Με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο αναρτήθηκε την Τρίτη 28 Ιουνίου σε διαβούλευση, αναδιοργανώνονται τα υποθηκοφυλακεία της χώρας. Έτσι και τα Υποθηκοφυλακεία της Άνδρου, σύμφωνα με το Νομοσχέδιο καταργούνται και πλέον θα υπάγονται στη Σύρο, με έδρα την Ερμούπολη.

Ουσιαστικά στις Κυκλάδες θα διατηρηθούν μόνο δύο, ένα στη Σύρο και ένα στη Νάξο. Συγκεκριμένα στη Σύρο, εκτός από τα Υποθηκοφυλακεία της Άνδρου, θα υπαχθούν  τα νησιά Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Σέριφος, Σίφνος, Τήνος και Κίμωλος, τα οποία τώρα εξυπηρετούνται από τα Υποθηκοφυλακεία Ερμουπόλεως, Κορθίου, Άνδρου, Γαυρίου, Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Μήλου-Κιμώλου, Κύθνου, Σερίφου και Σίφνου. Στη Νάξο υπάγονται πλέον τα νησιά Θήρα, Αμοργός, Πάρος, Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλεία, Κουφονήσια, Σίκινος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος, τα οποία μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, εξυπηρετούνται από τα υποθηκοφυλακεία Νάξου, Θήρας, Αμοργού, Ίου- Φολεγάνδρου, Τραγαίας, Ανάφης και Σικίνου. Αξίζει να αναφερθεί πως συνολικά συνιστώνται ανά την επικράτεια 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία και συνιστώνται 700 οργανικές θέσεις, ενώ οι υπηρετούντες υπάλληλοι των υφιστάμενων έμμισθων υποθηκοφυλακείων, μεταφέρονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και τοποθετούνται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου και παράλληλα, οι οργανικές θέσεις που κατείχαν καταργούνται. Οι αποδοχές τους θα είναι σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο 4354/2015. Επίσης, εάν υπάρξει πλεονάζων προσωπικό, αυτό θα μεταφέρεται στα δικαστήρια της περιφέρειας τους.
Ακόμη, οι υποθηκοφύλακες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, ενώ μπορούν εάν θέλουν να επαναδιοριστούν δικηγόροι. Τέλος, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακείο που μετατρέπεται σε κτηματολογικό γραφείο, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια της περιφέρειας του υποθηκοφυλακείου που υπηρετούσαν.

Το Επαρχείο Άνδρου διαμαρτύρεται

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία εκ μέρους των Ανδριωτών αναφορικά με την προτεινόμενη κατάργηση και των τριών (3) Υποθηκοφυλακείων της Άνδρου. Το εν λόγω ενδεχόμενο, εφόσον υλοποιηθεί, θα συμβάλλει αναπόδραστα στον οικονομικό μαρασμό και την ερημοποίηση του νησιού.

Η Άνδρος, το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, με 10.000 κατοίκους μόνιμο πληθυσμό, έχει τρία (3) Υποθηκοφυλακεία, τα οποία λειτουργούν συνεχώς από το έτος 1857. Στο νησί υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτησίες, ενώ είναι προ των πυλών η έναρξη της διαδικασίας για ένταξη στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Και μόνο εξ΄αυτού του λόγου είναι αδήριτη η ανάγκη συνέχισης ύπαρξης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στο νησί.

Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από το γεγονός ότι η Άνδρος  ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ με την πρωτεύουσα του νομού την Ερμούπολη,  όπως η Τήνος και η Μύκονος και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ανυπέρβλητη οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων ακόμη και για την απλή λήψη ενός πιστοποιητικού ιδιοκτησίας.

Η μέχρι τώρα λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων στην Άνδρο είναι εύρυθμη, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Η απομάκρυνσή τους από το νησί θα πλήξει ανεπανόρθωτα μία σειρά από επαγγελματικές τάξεις, όπως συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, ελεύθεροι επαγγελματίες που ασχολούνται με τ´ ακίνητα και την οικοδομή κ.λπ.

Μετά την απομάκρυνση της ΔΟΥ από την Άνδρο και την μεταφορά της στην Παλλήνη καθώς και του ΙΚΑ στη Ραφήνα, την αύξηση του ΦΠΑ, το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που είχαν σαν αποτέλεσμα να υποβιβαστεί σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των Ανδριωτών και το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, οδηγούμαστε άμεσα σε αφανισμό.

Εν κατακλείδι σχετικά με την προτεινόμενη κατάργηση και των τριών (3) Υποθηκοφυλακείων της Άνδρου ζητάμε την εξαίρεση της Άνδρου κατ’ εφαρμογή της συνταγματικά προστατευόμενης αρχής της νησιωτικότητας και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες για την άμεση ρύθμιση του υπό συζήτηση ζητήματος.

Με εκτίμηση,

Ο Επαρχος Ανδρου Δημητριος Λοτσαρης

Ο Δήμος Άνδρου διαμαρτύρεται

Η Άνδρος,   είναι σχεδόν  αποκομμένη από την Ερμούπολη, πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, στον οποίο διοικητικά ανήκουμε. Παραδόξως, δεν υπάρχει – ούτε υπήρξε στο παρελθόν- σταθερή και καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση άμεσα με τη Σύρο.
Η μετάβαση στη Σύρο,  απαιτεί στην καλύτερη των περιπτώσεων, δύο (2) εργάσιμες ημέρες, αν δηλαδή δεν μεσολαβούν απαγορευτικά, απεργίες, αργίες κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια, εμείς που κατοικούμε μόνιμα και δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στο νησί της Άνδρου  υφιστάμεθα την σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη απαξίωση των δυνατοτήτων της οικονομικής μας, κυρίως, επιβίωσης, μέσα από μία σειρά πρόσφατων νομοθετημάτων, τα οποία δίνουν την εντύπωση  ενορχηστρωμένης και μεθοδικής  στοχοποίησης  και συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και κοινωνικής παρουσίας μας στο νησί.

