικισμούς.

Επίσης, ενώ τα οικονομικά ψηφίσαμε να έχουν βαρύτητα 10%, στην πράξη αυτό το καταργούσε και έφθαναν να έχουν βαρύτητα 17%,  αφού «δούλευε» υπέρ τους κι ένα 7% από τα χωροταξικά.

Άρα θα έπρεπε ένα από τα δυο υποκριτήρια να αφαιρεθεί.

Αφαιρέθηκε από τα χωροταξικά γιατί αυτό το κριτήριο είναι καθαρά οικονομικό και παρέμεινε μόνο στα οικονομικά.

Εξασφαλίσαμε έτσι την απόλυτη ισονομία και δικαιοσύνη στην βαθμολόγηση σύμφωνα με την απόφαση που είχαμε πάρει ομόφωνα τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης αν κάποιος κατέθετε σχετική προσφυγή στα δικαστήρια, στηριζόμενος σε αυτό το «λάθος», είχε σημαντικές πιθανότητες να την κερδίσει.

Και δεν χάνουμε χρόνο έτσι; Τι προβλέπεται στη συνέχεια;

Ο μελετητής θα ετοιμάσει  το νέο φάκελο ώστε να αποκτήσει πληρότητα σε μικρό χρονικό διάστημα 2-3 μήνες (και όχι 4 χρόνια που τεχνηέντως καθυστέρησε η πρώην δημοτική αρχή) και κατόπιν θα προχωρήσει στην  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Εάν οι γνωμοδοτήσεις είναι θετικές, τότε ο φάκελος θα επιστρέψει στο Δημοτικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει εάν συμφωνεί με την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για την συγκεκριμένη θέση.
Εάν συμφωνεί, τότε εκδίδονται περιβαλλοντικοί όροι και ο Δήμος ολοκληρώνει τις τεχνικές μελέτες και δημοπρατεί το έργο, (αν δεν υπάρχουν προσφυγές).

Χάνει την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου  ο Δήμος; Αυτά τα 7 εκατομμύρια για τα οποία γίνεται τόσος λόγος;

ΟΧΙ!! Το τρέχον ΕΣΠΑ ολοκληρώθηκε στις 31/12/2014. Σήμερα ολοκληρώνονται και αποπληρώνονται τα έργα που εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ώστε στις 31/12/2015 να υπάρξει το οριστικό κλείσιμο του προγράμματος.

Συνεπώς στο τρέχον πρόγραμμα ΔΕΝ υπήρχε καμία χρηματοδότηση για τον ΧΥΤΥ Άνδρου και η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το νέο ΕΣΠΑ.

Στο επόμενο ΕΣΠΑ υπάρχει η Ευρωπαική Βούληση και χρήματα για έργα περιβάλλοντος και κυρίως για ΧΥΤΥ και από εκεί θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου. Άλλως τε υπάρχει δέσμευση της Ελλάδος για πλήρη κατάργηση των χωματερών, προκειμένου να σταματήσουν τα υπέρογκα πρόστιμα και να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος.

Θα υπάρχουν ανταποδοτικά για το Διαμέρισμα που θα γίνει ο ΧΥΤΥ;

Φυσικά. Οι κάτοικοι του Διαμερίσματος που θα εγκατασταθεί ο ΧΥΤΥ ΔΕΝ θα καταβάλουν κανένα τέλος προς τον Δήμο, δηλαδή ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας μέσω της ΔΕΗ, Ύδρευσης κτλ.

Τριπλασιάζεται το ποσό που αναλογεί στο συγκεκριμένο διαμέρισμα και διατίθεται κάθε χρόνο για έργα υποδομής.

Όλες οι προσλήψεις εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας θα γίνονται κατά προτεραιότητα από το συγκεκριμένο διαμέρισμα.
Στα έργα κατασκευής του ΧΥΤΥ, θα δουλέψουν όλοι οι εργολάβοι, οι επαγγελματίες και εργάτες της περιοχής, δηλαδή κάποια εκατομμύρια ευρώ θα απορροφηθούν από την τοπική κοινωνία, σε παροχή υπηρεσιών.

