Με δελτίο τύπου ο Δ. Α. ενημερώνει για το Δ. Σ. της 30ης Ιανουαρίου 2018 και το εξέχον θέμα του Χ.Υ.Τ.Υ. Παράλληλα ο π. αντιδήμαρχος Χρήστος Βουραζέρης εκφράζει όπως γράφει “τις  σκέψεις μου προς πάσα κατεύθυνση…. έτσι για να υπάρχουν….”

  • Το δελτίο Τύπου του Δήμου

ΘΕΜΑ: Μονοπώλησε το Δ.Σ. η ενημέρωση για τον ΧΥΤΥ Άνδρου

Με 28 θέματα ημερήσιας διάταξης και τρία εκτός, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018, στις 18:00 η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άνδρου για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων αυτών.

Από τους αιρετούς, απόντες ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Γιάννης Καπάκης, καθώς και η κυρία Μαρία Βασιλοπούλου, ενώ από τη δημοτική αρχή απουσίαζε ο κ. Γιώργος Ψωμάς. Η προσέλευση του κόσμου στο Δημαρχιακό Κατάστημα ήταν ασυνήθιστα μεγάλη, εξηγείται, όμως, δεδομένου ότι στην πρώτη θέση της ατζέντας των θεμάτων βρισκόταν η ενημέρωση για την καθυστέρηση της διαδικασίας έγκρισης του έργου του ΧΥΤΥ Άνδρου.

Εδώ και δεκαετίες, η διαχείριση των απορριμμάτων και η χωροθέτηση ΧΥΤΥ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Άνδρου και τις διοικήσεις του Δήμου. Η σημερινή διοίκηση προέβη σε παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων, αναφέροντας ότι ο φάκελος του έργου ολοκληρώθηκε, ύστερα από πολλές καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών (ΥΠ.ΠΟ, Διεύθυνση Υδάτων), κατατέθηκε τον Ιούλιο 2017 και πλέον αναμένουμε να συνεδριάσει το ΠΕ.Σ.Π.Α. (Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης), προκειμένου να αξιολογήσει τη μελέτη και να προχωρήσει η κατασκευή του σπουδαίου αυτού έργου για το νησί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Λευτέρης Μπάλλας, το ΠΕ.Σ.Π.Α αναμένεται να συνεδριάσει μέσα στον Φεβρουάριο, προκειμένου να εγκριθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΧΥΤΥ.  Βάσει  της προβλεπόμενης διαδικασίας, αρχικά έγινε η ενημέρωση από τον κ. Σουσούδη, σχετικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες της παρούσας διοίκησης, κάνοντας αναλυτική αναφορά στα έγγραφα που ζητήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες από την 1η Σεπτεμβρίου του 2014, τις άμεσες απαντήσεις του Δήμου Άνδρου για την επίσπευση της διαδικασίας, μέχρι και την 20η Ιουλίου του 2017, όταν –έπειτα από 25 μήνες- εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού περί έγκρισης της μελέτης. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Άνδρου, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας δημοτικής αρχής, οι υπηρεσίες του Δήμου κινήθηκαν άμεσα. Στις 8/5/2015 έλαβαν την έγγραφη διαβεβαίωση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης για τη μη ύπαρξη ρέματος στην περιοχή, ενώ το ΥΠ.Α.Π.ΕΝ στις 16/06/2015 με την απάντησή του, παρέπεμπε τον Δήμο Άνδρου στη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης. Παράλληλα, όσον αφορά το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Σουσούδης αναφέρθηκε και στη θετική γνωμοδότηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που εκδόθηκε στις 20/07/2017, μετά από 25 μήνες…

Σχετικά με τα εμπόδια που αντιμετώπισε μέχρι και σήμερα ο Δήμος Άνδρου, και τα οποία, πλέον, έχουν επιλυθεί, συνοψίζονται στα εξής: εντολή για υδρογεωλογική έκθεση και κατόπιν εντολή για υδρογεωλογική μελέτη, νομιμότητα ανάθεσης υδρογεωλογικής, δύο διοικητικά δικαστήρια, γνωμοδότηση υπηρεσιών για την υδρογεωλογική και απαιτητή απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων περί μη ύπαρξης αρχαίων ευρημάτων -διαδικασία που κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο. Ο κ. Σουσούδης, υπογράμμισε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, υπήρξαν καθυστερήσεις από τις υπηρεσίες που ζητούσαν πρόσθετες μελέτες, ωστόσο, ο Δήμος Άνδρου επέμεινε και απέδειξε ότι επιθυμεί πραγματικά να επιλυθεί το πρόβλημα και να υλοποιήσει το έργο αυτό με όποιο πολιτικό κόστος και πάντα θεσμικά. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το θέμα του ΧΥΤΥ, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι τρεις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι από τη Δημοτική Ενότητα Υδρούσας, με προεξάρχοντα τον κ. Ανδρέα Βόσσο, και μαζί με τις κυρίες Μαρία Μαμάη και Άννα Βολίκα διέκοπταν συνεχώς και σε ιδιαίτερα εριστικό ύφος προέβαλαν τις αντιδράσεις τους σχετικά με τη θέση χωροθέτησης. Παρά τη θετική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης για την υδρογεωλογική μελέτη, οι τρεις ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι δε σταμάτησαν να αμφισβητούν αυτό το επίσημο έγγραφο.

