Να δούμε την κομποστοποίηση επί πραγματικού αποστελέσματος και σε ρεαλιστική βάση καλεί ο Δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης δημότες, συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης προκειμένου να “αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για την Άνδρο μας”.

Η Παρότρυνση ΛοτσάρηΗ κομποστοποίηση επί πραγματικού...
 
Απαντήσεις στα ερωτήματα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κομποστοποίησης του Πολυτεχνείου από τον καθηγητή Γεράσιμο Λυμπεράτο. Ο Δήμος Άνδρου ως ωφελούμενος του προγράμματος θέλει να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα όχι μόνο για τις πράσινες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, το αυτοκίνητο και τον κλαδοτεμαχιστή που θα παραμείνουν στον δήμο μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά κυρίως για την εκπαίδευση στον διαχωρισμό των οργανικών και στην παραγωγή κομπόστ. Παρόλο που δεν τεκμαίρονται οι διαμαρτυρίες για έλλειψη ενημερώσης όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή του καθηγητή αλλά και από το ενημερωτικό Δημοτικό συμβούλιο της 02/02/2022 που συγκαλέσαμε, δηλώνω ότι επιθυμούμε παρά τις αντιδράσεις, που εσκεμμένα συνδέθηκαν με τα σιλό, να συνεχιστεί το πρόγραμμα στο νησί μας.
Η περιοχή που ανακυκλώνει αναβαθμίζεται και δεν υποβαθμίζεται. Ας πέσουν οι τόνοι και ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για την Άνδρο μας.
 
Η Επιστολή του καθηγητή Γεράσιμου Λυμπεράτου.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Η κομποστοποίηση επί πραγματικού...Σε ό,τι με αφορά και σε απάντηση της επιστολής σας της 11/2 σας απαντώ:

1. Η ΕΝΒΙΟ είναι υπεργολάβος όχι του ΕΜΠ αλλά της «Οργάνωσης Γη» και έχει αναλάβει την υλοποίηση της πιλοτικής εγκατάστασης στην Άνδρο. Η αιτίαση ότι η δημιουργία της μονάδας έχει γίνει εν κρυπτώ και χωρίς ουδεμία πρότερη δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία είναι ψευδής και συκοφαντική. Έχει προηγηθεί παρουσίαση του προγράμματος στην εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση της 30 Ιουνίου 2021, στην οποία είχαν κληθεί από την «Οργάνωση Γη» να συμμετάσχουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όλοι οι άλλοι σχετικοί φορείς όπως δόθηκαν από τη Δημοτική Αρχή. Δυστυχώς οι περισσότεροι επέλεξαν να μη παραστούν και να ενημερωθούν. Εκεί παρουσιάστηκε ότι θα γινόταν η εγκατάσταση στο Κυπρί, στη μονάδα της εταιρείας «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε», η οποία είχε και την ανακύκλωση στο νησί, όπως είχε συμφωνηθεί. Ακολούθησε συνάντηση των εταίρων του προγράμματος με τους τοπικούς φορείς τον Σεπτέμβριο 2021, στην οποία συμμετείχαν και οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, όπου συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθέτηση κάδων μετά από ενημέρωση των κατοίκων και των επιχειρήσεων που θα συμμετείχαν (εστιατόρια, σουπερμάρκετ κλπ), της διαδικασίας επιλογής εκπαιδευομένων και απασχολουμένων με προτεραιότητα από γυναίκες και ευάλωτες κατηγορίες και των δυνατοτήτων αξιοποίησης του παραγόμενου κομπόστ. Την συλλογή των βιοαποβλήτων θα αναλάμβανε η «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.» Οι εταίροι του προγράμματος άρχισαν τις ενέργειες προετοιμασίας για την υλοποίηση. Όπως εξηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που κληθήκαμε να παραστούμε, το πρόβλημα ανέκυψε όταν στα μέσα Δεκεμβρίου η «ΠΕΤΣΑΣ Α.Ε.» σταμάτησε να συνεργάζεται και έπρεπε άμεσα να βρεθεί νέος χώρος και τρόπος συλλογής. Σε συνεννόηση με τον Δήμο αναζητήθηκε εναλλακτικός χώρος και προέκυψε ο συγκεκριμένος χώρος στον Κάμπο Γαυρίου που έχει προταθεί, ο οποίος πληροί τις απαιτούμενες από τον νόμο προϋποθέσεις. Συμφωνήθηκε τη συλλογή των προδιαλεγμένων στην πηγή υπολειμμάτων τροφών και κλαδεμάτων να την αναλάβει ο Δήμος, μετά από απόκτηση κατάλληλου οχήματος και κλαδοτεμμαχιστή για να μπορέσει να την υλοποιήσει. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής εταίρος του προγράμματος απαιτούσε να ληφθεί απόφαση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα με προθεσμία 24 Ιανουαρίου 2022. Εξού και η εσπευσμένη σχετική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.
 
