Έπειτα από τις δύο πρόσφατες εκδηλώσεις στο Γαύριο σχετικά με την επικείμενη κατασκευή αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Άνδρο, η ανεξάρτητη ομάδα πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών βιομηχανικής κλίμακας ζητούμε την άμεση σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το επείγον αυτό ζήτημα και την ψήφιση των παρακάτω προτάσεων για την αποτροπή της απειλής που αντιμετωπίζει η Άνδρος τόσο από τα ήδη αδειοδοτημένα αιολικά όσο και από όσα βρίσκονται σε στάδιο προέγκρισης. Συγκεκριμένα, ζητούμε από το Δήμο Άνδρου:    

  1. Να προχωρήσει, σε απόλυτο συντονισμό με τις δημοτικές αρχές Τήνου και Πάρου ή/και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για την ακύρωση των Αδειών και των Εγκρίσεων (ενδεικτικά Αδειών Παραγωγής, Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, Αδειών Εγκατάστασης, Αδειών Λειτουργίας κ.λπ.) που έχουν λάβει οι εταιρείες που επιδιώκουν την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο νησί της Άνδρου καθώς και για την αποτροπή τυχόν νέων αδειοδοτήσεων χωρίς την έγκριση της τοπικής κοινωνίας.
  2. Να δώσει εντολή στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες (Υπηρεσία Δόμησης κ.λπ.) να προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να μην υπάρξει απολύτως καμία διευκόλυνση-παραχώρηση προς τις ανωτέρω εταιρείες για την εκτέλεση των έργων εγκατάστασης των ανεμογεννητριών (ενδεικτικά άδειες διαπλάτυνσης δρόμων κλπ.).
  3. Να καλέσει όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρείες για την παραχώρηση εκτάσεων προς εκτέλεση των έργων εγκατάστασης ανεμογεννητριών και επιθυμούν να καταγγείλουν τις συμβάσεις αυτές ως νομικά διάτρητες, να το πράξουν με την πλήρη νομική κάλυψη και συνδρομή του Δήμου Άνδρου.
  4. Να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 76 του ν. 3852/2010 με αντικείμενο την επίσημη καταγραφή συγκεκριμένα:

α) της θέσης των πολιτών και των φορέων του νησιού επί του ζητήματος της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ νησί της Άνδρου

β) των επιπτώσεων από την πραγματοποίηση των αδειοδοτημένων έργων κατασκευής και λειτουργίας των αιολικών σταθμών, και

γ) των όρων και των προϋποθέσεων για τη διατύπωση αντιπρότασης της κοινωνίας της Άνδρου σχετικά με την οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Άνδρο.

  1. Εν συνεχεία να προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό για την ανάθεση μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού της Άνδρου, όπου να αποτυπώνεται το αποτέλεσμα της παραπάνω δημόσιας διαβούλευσης.
  2. Να αναλάβει/συμμετάσχει ενεργά σε πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών σε διαδημοτικό ή/και περιφερειακό επίπεδο.

 

Οι υπογράφοντες:

Κάρολος Γιαγιάννης

Κατερίνα Κακαβελάκη

Νίκος Χρηστίδης

Αγγελική Κωνσταντινέα

Βασίλης Δραγάτης

Πηνελόπη Καλύβα

Αλέξανδρος Μαβής

Όλγα Καραγιάννη

Ηλίας Πολέμης

Πατρίκιος Κωστής

Αλέξανδρος Κωστής

Ανδρέας Χαλάς

Αλέξανδρος Καραδήμος

Γιάννης Μαργέτης

Βαγγέλης Λουκίσας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.