Κι ενώ όφειλε η Πολιτεία να βελτιώσει τις συνθήκες της διαβίωσής μας   ενισχύοντας τις απαιτούμενες διοικητικές δομές, αντιθέτως με σειρά αλλεπάλληλων νομοθετημάτων,  ξεκίνησε σταδιακή παράλυση, αποδόμηση και αποδιοργάνωση της ζωής μας. Ειδικότερα, έχουμε υποστεί την κατάργηση (με τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα) των πιο σημαντικών και αναγκαίων για την οικονομική ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των επιχειρηματικών κι εν γένει επαγγελματικών δραστηριοτήτων μας, δημοσίων  υπηρεσιών, όπως π.χ. η κατάργηση  της ΔΟΥ  Άνδρου και η υπαγωγή μας στη ΔΟΥ Παλλήνης, η κατάργηση του ΙΚΑ Άνδρου και η υπαγωγή μας στο ΙΚΑ Ραφήνας κ.α., οι οποίες δεν δύναται να αναπληρωθούν. Αν εδώ υπολογίσει κανείς και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% αντιλαμβάνεται ότι η έννοια της νησιωτικότητας έχει καταντήσει ουτοπία.
Για εμάς τους μόνιμους κάτοικους του Νησιού, κάθε δυσμενής κι επιβαρυντική για την καθημερινότητά μας αλλαγή, μας ωθεί σε μία αγωνιώδη προσπάθεια προσαρμογής σε κάθε νέο μέτρο, που όμως μας οδηγεί σε διαρκή μείωση του βιοτικού μας επιπέδου και συρρίκνωση του επαγγελματικού μας ορίζοντα.

Με το σχέδιο νόμου που αιφνιδιαστικά βγήκε σε διαβούλευση  την 28/6/16 και μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει η προαναγγελθείσα  διαδικασία κτηματογράφησης για την ένταξη της Άνδρου στο Εθνικό Κτηματολόγιο, η Πολιτεία σχεδιάζει την άμεση κατάργηση των τριών (3) Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν αδιάλειπτα στο νησί από το έτος 1857 και υπαγωγή της Άνδρου στο νέο πλέον Υποθηκοφυλακείο Σύρου μαζί με τα νησιά  Σύρο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Σέριφο, Σίφνο, Τήνο και Κίμωλο.

Όμως, η παραμονή και η συνέχιση της λειτουργίας  της συγκεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας στην Άνδρο  είναι άμεσα και άρρηκτα  συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του νησιού. Η Άνδρος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, με πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων ιδιοκτησιών, οι οποίες στηρίζουν κατά κύριο λόγο και με διαφόρους τρόπους την οικονομία της, γύρω από τις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές επαγγελματικές τάξεις (Συμβολαιογράφοι, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Εργολάβοι, Τεχνίτες και Τεχνικοί,  Λογιστές,  Κτηνοτρόφοι, Γεωργοί, Μελισσοκόμοι).

Τα λειτουργούντα μέχρι σήμερα εκσυγχρονισμένα και μηχανογραφημένα  Υποθηκοφυλακεία του νησιού, δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προυπολογισμό   ως προς τη λειτουργία τους, εξυπηρετούν δε καθημερινά και άμεσα μεγάλο αριθμό κατοίκων και πολιτών, σε όλες τις ανάγκες τους, από τη λήψη ενός απλού αντιγράφου ή την έκδοση ενός πιστοποιητικού μέχρι την μεταγραφή των συμβολαίων για τη μεταβίβαση ή δωρεά των ακινήτων, την αποδοχή των κληρονομιών, τις γονικές παροχές και την υποθήκευση ακινήτων για λήψη δανείων κ.λπ,  χωρίς την ανάγκη να ταξιδέψουν και να διανυκτερεύσουν  οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι εκτός Άνδρου με πρόσθετες γι αυτούς  επιβαρύνσεις.

Εν όψει όλων των παραπάνω είναι φανερό ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου,   παραβιάζει βάναυσα το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της νησιωτικότητας.

Επιπλέον η προβλεπόμενη και που θα  ξεκινήσει άμεσα διαδικασία κτηματογράφησης της Άνδρου για την ένταξή της στο Εθνικό Κτηματολόγιο δημιουργεί ιδιαίτερα αυξημένη ανάγκη εξυπηρέτησης των κατοίκων, οι οποίοι θα χρειάζονται καθημερινά αντίγραφα τίτλων, μερίδων, πιστοποιητικών, κλπ, ώστε η σχεδιαζόμενη μετακίνηση των Υποθηκοφυλακείων στη Σύρο, θα υποχρεώνει τους κατοίκους σε μετακινήσεις με δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση και με αβέβαιη την εμπρόθεσμη εξυπηρέτησή τους.

Κατόπιν τούτων, δηλώνουμε ότι

-Είμαστε αντίθετοι με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου,

-Λέμε όχι στον σχεδιαζόμενο οικονομικό στραγγαλισμό μας, που θα οδηγήσει στον αφανισμό  και την ερημοποίηση  του νησιού    και

-Η νησιωτικότητα είναι συνταγματικό δικαίωμα μας και ζητούμε να εξαιρεθεί η Άνδρος  και όλα τα νησιά από το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Θεοδόσης Ι. Σουσούδης

Δήμαρχος Άνδρου

Ανδρος, 1 Ιουλίου 2016

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.