Ήταν ώριμη η μελέτη που άφησε η προηγούμενη διοίκηση;

Η μελέτη που άφησε η προηγούμενη διοίκηση είχε ΜΟΝΟ έγκριση τυπικής πληρότητας του φακέλου και αυτό με έναν μεγάλο αστερίσκο, που αφορούσε στο ερώτημα εάν εντός της θέσης ΠΛΟΥΣΚΑ διέρχεται ή όχι ρέμα. Θα έπρεπε να διευκρινισθεί η υπάρξη ή όχι ρέμματος. Εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ρέμα, τότε θα έπρεπε να σταλεί η μελέτη σε 14 υπηρεσίες για να γνωμοδοτήσουν, να κάνουν παρατηρήσεις κτλ. Η διαδικασία δηλαδή ήταν κατά ΑΠΟΛΥΤΟ τρόπο στο εντελώς αρχικό στάδιο και με αβέβαιη κατάληξη και χρειάστηκε, όπως είπαμε προηγουμένως 4 περίπου χρόνια για να φτάσουμε ως εκεί. Η καινούργια διαδικασία θα μας φέρει στο ίδιο ακριβώς σημείο το πολύ σε τρεις μήνες.

Μπορεί κάποιοι που καθυστέρησαν επί 20 χρόνια να λύσουν το πρόβλημα να κατηγορούν τον Δήμαρχο και τους συμβούλους της πλειοψηφίας για μια καθυστέρηση 2-3 μηνών;

Μπορούν τα σκουπίδια «να παραμείνουν» στην Σταυροπέδα;

Σε καμία περίπτωση! Η χωματερή δεν υπάρχει πλέον. Κατακρημνίσθηκε το 2011. Αλλά και αν ακόμα υπήρχε, δεν το επιτρέπει το Υπ Πολιτισμού διότι βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου. Αλλά και αν το επέτρεπε το Υπουργείο Πολιτισμού και ΔΕΝ ΕΙΧΕ κατακρημνισθεί, πάλι δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, διότι αποτελεί ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία το κλείσιμο των χωματερών. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα.

Αλλά ούτε ΧΥΤΥ μπορεί να φτιαχτεί στην Σταυροπέδα. Όλη η ευρύτερη περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος. Υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος του Στρόφιλα, νότια της Ζαγοράς και ανατολικά των Παντουκίων (δυτικά είναι η θάλασσΑ).

Εντός αρχαιολογικών χώρων η αρχαιολογική υπηρεσία ΔΕΝ επιτρέπει την δημιουργία ΧΥΤΥ.
-Υπάρχει η βούληση για οριστική λύση του θέματος. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας είναι «εθνική» υπόθεση για μας τους Ανδριώτες. Πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε προς αυτή τη κατεύθυνση. Όποιοι θεωρούν πως πρέπει να μας μπλοκάρουν να αναλάβουν και το κόστος των πράξεων τους. Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες θα γίνουν τάχιστα χωρίς άσκοπες χρονοτριβές και με όποιο πολιτικό κόστος, το οποίο δεν μας ενδιαφέρει.
Είμαστε εδώ για να δώσουμε τον αγώνα και να φτάσουμε στην οριστική λύση, έχω εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου και στον κόσμο που μας στηρίζει στις προσπάθειές μας.
Οι δυσκολίες είναι πολλές, τα προβλήματα πολλά, όλοι το γνωρίζουμε, μαγικό ραβδάκι δεν έχει κανένας, όμως με θέληση, με πολλή δουλειά, με μεράκι και με στόχο το συμφέρον του Νησιού μας, θα διεκδικήσουμε το καλύτερο για την Άνδρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.