Η Αδειοδότηση του ΧΥΤΥ Άνδρου είναι, τελεσίδικα, γεγονός!!!
Διαψεύδει ο δήμαρχος Άνδρου ως ανυπόστατα τα δημοσιεύματα περί ΧΥΤΥ.

Σε συνέχεια ψευδών και παραπλανητικών δημοσιευμάτων στο διαδίκτυο περί του θέματος αδειοδότησης του έργου ΧΥΤΥ Άνδρου, θα θέλαμε υπεύθυνα να ενημερώσουμε τους πολίτες της Άνδρου για τα ακόλουθα :
1. Η ερώτηση του ευρωβουλευτή προς την αρμόδια επίτροπο περιβάλλοντος της ΕΕ, είχε ως ΘΕΜΑ: ΧΥΤΥ Άνδρου – Έκδοση ΑΕΠΟ χωρίς υδρογεωλογική μελέτη
Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο δελτίο τύπου του Δήμου η ερώτηση είναι εσφαλμένη και παραπλανητική καθώς στην περίπτωση του ΧΥΤΥ Άνδρου, ΥΠΑΡΧΕΙ και έχει κατατεθεί και αξιολογηθεί η υδρογεωλογική μελέτη, όπως επίσης επιπλέον υδρογεωλογική γνωμοδότηση από την αρμόδια κρατική αρχή, καθώς και ειδική έκθεση αρμόδιων-εξειδικευμένων Καθηγητών του Α.Π.Θ. και Προέδρων Γεωλογικής και Υδρογεωλογικής Εταιρείας Ελλάδος, που όλες ταυτίζονται στο συμπέρασμα περί της απόλυτης καταλληλότητας του χώρου του έργου.
2.Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον κ. Vella στην απάντηση του στον ανωτέρω ευρωβουλευτή με αριθμό E-003788/2018 αναφέρει τα σημεία της ευρωπαικής νομοθεσίας ( οδηγία 1999/31/ΕΟΚ ,Οδηγία 85/337/ΕΟΚ και Οδηγία 2011/92/ΕΕ) που ρυθμίζουν τα θέματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων ΧΥΤΥ στην Ε.Ε, ΧΩΡΙΣ να παίρνει καμία θέση για το ειδικότερο θέμα του ΧΥΤΥ Ανδρου
3.Στην περίπτωση του ΧΥΤΥ Άνδρου οι ανωτέρω οδηγίες της ΕΕ ( οδηγία 1999/31/ΕΟΚ ,Οδηγία 85/337/ΕΟΚ και Οδηγία 2011/92/ΕΕ) καλύπτονται 100%.
Με λίγα λόγια:
Ο ΧΥΤΥ Άνδρου καλύπτει 100% τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε.
Συνεπώς προχωράει απρόσκοπτα και η χρηματοδότηση αυτού του σημαντικού έργου για το νησί μας, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα τα κριτήρια καλύπτονται:
Α) Απόλυτα τυπικά, αφού έχουν ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο
και η ΑΕΠΟ ( έκδοση Περιβαλλοντικών Όρων), έχει εκδοθεί όπως αναφέρεται στο κείμενο της, κατά πιστή εφαρμογή των οδηγιών της Ε.Ε.
Β) Απόλυτα ουσιαστικά, καθώς η άδεια του ΧΥΤΥ Άνδρου ( ΑΕΠΟ) εκδόθηκε στις 22/6/2018 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατόπιν ομόφωνης έγκρισης του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης-ΠΕΣΠΑ.
Όπως επίσης ομόφωνης έγκρισης, ύστερα από αυτοψία τους στο χώρο του έργου, εκπόνησης υδρογεωλογικής μελέτης, που ζητήθηκε από το ΠΕΣΠΑ και της θετικής γνώμης (που το ζήτησε επιπλέον ο Δήμος Άνδρου), τεσσάρων Καθηγητών του ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ με εξειδίκευση στην Γεωλογία και Υδρογεωλογία και στην Περιβαλλοντική Νομοθεσία, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την καταλληλότητα του χώρου του έργου.
4.Τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν άλλωστε προ ολίγων ημερών στις 18/9/2019 και με αδιαμφισβήτητο τρόπο από την Νομική Υπηρεσία του ΥΠΕΝ ( Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), με υπογραφή του Υπουργού ΥΠΕΝ, η οποία επικύρωσε την νομιμότητα της ΑΕΠΟ.
Καλούμε όλους να σεβαστούν τις αποφάσεις και την νομιμότητα,
-όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους,
-του Υπουργού ΥΠΕΝ
– της αρμόδιας επιτροπής (ΠΕΣΠΑ),
καθώς η αμφισβήτηση χωρίς νομικά και ουσιαστικά ερείσματα και η κινδυνολογία, αποτελούν ανερμάτιστη μικροπολιτική σε βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος του νησιού μας.
Ο Δημοτική Αρχή προχωρά στην ολοκλήρωση του έργου, που θα δώσει την οριστική λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα του νησιού μας. Όλοι όσοι αντιδρούν στο έργο πνοής για τον τόπο μας, θα ήταν καλό να μη κινδυνολογούν και να μη χρησιμοποιούν τεχνάσματα για να παραπλανούν την κοινή γνώμη. Συνεχίζουμε μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες και πάντα ακολουθώντας τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε., να ολοκληρώσουμε την κατασκευή ενός ασφαλέστατου και σύγχρονου έργου, που θα συμβάλλει στην ουσιαστική ανάπτυξη της Άνδρου και θα προστατέψει το πλούσιο περιβάλλον του νησιού μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.