2. Η μονάδα έχει καθαρά εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα, προβλέπεται να έχει περιορισμένη κλίμακα και διάρκεια 20 μηνών και ασφαλώς επιλέχθηκε η ποσότητα 0,5 τόνων / ημέρα, το όριο από τον νόμο προκειμένου να μην απαιτούνται αδειοδοτήσεις που θα απαιτούσαν χρόνους που δεν θα επέτρεπαν την υλοποίηση στα χρονικά περιθώρια του προγράμματος.
 
3. Η Άνδρος επιλέχθηκε λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα που επιτρέπει την εύκολη, ακόμη και αυθημερόν πρόσβαση των εταίρων. Επιλέχθηκε η περιοχή του Γαυρίου-Μπατσίου για τον ίδιο λόγο, μια και στο Λιμάνι Γαυρίου έρχονται τα πλοία από
Ραφήνα. Ούτως ή άλλως η μονάδα του έργου έχει επιδεικτικά και εκπαιδευτικά
χαρακτηριστικά και δεν υπήρχε πρόθεση εξαίρεσης κανενός.
 
4. Το πλύσιμο των κάδων θα αναλάβει ο Δήμος. Όπως εξήγησα και στο Δημοτικό
Συμβούλιο, δεν πρόκειται για σκουπίδια αλλά για προδιαλεγμένα στην πηγή υπολείμματα τροφών και κλαδέματα (βιοαπόβλητα). Η μονάδα δεν θα αποθηκεύει απόβλητα. Τα βιοαπόβλητα που θα οδηγούνται στη μονάδα θα μπαίνουν αμέσως σε διαδικασία κομποστοποίησης και το έτοιμο παραγόμενο κομπόστ θα διατίθεται από τον Δήμο. Δεν πρόκειται για χωματερή αλλά διεργασία η οποία δεν θα έχει περισσότερες επιπτώσεις από ό,τι η οικιακή και η συνοικιακή κομποστοποίηση.
 
5. Δεν υπάρχει κάποια ειδική μελέτη και σχετικός φάκελος. Υπάρχει μόνο το εγκεκριμένο από την ΕΕ πρόγραμμα.
Τέλος δηλώνω ότι μετά τις δικές σας και άλλες αντιδράσεις, εμείς δεν έχουμε πρόθεση σε καμία περίπτωση να υλοποιήσουμε το έργο στην περιοχή Γαυρίου-Μπατσίου. Αν βρεθεί άλλος χώρος στην Άνδρο και αυτό γίνει αποδεκτό από τον συντονιστή του έργου που είναι στην Καταλονία, το έργο θα γίνει στην Άνδρο. Αν όχι, μετά λύπης θα μεταφερθεί αλλού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όπως ξεκάθαρα προκύπτει από την απάντηση του κυρίου Λυμπεράτου, ενημέρωση των συμβούλων και κατ’επεκταση των δημοτών έγινε για την αρχική θέση στο Κυπρί. Ο Δήμος δεν μπήκε στον κόπο να συγκαλέσει ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και Τοπικό Συμβούλιο ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι. Κουτοπόνηρα προσπάθησαν να προσπεράσουν τις αναμενόμενες αντιδράσεις και τώρα ζητούν τα ρέστα από τους δημότες; Ο κύριος Λυμπεράτος ατυχώς βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών και της δικαιολογημένης δυσπιστίας των κατοίκων (και) του Γαυρίου απέναντι στον δήμο που λειτουργεί συστηματικά χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία και συχνά κακοπροαίρετα και με δεύτερες σκέψεις στις αποφάσεις του. Αναζητείστε λοιπόν κύριε καθηγητά τους πραγματικούς λόγους που δεν ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι και οι κάτοικοι για την νέα θέση κι οπωσδήποτε το αμαρτωλό παρελθόν των προθέσεων του κυρίου Λοτσάρη για την εν λόγω περιοχή στην οποία ΣΑΣ ΕΜΠΛΕΞΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.