Η Αξέχαστη Γυναίκα της Άνδρου

sel-10-dorner

Στον Ι. Ναό Α. Ιωάννη  στην Παλαιόπολη, έγινε την Κυριακή 26/04/2015  το 40ημερο μνημόσυνο για την αείμνηστη ‘Ολγα Ντόρνερ, χοροστατούντων των ιερέων, πατέρα Ιωάννη Κουλούρη και πατέρα Ιωάννη Στάμο, παρουσία του αντιδημάρχου Δημητρίου Λάσκαρη, του προέδρου της τοπικής κοινότητας  κ. Δημητρίου Μουστάκα, του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΕΡΜΗΣ» κ. Θεόδωρου Φιλιππίδη  και πολλών Ανδριωτών. Τα λόγια μνήμης του πατέρα Ιωάννη Στάμου συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους και έφεραν στη μνήμη των παλαιότερων τη μεγάλη προσφορά της αρχόντισσας της Άνδρου, που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών στις 3 Μαρτίου 2015 .

Γεννήθηκε στην Παλαιόπολη και γονείς της  ήταν ο Γιάννης  (Γιάγκος) και η Σταυρούλα  Βρουτσάκη . Ο Γιάννης Βρουτσάκης ήταν  ιδιοκτήτης  λεωφορείου και αργότερα ταξί , γνωστός και αγαπητός σε όλη την Άνδρο. Μετά το δημοτικό σχολείο που τελείωσε στο χωριό, οι γονείς θέλησαν να συνεχίσει στο γυμνάσιο , η μεγάλη όμως απόσταση του χωριού από τη Χώρα και η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας, τους υποχρέωσαν να τη στείλουν σε συγγενικό σπίτι στην Αθήνα. Εκεί τελείωσε το Γυμνάσιο και διδάχθηκε την αγγλική γλώσσα. Όταν ήρθαν πρώτα οι Ιταλοί και έπειτα οι Γερμανοί στην Ελλάδα, γύρισε στην Παλαιόπολη, όπως έγινε με τους περισσότερους Έλληνες μέσα στην κατοχή, που κατάγονταν από χωριό.

Ένα απόγευμα  του 1943 καθόταν στη μικρή πλατεία του χωριού μαζί με άλλες κοπέλες και σταμάτησαν 3 – 4 Γερμανοί μοτοσικλετιστές και ρώτησαν ποια κοπέλα ξέρει γερμανικά , γιατί ήθελαν να μάθουν για την ιστορία της Παλαιόπολης, γνωρίζοντες ήδη πως ήταν η αρχαία πρωτεύουσα της Άνδρου. Έτυχε η  Όλγα να ξέρει Αγγλικά και τους έδειξε κάποιες από τις αρχαιότητες που υπήρχαν στο χωριό και αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία με τον Φριτς Ντόρνερ , διοικητή των Γερμανών στην Άνδρο. Μετά από μέρες της ζητήθηκε να εργαστεί ως διερμηνέας στο Διοικητήριο της Χώρας. Η Όλγα δέχτηκε και σιγά σιγά ο διοικητής τη συμπάθησε και δημιουργήθηκε μεταξύ τους ένας μεγάλος έρωτας.

Το 1942 δημιουργήθηκε επεισόδιο με τους αντάρτες που επιτέθηκαν σε γερμανική περιπολία στο Φελλό με ένα νεκρό αντάρτη και δύο γερμανούς τραυματίες. Σύμφωνα με το νόμο του Χίτλερ για κάθε Γερμανό τραυματία πήγαιναν για εκτέλεση 50 Έλληνες. Έτσι ήρθαν τα  ΕΣ-ΕΣ για να εκτελέσουν τους 100 Έλληνες . Η υπέροχη αυτή γυναίκα μεσολάβησε στο Φριτς να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την εκτέλεση. Οι Γερμανοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο ιατρείο του Πετρόχειλου στο Γαύριο, ο οποίος παρόλο που ήταν μέλος του ΕΛΑΣ, σαν ιατρός τήρησε τον όρκο του Ιπποκράτη και μετάγγισε στο Γερμανό από το δικό του αίμα για να τον σώσει. Μαζί με τα ΕΣ-ΕΣ είχαν έρθει και ταγματασφαλίτες για να κάψουν το σπίτι του γιατρού . Μόλις το έμαθε ο Φριτς έδωσε διαταγή να μη πειράξουν το γιατρό και η Όλγα τον έπεισε ότι οι Ανδριώτες δεν είχαν καμία σχέση με το επεισόδιο.

Το 1944, όταν η Γερμανία φαινόταν ότι χάνει τον πόλεμο, ο Φριτς χαιρέτησε τους Γερμανούς και επέλεξε να μείνει στην Άνδρο με την αγαπημένη του Όλγα. Αφού τελείωσε ο πόλεμος, παντρεύτηκε τον Φριτς στην Παλαιόπολη με κουμπάρο τον μετέπειτα ιερέα του χωριού Γεώργιο Δερτούζο και απέκτησαν μία κόρη, τη Γιοχάννα.

Στα πέτρινα χρόνια του πολέμου και της κατοχής, η αξέχαστη αυτή γυναίκα με το δικό της τρόπο, την απαράμιλλη γενναιότητα και μεγαλοσύνη, έσωσε πολλούς συμπολίτες της από βέβαιο θάνατο.

Οι Ανδριώτες την ευγνωμονούν, θα μνημονεύουν το όνομά της και της εύχονται καλό ταξίδι στην αιωνιότητα.

Δημήτρης Κουλούρης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.