Την Κυριακή, 26 Μαΐου, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα προσέλθουν στις κάλπες, για να εκλέξουν: -Ευρωβουλευτές. -Περιφερειάρχη και περιφερειακούς συμβούλους. -Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους. -Τοπικούς (κοινοτικούς) συμβούλους.

Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 είναι πολίτες ηλικίας 17 ετών. Πιο συγκεκριμένα μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002. Επιπλέον θα ψηφίσουν 112.504 ετεροδημότες. Συνολικά έχουν στηθεί 44.000 εκλογικά τμήματα ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ανέρχονται σε 69.821. Επίσης 7.668 είναι οι υπόψηφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι και 1.195 οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Επειδή είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν απορίες και ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία, θα προσπαθήσουμε -όσο πιο απλά γίνεται- να δώσουμε τις απαντήσεις. Διευκρινίζουμε ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύουμε αφορούν αποκλειστικά την εκλογική διαδικασία στην Άνδρο.

Που ψηφίζουμε: Μπορούμε να μάθουμε πού ψηφίζουμε εύκολα και γρήγορα μέσω της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις 2019», του Υπουργείου Εσωτερικών. Μπαίνοντας στην  εφαρμογή, θα ζητηθούν τα ακόλουθα στοιχεία: -Επώνυμο (ολογράφως). -Όνομα (αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα από το πρώτο όνομα). -Όνομα πατέρα (αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα). -Όνομα μητέρας (αρκούν τα 2 πρώτα γράμματα). -Έτος γέννησης (4 αριθμοί)

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ψηφίζουμε σε δυο διπλανά εκλογικά τμήματα, τα οποία έχουν ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ, που συνοδεύεται από διαφορετικό γράμμα.

Παράδειγμα: Συνεργάτης της «Ανδριακής» ψηφίζει στα τμήματα 11Α και 11Β, στο Δημοτικό Σχολείο Μεσσαριάς. Στο πρώτο τμήμα ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές και Περιφερειακές Εκλογές και στο δεύτερο τμήμα για τις Δημοτικές Εκλογές. Για να ψηφίσουμε είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας την αστυνομική μας ταυτότητα (γίνεται δεκτή και η «κομμένη») ή διαβατήριο, ή άδεια οδήγησης, ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχει εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Τέσσερις (4) σταυρούς στις Ευρωεκλογές – έναν (1) στις Περιφερειακές

Για τις Ευρωεκλογές τα πράγματα είναι απλά: επιλέγουμε το κόμμα που θέλουμε να ψηφίσουμε, βάζουμε μέχρι τέσσερις σταυρούς στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της αρεσκείας μας και… αυτό είναι. Παρόμοια είναι και η διαδικασία στις Περιφερειακές εκλογές: επιλέγουμε το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου Περιφερειάρχη που έχουμε αποφασίσει να ψηφίσουμε και βάζουμε έναν σταυρό στον περιφερειακό σύμβουλο που επιθυμούμε.

Τρεις (3) συν ένα (1) σταυρούς στις Δημοτικές – μέχρι  δυο (2) στα τοπικά

Αφού τελειώνουμε με το πρώτο τμήμα, περνάμε στο δεύτερο για να ψηφίσουμε για τις δημοτικές εκλογές. Εδώ θα πάρουμε δυο ψηφοδέλτια: ένα για την εκλογή Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων κι ένα για την εκλογή τοπικών συμβούλων. Αφού επιλέξουμε τον συνδυασμό που έχουμε αποφασίσει να ψηφίσουμε, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της εκλογικής περιφέρειας που ανήκουμε κι έναν σταυρό στον υποψήφιο των άλλων εκλογικών περιφερειών.

Παράδειγμα: Έστω ότι ψηφίζουμε στη Μεσσαριά, που ανήκει στην εκλογική περιφέρεια του πρώην Δήμου Άνδρου. Βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς στους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της συγκεκριμένης περιφέρειας και άλλον ένα σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας μας από τις άλλες δυο εκλογικές περιφέρειες του νησιού (Κορθίου – Υδρούσας). Αν ψηφίζουμε στην Καππαριά, βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς στους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας του πρώην Δήμου Κορθίου κι ένα σταυρό στον υποψήφιο της αρεσκείας μας από τις άλλες δυο εκλογικές περιφέρειες του νησιού (Άνδρου – Υδρούσας). Το αντίστοιχο συμβαίνει για όσους ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια του πρώην Δήμου Υδρούσας. Για τα τοπικά συμβούλια, βάζουμε μέχρι δυο σταυρούς στον συνδυασμό που έχουμε επιλέξει αν η κοινότητα που ψηφίζουμε έχει περισσότερους από 300 κατοίκους και ένα σταυρό αν έχει λιγότερους από 300 κατοίκους. Στην Άνδρο μέχρι δυο σταυρούς βάζουμε στους υποψήφιους των ακόλουθων Κοινοτήτων (αλφαβητικά): Άνδρου (Χώρας), Κορθίου, Λαμύρων, Μεσσαριάς, Μπατσίου, Όρμου Κορθίου και Πιτροφού.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν ξεχάσετε πόσους σταυρούς βάζουμε, μην ανησυχείτε: σε κάθε ψηφοδέλτιο που θα πάρετε αναφέρεται ο μέγιστος αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε.

Εκλογή Περιφερειάρχη – Δημάρχου

Περιφερειάρχης ή Δήμαρχος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων είτε την πρώτη, είτε την δεύτερη Κυριακή. Στην περίπτωση που την πρώτη Κυριακή κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 των ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δυο πρώτων της πρώτης Κυριακής. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική. Αυτό σημαίνει πως δεν πριμοδοτείται ο συνδυασμός που θα αναδειχτεί πρώτος.

Παράδειγμα: Τον Δήμο Άνδρου, όπου εκλέγονται 21 δημοτικοί σύμβουλοι, διεκδικούν πέντε συνδυασμοί. Αν υποθέσουμε ότι οι έγκυρες ψήφοι είναι 3500, το εκλογικό μέτρο είναι 166,66 (3500:21=166,66). Άρα, αν ένας συνδυασμός λάβει 1050 ψήφους, για παράδειγμα, εκλέγει έξι δημοτικούς συμβούλους. Απλή αναλογική σημαίνει πως όποιος Δήμαρχος δεν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει συνεργασίες και τη στήριξη άλλων παρατάξεων, προκειμένου να διοικήσει χωρίς προβλήματα.

Γιάννης Μηνδρινός

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.