Συναντήσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Οι αντιδράσεις στο Μπατσί

sel-1-anakiklosi

Με σύνθημα “Αγαπώ την Άνδρο, Ανακυκλώνω” ξεκινά πολύ σύντομα το πρόγραμμα εντατικοποίησης της ανακύκλωσης στο νησί, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που σήμερα καταλήγει στον δεματοποιητή.

Ήδη ο Δήμος Άνδρου ολοκλήρωσε μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ έχει υποβάλλει αίτημα και αναμένει την τελική έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή η ανακύκλωση στο νησί μας. Στόχος είναι να γίνει πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική η όλη διαδικασία, με την τοποθέτηση κάδων ακόμη και μέσα στα χωριά. Στις ενημερωτικές ημερίδες του Δήμου παρουσιάστηκε και ο τρόπος λειτουργίας ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ, με την προβολή βίντεο από τη λειτουργία του ΧΥΤΥ Σύρου και ομιλία – παρουσίαση από υπεύθυνους του Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Σύρου, που εξήγησαν γιατί ένας σύγχρονος ΧΥΤΥ είναι απολύτως φιλικός προς το περιβάλλον. Επίσης έγινε ειδική αναφορά στην κομποστοποίηση, την οποία ο   Δήμαρχος του νησιού μας, Θεοδόσης Σουσούδης, χαρακτήρισε -στην εισήγησή του- ως το επόμενο, μεγάλο, στοίχημα της δημοτικής Αρχής.

Μπατσί: Η αντίδραση των κατοίκων

Στις ημερίδες έγινε εκτενής αναφορά στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Άνδρο, ενώ έγινε ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι διαδικασίες χωροθέτησης του ΧΥΤΥ. Θυμίζουμε πως το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε πρόσφατα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την 1η σε βαθμολογία θέση, που είναι η Πλούσκα. Για την συγκεκριμένη θέση, πάντως, υπάρχουν αντιρρήσεις από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, οι οποίες εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης στο Μπατσί. Στη συγκεκριμένη συνάντηση έγινε ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στη δημοτική αρχή και τον κόσμο, με ανάπτυξη των επιχειρημάτων της κάθε πλευράς. Ο Δήμαρχος τόνισε πως θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος και διαβεβαίωσε πως έχει τη βούληση να επιλύσει το πρόβλημα, ενώ οι κάτοικοι –από την  πλευρά τους- δήλωσαν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι την  Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση που προχωρήσουν οι διαδικασίες για την Πλούσκα.

Επίσης έγινε αναφορά – ενημέρωση και στο θέμα της αποκατάστασης της παλιάς χωματερής, στη Σταυροπέδα, για την οποία έχει εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο το ποσό των 2.050.000 ευρώ. Οι ενημερωτικές συναντήσεις έγιναν στη Χώρα (Τρίτη, 28 Απριλίου), το Μπατσί (Τετάρτη, 29 Απριλίου), το Γαύριο (Τρίτη 5 Μαΐου), το Κόρθι (Τετάρτη 6 Μαΐου), ενώ μια ακόμη ημερίδα είχε προγραμματισθεί και για την Αθήνα. Το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, όπως φάνηκε από την προσέλευση του κόσμου, που θεωρεί -και όχι άδικα- το θέμα των σκουπιδιών ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Άνδρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.