Μουσείο Κυκλαδικής τέχνηςΤο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει ενδιαφέροντα βιβλία δωρεάν μέσα από το online tour γύρω από τη δομή της κοινωνίας και τις ασχολίες των Κυκλαδιτών. Ένα από αυτά τα βιβλία αφορά την διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα και είναι ίσως το πιο επίκαιρο αυτό τον καιρό που ο εγκλεισμός μας λόγω κορονοϊού όλο και μας έχει προσθέσει βάρος!

Το διαδικτυακό βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και μπορεί να γίνει αφορμή να βελτιώσουμε την διατροφή μας. Από εκεί που ψάχνουμε να βρούμε οδηγίες και δίαιτες σε λαούς που ζουν μίλια μακριά ας φάμε ότι έτρωγαν “οι αρχαίοι ημών πρόγονοι” που αποδεδειγμένα είχαν κορμιά λαμπάδα! Οι μέρες εγκλεισμού μας σε λίγο τελειώνουν, όπου να ‘ναι θα μας βγάλουν έξω… η όψη μας σίγουρα δεν θα είναι τόσο ελκυστική… άσπρες ρίζες στα μαλλιά, επιπλέον κιλά και βλέμμα χαμένο από τις ώρες έκθεσης σε παντός είδους οθόνες, σαν άλαλα δηλαδή! Επιβάλλετε εκτός από τα συρτάρια να βάλουμε μια τάξη σε όσα τρώμε! 

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες
Οι αρχαίοι λάτρευαν το μέλι, τα ψάρια και τα σύκα. Χρησιμοποιούσαν πολύ λάδι,  δημητριακά, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, τα φρούτα. Έτρωγαν πολλές ελιές, κατσικίσιο τυρί, ψάρια, κρεμμύδια, πίτες, χορταρικά, σκόρδα και ψωμί από σιτάρι ή κριθάρι που το έλεγαν μάζα και λίγο κρέας. Τους άρεσαν πολύ τα γλυκίσματα με μέλι όπως πόπανα (στρογγυλό γλύκισμα συνταγή εδώ), κόλλυβα, πλακούντες (σαν μπισκότα, γλύκισμα από διάφορα επίπεδα ζύμης γεμισμένα με μέλι και μαλακό τυρί). 

Επίσης στο βιβλίο απαντά στις ερωτήσεις: Από πού προέρχονται οι πληροφορίες για τη διατροφή στα Αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά χρόνια; Τι αγγεία και σκεύη χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι για να μαγειρέψουν; Ποιες ήταν οι μαγειρικές τους συνήθεις; Διαβάστε για όλα αυτά στο βιβλίο εδώ 

🌍 Μείνετε συντονισμένοι στα social media του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
https://cycladic.gr/
https://www.instagram.com/cycladic_museum/

Μια συνταγή για πόπανα
Επίπεδο ψωμί με ένα έπαρμα (κουμπί) στο κέντρο (ο ομφαλός) ή περισσότερα (μονόμφαλα ή πολυόμφαλα). Αν θέλουμε να φτιάξουμε πόπανα με το παραπάνω ζυμάρι, θα πρέπει να το ανοίξουμε σε φύλο 1,5-2 εκατοστών, να κόψουμε σε κύκλους και να το βρέξουμε λίγο από πάνω και να πιέσουμε ελαφρά το έπαρμα ώστε να κολλήσει (το φτιάχνουμε με ένα μικρό βώλο ζύμης). Στη συνέχεια βάζουμε τα πόπανα σε ταψιά στα οποία έχουμε σκορπίσει ψιλό σιμιγδάλι (για να μην κολλήσουν τα πόπανα) και όταν αυτά φουσκώσουν λίγο τα ψήνουμε στους 230 Κελσίου μέχρι να πάρουν χρώμα (γύρω στα 20 με 25 λεπτά). Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο ζυμάρι λίγο μέλι και λάδι (3-4 κουταλιές της σούπας μέλι και άλλο τόσο λάδι). Η συνταγή από το: www.bakeries.gr

Μαγειρική στην Αρχαία Ελλάδα – βιβλία

● Γιώργος Ηλιόπουλος ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΝ, Η τέχνη της μαγειρικής στην Αρχαία Ελλάδα
www.politeianet.gr/books

● Εύη Γεροκώστα Αρχαία Ελληνική κουζίνα, Μαγειρεύοντας με τους Θεούς. Βιβλίο με πολλές συνταγές. www.politeianet.gr/books

●  Μαρία Θερμού Στα μαγειρεία των αρχαίων www.politeianet.gr/books

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.