Η Άνδρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού - World Day of the Seafarer
Photo: Α.Α.Μ.

Κάθε 25η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού. Καθιερώθηκε το 2010 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) ως μέρα αναγνώρισης της συνεισφοράς των ναυτικών στο διεθνές εμπόριο, την παγκόσμια οικονομία και την κοινωνία των πολιτών. 

Η Άνδρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού - World Day of the Seafarer
Photo: Α.Α.Μ.

Εδώ και αιώνες, οι άνθρωποι μέσω των θαλασσίων οδών ταξιδεύουν, εμπορεύονται, ανακαλύπτουν και διαχέουν γνώσεις και εμπειρίες. Η θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής και ευημερίας για την ανθρωπότητα. Από το φαγητό μας και τα ρούχα μας μέχρι και την ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι μας ή στο αυτοκίνητό μας, σχεδόν όλες οι πρώτες ύλες και τ’ αγαθά σήμερα μεταφέρονται με πλοία.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι θεμέλιος λίθος της παγκόσμιας οικονομίας. Βέβαια πόσοι αναγνωρίζουμε τους αφανείς “ήρωες” αυτού του κλάδου. Πόσο καλά γνωρίζουμε τους εργάτες της εμπορικής ναυτιλίας, τους ναυτικούς. Μέσα στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του Covid, τα πλοία και οι ναυτικοί δεν σταμάτησαν ποτέ να εργάζονται μεταφέροντας αγαθά πρώτης ανάγκης, ιατρικό υλικό και φάρμακα. Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, μία από τις ισχυρότερες ναυτιλιακές δυνάμεις του κόσμου, οι ναυτικοί της είναι οι “ήρωες” για πολλές ελληνικές οικογένειες.

Η Άνδρος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού - World Day of the Seafarer
Day of the Seafarer

Αυτοί που μήνες ακόμη και χρόνια μπορεί να μένουν μακριά από τα σπίτια τους αλλά πάντα περιμένουν υπομονετικά να επιστρέψουν στη ζεστή αγκαλιά των ανθρώπων τους. Σε κάθε ωκεανό και θάλασσα του κόσμου, θα βρεις ένα πλοίο, έναν Έλληνα ναυτικό να ναυσιπλοεί σαν παλιός εξερευνητής. Σε κάθε λιμάνι του κόσμου έστω και λίγο, έχει ακουστεί η ελληνική μιλιά. Και βέβαια οι Έλληνες ναυτικοί είναι αυτοί που εδώ και χρόνια με τον κόπο τους και τα χρήματά τους, συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία. Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα βελτιώνει το ισοζύγιο πληρωμών της Χώρας μας και οι πόροι του αποτελούν πάντα το κρισιμότερο έσοδο της οικονομίας μας.

“Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις», έγραψε ο τιμημένος με νόμπελ λογοτεχνίας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης.

Η ναυτιλία και ο ναυτικός είναι το βασικό συστατικό της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.

Ας ευχηθούμε λοιπόν σε όλους τους ναυτικούς, Χρόνια Πολλά, Καλές Θάλασσες!

Ο Άγιος Νικόλαος πάντα στην πλώρη σας!

Ο Λιμενάρχης Άνδρου

Πλωτάρχης Λ.Σ. Θεόδωρος Κραψίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.