Παρών στη συνεδρίαση, έπειτα από πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν και ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο οποίος αν και δυσκολευόταν να μιλήσει, αφού τον διέκοπταν οι τρεις σύμβουλοι, συμφώνησε με τον κ. Σουσούδη όσον αφορά τη λήψη οριστικής απόφασης για τον ΧΥΤΥ, από τη συνεδρίαση του ΠΕ.Σ.Π.Α. Οι συνεχείς αντεγκλήσεις, δημιούργησαν ένταση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και ο κ. Μπάλλας επιχείρησε αρκετές φορές να ηρεμήσει τα πνεύματα, ζητώντας, μάλιστα, από τον κ. Βόσσο να αποχωρήσει από την αίθουσα διαφορετικά θα αναγκαζόταν να τον αποβάλει. Τελικά, ο πρόεδρος διέκοψε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος αποχώρησε από το κτίριο του Δημαρχείου.

Μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης και αφού τις δύο πρώτες ώρες η συζήτηση αναλώθηκε στο θέμα του ΧΥΤΥ, σειρά πήρε η λήψη απόφασης για τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία και ψηφίστηκαν ομόφωνα. Μεταξύ των θεμάτων που ψηφίστηκαν, ήταν το καίριο ζήτημα της ίδρυσης Λιμενικού Ταμείου Άνδρου, η υποβολή πρότασης «Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών» με τίτλο «Πρόταση αναβάθμισης προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία στις παραλίες», η έγκριση οριστικής μελέτης, υποβολή πρότασης στο ΕΠ. –Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσης του έργου «Ολοκλήρωση Δικτύων Αποχέτευσης Ακάθαρτων Οικισμών Μεσσαριάς και Λειβαδίων Δ.Ε. Άνδρου, ο απολογισμός Προγράμματος Τουριστικής Προβολής Δήμου Άνδρου έτους 2017 και το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής έτους 2018. Η ουσία και αυτό που κρατάμε μετά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο είναι ότι πλην των τριών ανεξάρτητων συμβούλων της Υδρούσας και του κ. Καπάκη, φαίνεται πως υπάρχει η βούληση για οριστική επίλυση του καίριου θέματος του ΧΥΤΥ. Να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Βουραζέρης, σε τοποθέτησή του, τόνισε ότι σε περίπτωση που το έργο του ΧΥΤΥ δεν προχωρήσει, οι κάτοικοι της Άνδρου θα επιβαρυνθούν με ένα ποσό 800 χιλ- 1 εκ. ευρώ ετησίως. Εξάλλου, το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων των Ανδριωτών, που σε αυτό το κρίσιμο σημείο πρέπει να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της οριστικής λύσης με την κατασκευή του ΧΥΤΥ.

Από το γραφείο ενημέρωσης του Δήμου Άνδρου 1η Φεβρουαρίου 2018

  • Οι σκέψεις Χρ. Βουραζέρη

Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη στο βαθμό  που μου αναλογεί για το διάστημα που είχα την θεσμική ιδιότητα του Αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Άνδρου νιώθω την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να μεταφέρω τις  σκέψεις μου προς πάσα κατεύθυνση…. έτσι για να υπάρχουν…..

Σκέψεις που κατά καιρούς τις συζήταγα τόσο με τον Δήμαρχο όσο και με άλλους συνεργάτες και φίλους αλλά ποτέ δεν βρήκα αν θέλετε την δύναμη και το κουράγιο να της πω δημόσια….

