Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΚΡΟΓΚΙΚΑ

Στις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη βρίσκεται και η Ελλάδα. Όλη η επικράτειά της καλύπτεται από σεισμικά, μικρά και μεγάλα, ρήγματα. Στον κανόνα αυτό εξαιρείται η Άνδρος. Περιλαμβάνεται στις λίγες μη σεισμογενείς περιοχές της πατρίδας μας.

Το πιστοποιεί ο χάρτης των ενεργών ρηγμάτων της Ελλάδας, τα οποία είναι οι σεισμογενετικές πηγές, που δημιούργησε η Ερευνητική Ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον υπάρχουν και οι σεισμοί που έχουν πλήξει την πατρίδα μας από το 550 π.Χ. μέχρι το 2010. Στοιχεία μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη ηλεκτρονική σελίδα:[http://eqgeogr.weebly.com/uploads/8/2/8/3/8283914/gredass_poster_a0l.pdf] για να δείτε όλο τον χάρτη.

Οι σεισμοί, το επίκεντρο τους, όταν σημειώνεται με αστέρι το μέγεθός τους υπερβαίνει τα 7 ρίχτερ, ο κόκκινος κύκλος όταν το μέγεθος κυμαίνεται μεταξύ 6-7 και με πορτοκαλί όταν κυμαίνεται μεταξύ 5.5-6. Οι μετρήσεις είναι πλήρεις για τα χρονικά διαστήματα και τα μεγέθη (Μ): Για Μ>6.5 από το 1901, για Μ>5.2 από το 1911, για Μ>4.8 από το 1950 και για Μ>4.5 από το 1964. Τα υπόλοιπα δεδομένα είναι κατ’ εκτίμηση με βάση τις πληροφορίες ιστορικών πηγών.

Στο χάρτη παρατηρούμε ότι η Άνδρος και η ευρύτερη περιοχή των βορείων Κυκλάδων είναι σεισμικά “αδρανείς”. Είναι απαλλαγμένη όχι μόνον από ρήγματα αλλά και από σεισμικά επίκεντρα.

Το νησί δέχεται σεισμικές επιβαρύνσεις, που θυμίζουν τραντάγματα, από τις έντονες σεισμικές ενεργοποιήσεις που παρουσιάζονται στις ευρύτερες γειτονικές περιοχές. Δημοσιογραφικά λέγεται «έγινε αισθητός» και στην Άνδρο.

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που προκαλεί δέος, ιδιαίτερα έντονο σε όσους τον έχουν βιώσει. Η επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να προβλέπει τους σεισμούς ως προς το ακριβές επίκεντρο, την ένταση και το χρόνο εκδήλωσής τους. Η αντιμετώπιση αυτού του φυσικού φαινομένου, για αυτό το λόγο, στηρίζεται στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται.

Πρώτο μέλημα είναι οι σωστές κατασκευές που να αντέχουν στις σεισμικές ταλαντώσεις. Τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό μπορείτε να τα βρείτε στην ακόλουθη ηλεκτρονική σελίδα: [http://www.oasp.gr/sites/default/files/_%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82.pdf] και έχουν σχεδιαστεί από τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Στο μεταξύ πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από την σύνταξη του κειμένου, σεισμός «ταρακούνησε» την Άνδρο, το μεσημέρι της Δευτέρας, 19 Ιουνίου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στις 14:02 το μεσημέρι της Δευτέρας και σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ήταν έντασης 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 18 χλμ. νότια, νοτιοδυτικά της Άνδρου και το εστιακό του βάθος στα 88 χλμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.