Ι. Μπακέλας: Η δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφοραΤελικά ό,τι και να λες, οτιδήποτε και αν γράψεις «πετιέται» αυτόματα στο καλάθι των αχρήστων… Αυτή είναι η πραγματικότητα όσον αφορά στον Δήμο Άνδρου, αφού απ’ όπου και να το πιάσεις κάτι δεν πάει καλά. Θα μπορούσα να αναφερθώ στα πολλά και διάφορα δημοτικά θέματα, όπως αυτά της οικονομικής διαχείρισης, των έργων (περιβόητο ελικοδρόμιο Γαυρίου, δρόμος Μεσσαριάς κτλ.), της καθημερινότητας, της διαφάνειας κ.α.

Δυστυχώς όμως τα επισκιάζει όλα το άκρως σημαντικό θέμα που αφορά στην υγεία μας και δεν είναι άλλο από την εξέλιξη της πανδημίας.

Ι. Μπακέλας: Η δημοτική αρχή σφυρίζει αδιάφορα

Εδώ και καιρό, από το περασμένο καλοκαίρι, τα πράγματα φαίνονταν να μην εξελίσσονται καλά καθώς η Δημοτική Αρχή σφύριζε αδιάφορα. Προφανώς είχε την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αγγίζει το νησί μας, αφού από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τέλος Αυγούστου 2020 δεν κλήθηκε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους (rapid test).

Φέτος, τη στιγμή που η χώρα έκανε ιστορικά υψηλά νούμερα κρουσμάτων και υπήρχε γενικευμένη εγρήγορση, ο Δήμαρχος παρουσίαζε στα κανάλια το νησί μας ως covid free, χωρίς παράλληλα να φροντίσει για τη στοιχειώδη οργάνωση βάση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τρανό παράδειγμα τα κρούσματα των περιπλανώμενων Ρομά, όπου αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε δομή καραντίνας, μέχρι που εμφανίστηκε «χορηγός» για να φιλοξενηθούν. Άραγε έτσι θα πορευτούμε και την τρέχουσα σεζόν, χωρίς να έχουν καθορισθεί χώροι απομόνωσης για πιθανά κρούσματα;

Το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή το θέμα φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει οριστεί ακόμη αρμόδιος Αντιδήμαρχος με ρόλο συντονιστή… μία στοιχειώδη κίνηση που κάνουν όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας. Αντιθέτως εδώ διαλύθηκε και η Διαπαραταξιακή Επιτροπή της νόσου covid μιας κι ο Δήμαρχος αποφάσισε ότι δεν είναι απαραίτητη. Προφανώς θεωρεί ότι ο συντονισμός είναι προσωπική του υπόθεση και οι επίσημες ανακοινώσεις είναι προτιμότερο να γίνονται από το προσωπικό του προφίλ στο fb για να συλλέγει “like”.

Σε επίπεδο επιχορηγήσεων για την πανδημία έχουν εισρεύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ προς το Δήμο μας, τα οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν όπως σε άλλους Δήμους. Ο Δήμος Πάρου απέκτησε μοριακό αναλυτή για την δωρεάν και έγκυρη διάγνωση των κρουσμάτων και κάποιοι άλλοι Δήμοι προμηθεύτηκαν ειδική κάψουλα αρνητικής πίεσης, ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά των ασθενών και η ασφάλεια των συνοδών. Εδώ αντίθετα, ζήσαμε ένα τραγικό περιστατικό πριν λίγο καιρό, όταν ογδοντάχρονος ασθενής με κορονοϊό μεταφέρθηκε στη Σύρο με καΐκι και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Η Δημοτική Αρχή επέλεξε οι κρατικές επιχορηγήσεις για τον κορωνοϊο να καλύπτουν και άλλες «ανάγκες». Ενδεικτικό παράδειγμα το ποσό των 36.700 ευρώ, που αντί να καλύψει ανάγκες της πανδημίας, καλύπτει δαπάνες καυσίμων του Δήμου. Σε πρόσφατο συμβούλιο μάλιστα όταν ρώτησα τον Δήμαρχο γιατί συνέβη αυτό, έλαβα την απογοητευτική απάντηση ότι είναι νόμιμο. Άλλο παράδειγμα αποτελεί το ποσό που δαπανήθηκε για τις απολυμάνσεις οι οποίες γίνονταν για πολύ καιρό και μέχρι πρόσφατα, από υπαλλήλους του Δήμου, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία, τον κατάλληλο εξοπλισμό και με τη χρήση μη πιστοποιημένων απολυμαντικών, όπως «άκουσον – άκουσον» με υγρό καθαρισμού κλιματιστικών, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν τελικά αυτές οι «απολυμάνσεις» γίνονταν μόνο για το θεαθήναι…

Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων όφειλε η Δημοτική Αρχή να το διαθέσει στην πρόσληψη επιστημονικού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, το οποίο θα συνδράμει στο δύσκολο έργο του Κέντρου Υγείας, όπως την εντατική ιχνηλάτιση των κρουσμάτων, τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, την σωστή καθοδήγηση των ασθενών κ.α. Αντίθετα προέβη σε προσλήψεις ημετέρων χωρίς αξιοκρατία, επάρκεια και το κυριότερο με άσχετο αντικείμενο όπως π.χ. αυτό του ηλεκτροσυγκολλητή. Αν δε διαθέτει εξάλλου ο Δήμος μια τέτοια «ειδικότητα» πώς θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία… Μόνο προβληματισμό και θυμό λοιπόν προκαλεί η Δημοτική Αρχή, όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει την κακή διαχείριση της πανδημίας, ως success story (ιστορία επιτυχίας).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω την δική μου εμπειρία με τον κορωνοϊό αλλά και να προτρέψω την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας να σταματήσει να βασίζεται μόνο στην ευσυνειδησία των πολιτών και να εργαστεί πιο μεθοδικά. Με σχέδιο δράσης σε τοπικό επίπεδο, τόσο για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, καθότι διανύουμε την καλοκαιρινή σεζόν, το πιο σημαντικό χρονικό διάστημα για την οικονομία του νησιού μας. Το γεγονός ότι το νησί μας σήμερα βρίσκεται στο υψηλό 3ο (πορτοκαλί) επίπεδο στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας μας, αυτό και μόνο πρέπει να μας ανησυχήσει.

Θέλω να σημειώσω πως είμαι από εκείνους που δημοσιοποίησαν το θέμα μέσω των κοινωνικών δικτύων/ social media κλείνοντας προληπτικά την επιχείρησή μου, χωρίς να φοβηθώ τον “στιγματισμό”, καθώς το θεώρησα υποχρέωσή μου προς τους συμπολίτες μου. Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης που με χωρίζει πλέον από το πρόβλημα, τολμώ να πω πως όταν το ζούσα, ήταν ή έμοιαζε, πολύ δυσκολότερο. Βλέπετε υπήρχε και το ψυχολογικό σκέλος, η αγωνία και η ανασφάλεια για το πώς θα εξελιχθεί το πρόβλημα και που θα καταλήξει.

Γι’ αυτό μέχρι να γυρίσουμε σελίδα ας προσέχουμε… Για εμάς, για όλους μας!

Μπακέλας Ιωάννης Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Επί δημαρχίας Γλυνού, αγοράστηκε με τυμπανοκρουσιες η πανάκριβη ΚΑΛΥΨΩ. Στις δικαιολογημένες αντιρρήσεις της τότε αντιπολίτευσης για το αδικαιολόγητα υψηλό κόστος του σκάφους η απάντηση ήταν πως διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει και φορείο με ασθενή, σε περίπτωση ανάγκης. Τα χρόνια πέρασαν, η Καλυψώ ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε στα κάμποσα επείγοντα περιστατικά και φτάσαμε στο ρεζιλικι να μεταφερθεί ο ασθενής με καΐκι. Μάλλον πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα που βράζουν να ξανανοίξει ο φάκελλος ΚΑΛΥΨΩ, του οποίου οι περισσότεροι πρωταγωνιστές είναι σε πλήρη δραστηριότητα στα δημοτικά πράγματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.