Ακούσαμε πάλι στο συμβούλιο αυτά που είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό… τίποτα καινούργιο ,παρά μόνο μια ευκαιρία να μιλήσουν κάποιοι «επιστήμονες» που τα γνωρίζουν όλα , κάποιοι διψασμένοι  προκειμένου  να πουν κάτι έτσι για να πουν  για να  ανέβουν ακόμη ένα σκαλάκι πιο κοντά στο Δημαρχιακό θώκο…. και φυσικά δεν εννοώ κανένα μέλος –συνάδελφο του Δημοτικού συμβουλίου και κανένα δημότη που πήρε το λόγο γιατί θεωρεί ότι δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Δύο ώρες χωρίς αρχή ,μέση και τέλος μη έχοντας την δυνατότητα  ο απλός πολίτης που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση να καταλάβει τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα ….και το σπουδαιότερο καμία πρόταση  για το σήμερα….

Πολλές ενέργειες εδώ και τριάντα σχεδόν χρόνια αλλά φοβάμαι ότι όταν φτάσουμε στην πηγή θα έχει στερέψει και νερό δεν θα πιούμε ….

Η δική μου πρόταση λοιπόν…. γιατί το καλοκαίρι ήρθε ….και το Νησί μας πρέπει να είναι καθαρό…. και να συνεχίσει να είναι καθαρό και μετά το καλοκαίρι …

-Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Σταυροπέδα τέλος ….

-Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ,συνεπικουρούμενη από τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου και από εξωτερικό συνεργάτη αν χρειαστεί ,ετοιμάζουν μελέτη για διεθνή διαγωνισμό με πενταετή τουλάχιστον χρονικό ορίζοντα και αντικείμενο «Καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, περισυλλογή απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων ειδών ,μεταφορά και διαχείριση τους εκτός της Νήσου Άνδρου με ευθύνη του αναδόχου ,καθώς και πώληση προϊόντων τα οποία θα προέλθουν από την  διαχείριση τους για λογαριασμό του Δήμου»

Θα τολμούσα να πω ότι το κόστος για την μεταφορά των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών εκτός Νησιού δεν θα διαφέρει και πολύ από το σημερινό ετήσιο κόστος (βλέπε ενοίκιο χώρου εγκατάστασης δεματοποιητή, ενοίκια αποθηκών, ανταλλακτικά-συντήρηση δεματοποιητή, διαχείριση-μεταφορά δεμάτων, εργολαβία καθαριότητας, εργολαβία ανακύκλωσης ,καύσιμα, συντήρηση απορριμματοφόρων σε σχέση με τον γερασμένο στόλο, ενοίκιο απορριμματοφόρων κτλ) που αν τα βάλει κάτω κανείς θα δει ότι η διαφορές θα είναι μικρές… Η διαφορά όμως θα είναι τεράστια στην εικόνα της καθαριότητας του Νησιού…

-Άμεση διαδικασία δημοψηφίσματος με τις εξής προτάσεις :

α)Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών να γίνεται εντός του Νησιού μας με την μέθοδο της λειτουργίας  ΧΥΤΥ ή με οποιαδήποτε άλλη  μέθοδο.

β) Η διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων ειδών να γίνεται εκτός του Νησιού μας.

Αν στο δημοψήφισμα υπερισχύσει η  β΄ πρόταση ,σταματάμε άμεσα κάθε διαδικασία για χωροθέτηση και μεταφέρουμε απορρίμματα και ανακυκλώσιμα εκτός Νησιού μέσω αναδόχου που θα προκύψει από τον διεθνή διαγωνισμό. Αν στο δημοψήφισμα υπερισχύσει η α’ πρόταση, τότε στον διεθνή διαγωνισμό  θα υπάρχει ο όρος ,ο ανάδοχος να έχει την επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία ,ώστε  όταν και όπου λειτουργήσει ο ΧΥΤΥ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την λειτουργία του με ανακατανομή του κόστους της εργολαβίας. Επίσης ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί στην χώρα μας μέθοδος διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων η οποία σε σχέση με την λειτουργία ΧΥΤΥ συμφέρει  οικονομικά και περιβαλλοντικά για το Νησί μας να την εφαρμόσει με ανακατανομή του κόστους της εργολαβίας. Κλείνοντας να τονίσω ότι δεν είμαι ειδικός ,θεωρώ όμως ότι αν δεν ξεκινήσει άμεσα η μεταφορά των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών εκτός του Νησιού μας, τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια, τα αποτελέσματα από την πλημμελή καθαριότητα θα είναι ολέθρια…

Εύχομαι έστω και τώρα να φανώ χρήσιμος στο Νησί μας, με την τοποθέτηση μου αυτή…

Για μια καθαρή Άνδρο…. γιατί μας αξίζει…. γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά…

                                                        Με εκτίμηση και σεβασμό

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.