Γιάννης Παλαιοκρασσάς

Έφυγε σήμερα 2.10.2021 από τη ζωή ο Ανδριώτης πολιτικός Γιάννης Παλαιοκρασσάς. Πολυμαθής επιστήμονας, τεχνοκράτης πολιτικός καρριέρας στον φιλελεύθερο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, διακριτικός και σεμνός άνθρωπος, με πολλά ενδιαφέροντα και καλλιτεχνικές αναζητήσεις που εκφράζονταν άλλοτε με τη ζωγραφική κι άλλοτε με την μαγειρική. Λάτρευε τον τόπο του τις Στενιές, την χώρα του, την οικογένεια και τους ανθρώπους του. Η απουσία του είναι απώλεια για το νησί. Ήταν ένας χρήσιμος άνθρωπος με ήθος και χαρακτήρα. Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

Ιωάννης Παλαιοκρασσάς (27 Μαρτίου 1934 – 2 Οκτωβρίου 2021)

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς, πρώην υπουργός και πρώην Επίτροπος της ΕΕ, γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1934 στην Αθήνα με καταγωγή από την Άνδρο και ήταν νυμφευμένος με την Ναταλία Παλαιοκρασσά με την οποία απέκτησε τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

Σπουδές – Καριέρα

Αποφοίτησε από την Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και σπούδασε στο London School of Economics (έλαβε 2 πτυχία, στα διεθνή οικονομικά και στα οικονομικά των μεταφορών). B.Sc. (Econ) με ειδίκευση σε διεθνή οικονομικά, 1956, M.Sc. (Econ) με ειδίκευση στα οικονομικά μεταφορών, 1958.

Εργάστηκε σε νεαρή ηλικία ως ναυτόπαις και δόκιμος πλοίαρχος στο Εμπορικό Ναυτικό. Υπηρέτησε το 1958-59 στο Πολεμικό Ναυτικό. Έχει διατελέσει Προϊστάμενος του Κλάδου Προγραμματισμού του Γραφείου Δοξιάδη στην Αθήνα, Διευθυντής του Γραφείου Δοξιάδη στο Ντιτρόιτ (196301968), Γενικός Διευθυντής, Windward Shipping Co Ltd., Λονδίνο (1968-1970), Διευθύνων Σύμβουλος, Εταιρεία Προγραμματισμού και Αναπτύξεως (1972-1974), Assistant Vice-President, American Express International Banking Corp. Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Εργασίας Α.Ε. (1974-1977), Επισκέπτης Καθηγητής στο Brasenose College, Oxford University (1995-1996), Πρόεδρος SPECTRUM Financial Services S.A. (2000-2004), Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΗ Α.Ε. (2004-2005), 2006 μέχρι σήμερα: Μέλος Δ.Σ. WIND-TELLAS A.E.

Πολιτική σταδιοδρομία

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία το 1978  και βουλευτής Κυκλάδων το 1981, 1985, 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο) και 2004, υπηρετώντας έως τις 26 Μαρτίου 2004, οπότε παραιτήθηκε.

Ήταν γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κατά τη δεκαετία του 1980. Διατέλεσε υφυπουργός, αναπληρωτής υπουργός και υπουργός Συντονισμού από το 1977 μέχρι το 1981, υπουργός Οικονομικών από τον Απρίλιο του 1990 έως τον Αύγουστο του 1992, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 1992 και επίτροπος Περιβάλλοντος και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Ιανουάριο του 1993 μέχρι τον Ιανουάριο του 1995

Υπουργός Οικονομικών (1990 – 1992)

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς μόλις ανέλαβε υπουργός Οικονομικών τον Απρίλιο του 1990, αντελήφθη αμέσως ότι η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε χρεωκοπία λόγω της αλόγιστης σπατάλης χρημάτων επί ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να μαζέψει τα οικονομικά, συγκρουόμενος με κατεστημένα συμφέροντα ετών.

Κανένας άλλος υπουργός δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα όσο ο Παλαιοκρασσάς. Παρόλα αυτά μέσα σε δύο χρόνια το διάστημα 1990-92 κατάφερε να μετατρέψει το πρωτογενές έλλειμμα σε πρωτογενές πλεόνασμα, επιτυγχάνοντας παράλληλα διπλασιασμό των δημοσίων εσόδων –κάτι που είχε να συμβεί περίπου μία 20ετία- και συγκρατώντας τις δαπάνες.

Τιμητικές διακρίσεις

Τιμήθηκε με τα παράσημα του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας και του Μεγαλόσταυρου Λεοπόλδου του Β΄ του Βελγίου.

Απόπειρα δολοφονίας

Στις 14 Ιουλίου 1992 το αυτοκίνητο του Γιάννη Παλαιοκρασσά στο οποίο βρισκόταν ο ίδιος, η γυναίκα του και η 14χρονη ανιψιά του έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτες από τη 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας περαστικός, ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς γλύτωσε για δεύτερη φορά από θαύμα από δολοφονική επίθεση. Η πρώτη απόπειρα είχε γίνει το 1984 στο Διδυμότειχο στο ξενοδοχείο Πλωτίνι όπου η Νέα Δημοκρατία είχε συγκέντρωση. 

Ο Δήμαρχος Άνδρου αποχαιρετά τον Γιάννη Παλαιοκρασσά

 
Με συγκίνηση και ιδιαίτερο αίσθημα σεβασμού η Άνδρος αποχαιρετά τον Ιωάννη Παλαιοκρασσά.
Στην μακρά πολιτική του θητεία, ο Ανδριώτης πολιτικός, διακρίθηκε για το ήθος και την συνέπεια του. Δούλεψε με σεβασμό για το δημόσιο συμφέρον.
Ανέδειξε τις Κυκλάδες και δούλεψε γι αυτές.
Διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Συντονισμού, Υπουργός Οικονομικών, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρόεδρος σε Κοινωφελείς Επιχειρήσεις. Έγραψε πολλές εργασίες και βιβλία για την ναυτιλία, τις μεταφορές, το περιβάλλον, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η Άνδρος έχασε σήμερα ένα από τα σημαντικότερα τέκνα της.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πολυ άξιος άνθρωπος και ενω τον ήξερα (οχι προσωπικά) δεν ήξερα λεπτομέρειες για ολα αυτα που είχε κατορθώσει και για τις δολοφονικές απόπειρες εναντίον του. Σαν Ανδριωτισα και ψηφοφορος της Νέας Δημοκρατίας, στέλνω τα θερμά μου συλληπητήρια στην οικογένεια του.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.