Έπειτα από πολύωρη συζήτηση, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Άνδρου αποφάσισε με ψήφους 11-10 να γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΧΥΤΥ Άνδρου. Η γνωμοδότηση, μαζί με τις ενστάσεις που κατατέθηκαν από κατοίκους και συλλόγους, θα προωθηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία και θα αποφασίσει για την έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ψήφου, τονίζοντας –μεταξύ άλλων- τα εξής:

«Η σύνταξη αυτής της μελέτης ξεκίνησε το 2012 και έχουν προηγηθεί 4 ή 5 δημοτικά συμβούλια πριν το σημερινό. Σε προηγούμενα συμβούλια συζητήθηκαν οι θέσεις, τα κριτήρια, οι βαρύτητες κλπ.  Έγινε διαβούλευση για οικόπεδα από την προηγούμενη δημοτική αρχή και έγινε εκ νέου διαβούλευση από εμάς τον Νοέμβριο, σε φορείς και σε πολίτες να εισηγηθούν  νέες θέσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά το θέμα από την αρχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα εγώ προσωπικά έχω παρευρεθεί σε δεκάδες συνελεύσεις, πάντα με σκοπό την επίλυση του θέματος, διασφαλίζοντας παράλληλα και την κοινωνική συνοχή.

Έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο, ότι θα λάβουμε υπόψη μας μόνο τα επίσημα επιστημονικά κριτήρια και τις αποφάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.
Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις των ιδιωτών και των συλλόγων επίσης μας έχουν γνωστοποιηθεί. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει την ευθύνη να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίσει για την έκδοση των Περιβαλλοντικών Όρων.
Σαν δημοτική αρχή δεσμεύομαι ότι εφόσον εκδοθούν οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου, πέρα από τις γεωτρητικές έρευνες των μελετητών, θα αναλάβουμε την εκπόνηση ανεξάρτητης υδρογεωλογικής έρευνας σε συνεργασία με διακεκριμένο  Πανεπιστήμιο. Σαν δήμαρχος όμως και έχοντας την ευθύνη όλης της Άνδρου, δεν μπορώ να επιτρέψω την υιοθέτηση των πρακτικών του εκφοβισμού αγνοώντας τις επίσημες γνωμοδοτήσεις».

Εκ μέρους των κατοίκων και των Συλλόγων που αντιδρούν στη συνέχιση της διαδικασίας για χωροθέτηση, τοποθετήθηκε ο κ. Λεονάρδος Βλάμης, ενώ παρών ήταν ο μελετητής του έργου κ. Δαμιανός Μπούργκας, που απάντησε στις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Τη διαδικασία, που διεξήχθη μέσα σε ήρεμο κλίμα, παρακολούθησαν δεκάδες Ανδριώτισσες και Ανδριώτες, καθώς το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί είναι το κορυφαίο και απαιτεί άμεση λύση.

Ο Δήμαρχος Άνδρου, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του ΧΥΤΥ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της κατασκευής και λειτουργίας ΧΥΤΥ, είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Η μελέτη αυτή ξεκίνησε το 2012 από την προηγούμενη δημοτική αρχή, εμείς την εμπλουτίσαμε με νέες θέσεις, ανοίγοντας ουσιαστικά την διαδικασία από αρχική βάση, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κατασκευή του ΧΥΤΥ είναι το μεγαλύτερο έργο, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Τυχόν υπαναχωρήσεις είναι δεδομένο πως θα αποδειχτούν καταστροφικές για όλους μας. Για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, τον τουρισμό την οικονομική και πολιτιστική μας ανάπτυξη.
Το έργο του ΧΥΤΥ, χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και θα δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση, στο μεγαλύτερο και σοβαρότερο ζήτημα του Νησιού μας, αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων μας. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της μελέτης. Ιδιαίτερα θέλω να σταθώ και να ευχαριστήσω την αντιπολίτευση για τη στάση της. Με την θετική της ψήφο βοήθησε καταλυτικά στην πορεία προς το επόμενο στάδιο της διαδικασίας και παράλληλα έδειξε πως υπάρχει κοινή γραμμή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του νησιού μας.

Κατανοώ και όσους είχαν διαφορετική άποψη αλλά και ενστάσεις. Όλοι κρινόμαστε και πρώτος από όλους εγώ.

Διαβεβαιώνω ότι ο έλεγχος για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στην κατασκευή και στη λειτουργία του ΧΥΤΥ, θα είναι διαρκής. Είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.

Σε αυτό το νησί ζούμε όλοι μαζί, η κινδυνολογία και οι συγκρουσιακές τακτικές δεν ωφελούν κανέναν. Έχω ταχθεί να διασφαλίσω τις διαδικασίες και συγχρόνως την ενότητα και την συνοχή τόσο στην κοινωνία, όσο και στην δημοτική μας παράταξη.
Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

Γρ. Εν. Δ. Άνδρου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.