Επισημαίνεται ότι η  ανακοίνωση που ακολουθεί έχει συνταχθεί από τις 28 Απριλίου αλλά για τεχνικούς λόγους καθυστέρησε να δοθεί στην δημοσιότητα.

(Συσταθείσα με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου -αρ. 69/2020-  κι έχουσα ως σκοπό  μεταξύ  άλλων , την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Άνδρου -αρ. 278/2019- για αναστολή όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί και των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης έως ότου καταρτισθεί ειδική χωροταξική μελέτη για την Άνδρο  και την υποβολή εναλλακτικής πρότασης )   

‘Ανδρος , 28 Απριλίου 2020

Προς  τους  Ανδριώτες πολίτες, τους κατοίκους  και  ιδιοκτήτες – κατόχους αγροτικών  εκτάσεων

Με ιδιαίτερη έκπληξη  διαπιστώσαμε πρόσφατα – εν μέσω  μάλιστα  της πανδημίας  του κορωνοϊού που αντιμετωπίζουμε – να έχει   θυροκολληθεί  στην  κεντρική είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Χώρα ‘Ανδρου,  και  να έχει δημοσιευθεί στις  28-1-2020  στην εφημερίδα των Κυκλάδων  ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ , η με αρ. πρωτ. 352.23-1-2020  ανακοίνωση της Ανώνυμης Εταιρείας  ΔΕΗ  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΝΔΡΟΥ  για την αναγκαστική  απαλλοτρίωση τριάντα (30) αγροτεμαχίων συνολικής   εκτάσεως  128.075,84 τετρ. μέτρων   για λόγους «δημόσιας ωφέλειας»  για  την εγκατάσταση  ενός Αιολικού Πάρκου ισχύος  11.5 MW  στην θέση   «Μακροτάνταλο»   ή «Αγιος Ονούφριος   της  Δ.Ε. Υδρούσας  του Δήμου ‘Ανδρου και ειδικώτερα των  υπ’ αριθμούς 2,03,05,06.07.08,09.10,11,12.13,16,17,18,19,20,2121,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32 ,33 και 34 αγροτεμαχίων που φαίνονται στο  από μηνός Δεκεμβρίου έτους 2019 κτηματολογικό  διάγραμμα  και   κτηματολογικό πίνακα  του Διπλωματούχου Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού ΕΜΠ, Γιάννη Κουλούθρου και καλούνται  οι ενδιαφερόμενοι  για τις   προβλεπόμενες    ενέργειες σύμφωνα  με   την παράγραφο  5 του  άρθρου 3  του Νόμου 2882/2011 , όπως ισχύει ,  περί απαλλοτριώσεων . Δηλαδή καλούνται απλά, για το τυπικό της  διαδικασία της απαλλοτρίωσης ,  να  προβούν σε προσφορά ή υπόδειξη κατάλληλων για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης ακινήτων»,  εντός προθεσμίας  τριάντα (30) ημερών από την δημοσίευση της άνω πρόσκλησης.

Η  παραπάνω  κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για λόγους  «δημόσιας ωφέλειας», γίνεται  , απ’ όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, για πρώτη φορά στην ‘Ανδρο ,  για την εγκατάσταση Βιομηχανικών Αιολικών Σταθμών και  επίσης μπορεί να  αποφασισθεί αναγκαστικά από  Ανώνυμες Εταιρειες-Επενδυτικά Σχήματα οπουδήποτε στην ‘Ανδρο προτίθενται να εγκαταστήσουν όμοιους ή ανάλογους  Αιολικούς Σταθμούς  όπως στην Βόρεια, στην Κεντρική και Νότια ‘Ανδρο, πέρα από εκείνα που ήδη έχουν  αδειοδοτηθεί και δρομολογηθεί ήδη. 

 Τούτο σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες  αγροτικών εκτάσεων-αγροτεμαχίων – σημειωτέον ότι δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτά   και εξαιρούνται της  αποζημίωσης μέσω  απαλλοτρίωσης  δασικές και    χορτολιβαδικές  εκτάσεις –  μπορούν ξαφνικά να χάσουν την  ιδιοκτησία τους  με την διαδικασία της απαλλοτρίωσης   και θα  μπορούν μόνο  να  αποζημιωθούν  επί τη βάσει σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου  που θα ληφθεί κατόπιν αιτήσεως της Εταιρείας για καθορισμό προσωρινής  τιμής μονάδας  και  όταν αυτή  παρακατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τότε θα συντελεσθεί (θα ολοκληρωθεί) η διαδικασία της Απαλλοτρίωσης  και θα μπορεί η  Εταιρεία να κάνει εργασίες επί των απαλλοτριωθέντων εκτάσεων. Τυχόν  μεγαλύτερη τιμή μονάδας, που όμως δεν αναστέλλει τις εργασίες, μπορεί να διεκδικήσουν , κατόπιν αιτήσεώς τους και με δικές τους δαπάνες οι ιδιοκτήτες,   ενώπιον του Εφετείου Αιγαίου για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδας, γεγονός που σημαίνει  έξοδα, ταλαιπωρία  και αβέβαια αποτελέσματα.  

Ο κίνδυνος  απώλειας και μείωσης της αξίας  της ατομικής ιδιοκτησίας  στις περιπτώσεις αυτές   είναι κάτι παραπάνω από φανερός, πέραν των πολύ δυσμενών επιπτώσεων  από την πρωτόγνωρη   για το νησί μας  ανεξέλεγκτη εγκατάσταση  Βιομηχανικών Πάρκων  που θα επιφέρουν  ανεπανόρθωτη βλάβη στο  φυσικό περιβάλλον, στην οικονομία  ,  στην   ατομική και κοινωνική μας  διαβίωση, . άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου.

Σας  ενημερώνουμε  λοιπόν με την παρούσα μας  για τους  παραπάνω σοβαρούς κινδύνους που  θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σε ατομικό , οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο  και σας καλούμε να συστρατευθείτε μαζί μας   στον κοινό αγώνα που καλούμαστε  και  πρέπει να δώσουμε   για την προστασία μας, την αξιοπρέπειά μας και για το χρέος μας απέναντι στον   τόπο μας  και στις  επόμενες  γενιές που θα μας διαδεχθούν.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΑΓΩΝΑ ΑΝΔΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.