Με θέμα: «Ενημέρωση και χορήγηση στοιχείων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου και του Νομικού Προσώπου αυτού προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης» ο Γιάννης Καπάκης Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου και Επικεφαλής ελάσσονος αντιπολίτευσης απευθύνθηκε προς τους κ.κ. Δήμαρχο Άνδρου κ. Θεοδόση Σουσούδη, Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Χρ. Βουραζέρη, Πρόεδρο Νομικού Προσώπου Δήμου Άνδρου, Αθ. Τσατσομοίρου διαμέσου του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Ελ. Μπάλλα. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον κ. Νίκο Θεοδωρίδη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Τμήμα Διοίκησης Ν. Κυκλάδων. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των παρ.8 και 9 του άρθρου 10 του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (βλ. Απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Α & Η.Δ. 16852/6.04.2011 – Φ.Ε.Κ. 661/τ.Β΄/20.04.2011), τις ειδικές διατάξεις των άρθρων 61 παρ. 3 και 69 παρ. 3 του Ν. 3852/2010, τις γενικότερες διατάξεις του Ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει καθώς και εκείνες των άρθρων 1, 2, 3 και 9 του Π.Δ. 28/2015 «Κώδικας Πρόσβασης σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία» (ΦΕΚ 34/τ.Α΄), παρακαλώ όπως μεριμνήσετε και διαβιβάσετε άμεσα στους αρμοδίους το παρόν έγγραφό μου και με πληροφορήσετε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος για τα εξής: [2]

  Ως γνωστόν, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, από τις αρχές Ιουλίου 2016 έχουν εκπονήσει πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης των ΟΤΑ και των Νομικών τους Προσώπων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους (φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης) μέχρι του ύψους αυτών όπως τούτο είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016 (βλ. την υπ΄αρ. 15/22880/12.07.2016 εγκύκλιο της Γεν. Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Δ.Υ. του ΥΠ.ΕΣ.)

  Μέχρι και τα σημερινά δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΣ (βλ. σχετικές εγκριτικές Υπουργικές Αποφάσεις), ο Δήμος Άνδρου δεν φαίνεται να έχει αιτηθεί προκειμένου να επωφεληθεί της εν λόγω επιχορήγησης καθόσον δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις δημοσιευμένες καταστάσεις.

  Το παραπάνω γεγονός είναι εξαιρετικά ανησυχητικό δεδομένου ότι από το αναρτηθέν στην επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου μας Δελτίο (81681) Υποβληθέντων Οικονομικών Στοιχείων στη Βάση Δεδομένων του ΥΠΕΣ και της ΕΕΤΑΑ για τον μήνα Σεπτέμβριο 2016 προκύπτει ότι ο Δήμος Άνδρου έχει εκκρεμείς- προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης – υποχρεώσεις ποσού 877.724,00.- εκ των οποίων εκείνες που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90+ ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησής τους ανέρχονται στο ποσό των Ευρώ 402.516,00.-

  Ως εκ τούτου Ε Ρ Ω Τ Α Σ Θ Ε εάν και πότε σκοπεύετε να υποβάλλετε αίτημα προς το ΥΠΕΣ για τη λήψη σχετικής επιχορήγησης όπως πολύ ορθά έχουν πράξει πολλοί άλλοι Δήμοι της χώρας και εάν όχι, παρακαλώ αιτιολογήστε μου τεκμηριωμένα τους λόγους. Το ίδιο ισχύει και για το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω επιχορήγηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ αποτελεί σημαντική ανακούφιση τόσο για τους ίδιους τους Δήμους που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ομαλής εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους όσο όμως και – κυρίως – για τους συναλλασσόμενους με αυτούς επαγγελματίες (προμηθευτές, εργολάβους κ.α.), οι οποίοι αναμένουν με αγωνία να πληρωθούν, παίρνοντας έτσι μια ανάσα μέσα στην βαριά οικονομική κρίση που περνά η αγορά.

Απεύχομαι μόνον το λυπηρό ενδεχόμενο ο Δήμος μας, με δική του υπαιτιότητα, να μην πληροί τις τιθέμενες από το ΥΠΕΣ προϋποθέσεις για τη λήψη της επιχορήγησης χάνοντας μια εξαιρετική ευκαιρία που του προσφέρεται και καταδικάζοντας έτσι και όσους καλόπιστα τον εμπιστεύτηκαν, συναλλάχθηκαν μαζί του και τώρα περιμένουν να εξοφληθούν, έστω και καθυστερημένα. Προκειμένου λοιπόν να διαπιστωθεί η ακριβής κατάσταση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου μας προς τρίτους φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης, παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε:

– αναλυτική πληροφόρηση για το ύψος αυτών στις 30.04.2016

– αντίγραφο της ορθής καταχώρησης αυτών στο Μητρώο Δεσμεύσεων που έχετε υποβάλει στη Βάση Δεδομένων ΥΠΕΣΔΑ-ΕΕΤΑΑ εκ του οποίου να προκύπτει η πλήρης απεικόνιση αυτών

[3]  – αντίγραφο αναλυτικής κατάστασης με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δήμου Άνδρου προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης με 31.10.2016

– την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης με 31.12.2013, 31.12.2014, 31.12.2015 και 30.04.2016

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή μου παρακαλείται όπως επιληφθεί του θέματος και επικοινωνήσει άμεσα με τον Δήμο Άνδρου προκειμένου να μου χορηγηθούν απρόσκοπτα όλα τα αιτούμενα στοιχεία και απαντηθούν επαρκώς – και όχι παρελκυστικώς και ασαφώς – τα ερωτήματά μου».

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.