Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝΔΡΙΝΟΥ

Όσα παρακολουθούμε σε «ζωντανή μετάδοση» στις οθόνες των τηλεοπτικών μας δεκτών το τελευταίο διάστημα, ασφαλώς κι έχουν τα χαρακτηριστικά ενός διπλού εφιάλτη.

Από τη μια το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο και όλα τα συνεπακόλουθά του. Από την άλλη ο κορωναϊός, που αγνοούμε αν θα χτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Δυο σύγχρονες πληγές του Φαραώ, που δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Ως κράτους, ως κοινωνίας. Αλλά και ως ατόμων. Κυρίως ως ατόμων!

Το κλείσιμο των συνόρων στον Έβρο κατέδειξε -με τον πλέον εμφατικό τρόπο- το πόσο ξεδιάντροπα ελεγχόμενη είναι η ενημέρωση στη σύγχρονη εποχή. Ξέραμε για τα fake news. Για τις ψεύτικες ειδήσεις. Για την παραπληροφόρηση. Για την προπαγάνδα. Όλοι είχαμε διαβάσει με ποιόν τρόπο η Ρωσία κατάφερε, μέσω του διαδικτύου, να «χειραγωγήσει» μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στις αμερικανικές εκλογές. Κι όλοι είπαμε: Εντάξει, μωρέ, δεν έγινε και στην Ελλάδα… Και γυρίσαμε πλευρό.

Τώρα, λοιπόν, που ένα βίντεο του 2015 προβλήθηκε από ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ως βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει σήμερα, το 2020, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τώρα που οι Τούρκοι μιλούν για πέντε νεκρούς και δείχνουν βίντεο με μετανάστες να περνούν τον Έβρο, ενώ δεν είχαν περάσει ποτέ. Τώρα που όλοι διαπιστώσαμε πόσο εύκολα μπορεί να κατασκευαστεί μια είδηση, μια εικόνα, ένα ρεπορτάζ, ένα βίντεο.

Τώρα δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ να ακολουθούμε, εμπιστευόμαστε, διαβάζουμε, συγχωρούμε ΜΜΕ που σκόπιμα παραπληροφορούν.

Η ευθύνη είναι όλη δική μας!

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα με τον κορωναϊό. Εκεί δεν δοκιμάζεται απλώς η αντοχή του οργανισμού μας. Κυρίως δοκιμάζεται η αντοχή του «εγώ» μας. Ο ατομικισμός μας. Η ευθύνη μας στη συνύπαρξη με τους συνανθρώπους. Ποιοι πειθαρχούν στις οδηγίες και ποιοι τις «γράφουν» κανονικά στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Ποιοι σκέφτονται πως δίπλα τους, στο περιβάλλον τους, στον εργασιακό τους χώρο, υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο παππούς με το αναπνευστικό πρόβλημα, ο θείος που μόλις πριν λίγους μήνες τέλειωσε τις χημειοθεραπείες, ο φίλος με τη στεφανιαία νόσο. Αλλά κυρίως ο άγνωστος γείτονας, η κυρία στον φούρνο της γειτονιάς, στην τράπεζα, στη δημόσια υπηρεσία. Ο κάθε άνθρωπος που συναντάμε καθημερινά και που δεν γνωρίζουμε ποιον γολγοθά υγείας είναι πιθανό να ανεβαίνει…  

Ο κορωναϊός δοκιμάζει την αλληλεγγύη μας. Την ευθύνη να συνυπάρχουμε. Μας υποχρεώνει να εγκαταλείψουμε τη μοναξιά του «εγώ» μας. Μας αναγκάζει, εντέλει, να ομολογήσουμε πως ο ατομικισμός είναι δημόσιος κίνδυνος!

Όσοι έχουμε τη δύναμη να το αντιληφθούμε και να το ομολογήσουμε…

Υ.Γ. Άσχετο: όταν κάποιος σου δίνει με την ψήφο του εντολή, η εντολή είναι να κυβερνήσεις. Όχι να κάνεις αντιπολίτευση στους… προηγούμενους! Εξάλλου στο τέλος της θητείας σου θα ψηφιστείς ή θα καταψηφιστείς για το έργο σου και μόνο γι΄ αυτό.

#andriakipress #coronavirus

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.