Σε λίγες μέρες ξεκινά το 8° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, ας κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στα προηγούμενα Φεστιβάλ

8° Διεθνές Φεστιβάλ - Οκτώ χρόνια φεστιβάλ Άνδρου!

Πολλά χρόνια πριν χτιστεί το Ανοιχτό Θέατρο οι λίγες μουσικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Χώρας γινόταν στην πλατεία του Αφανούς Ναύτη, στο γήπεδο ποδοσφαίρου στο Παραπόρτι, στον προαύλιο χώρο της Θεοσκεπάστης. Μια συναυλία στα “αφιλόξενα” για αυτή τη χρήση, σκαλιά της Θεοσκέπαστης έγινε η αφορμή για να χτιστεί το Ανοιχτό Θέατρο. Ας διαβάσουμε πως εξιστορεί την “περιπέτεια” της κατασκευής του Θεάτρου ο εμπνευστής και βασικός χορηγός Ανοικτού Θεάτρου και Φεστιβάλ Άνδρου, Αλκιβιάδης Τάττος.

8° Διεθνές Φεστιβάλ - Οκτώ χρόνια φεστιβάλ Άνδρου!

Επί χρόνια παρακολουθούσαμε τις χορωδίες που φιλοξενούσε η Άνδρος τα καλοκαίρια από τα σκαλιά της Θεοσκεπάστου. Σκηνή ήταν το προαύλιο της εκκλησίας, το σκηνικό εκτεθειμένο στο μελτέμι και ο ήχος έφθανε σε μας με δυσκολία. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα ότι πρέπει να έχουμε ένα θέατρο που θα φιλοξενεί τις τοπικές εκδηλώσεις και όχι μόνο.
Ετσι στο οικόπεδο του Δήμου κάτω από το Δημαρχείο σχεδιάσαμε ένα κλειστό πολυχώρο και δίπλα του το Ανοιχτό Θέατρο. Οι μελέτες ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2008 και παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το ίδιο έτος ξεκίνησε και η διαδικασία της έκδοσης των αδειών, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρονοβόρα εξαιτίας της γραφειοκρατίας και των στρεβλών αντιλήψεων των υπευθύνων. Βρισκόμαστε στη φάση πλέον που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το αρχικό σχέδιο, με τη δημιουργία του κλειστού Πολυχώρου, ο οποίος έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και οδεύει προς την ολοκλήρωση του.
Ελπίζω πως όλο αυτό που καταφέραμε και καθιερώσαμε τα προηγούμενα χρόνια θα έχει ανάλογη συνέχεια για το καλό της Άνδρου.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλαν σε όλο αυτό το σπουδαίο και δύσκολο έργο:
τον φίλο Γιάννη Γλυνό
τους αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνο Λούκο
τον Παντελή Βούλγαρη
την Αναστασία Καβαλάρη
την ομάδα των τεχνικών του Φεστιβάλ
όλους τους εργαζόμενους και τους εθελοντές
Τέλος, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους χορηγούς του φεστιβάλ επώνυμους και ανώνυμους συνοδοιπόρους μου όλα αυτά τα χρόνια.

Αναζητήθηκε λοιπόν ένα οικόπεδο και χωρίς δεύτερη σκέψη επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κάτω από το Δημαρχείο που ανήκει στο Δήμο. Οι λόγοι της επιλογής προφανείς και όπως αποδείχθηκε στα οκτώ στα χρόνια λειτουργίας του Ανοικτού Θεάτρου απόλυτα σωστοί!

«Ένα θέατρο που θα φαίνεται ότι βρίσκεται εκεί από πάντα». Αυτή ήταν η αρχική ιδέα των
αρχιτεκτόνων Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου που ανέλαβαν να υλοποιήσουν μια δύσκολη, σχεδόν αδύνατη αρχικά, ιδέα. Τη δημιουργία ενός ανοιχτού θεάτρου στη Χώρα της Άνδρου. Ένα θέατρο ριζωμένο στην πέτρα που παραπέμπει στον κανόνα των κλασικών αρχαϊκών σκηνών και συνιστά μία από τις πιο τολμηρές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο της Άνδρου μεταπολεμικά. «Η ιδέα ήταν να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο, χωρίς να αλλοιώνει τη φυσιογνωμία, όπως συνέβαινε και στα αρχαία θέατρα», σημειώνουν οι αρχιτέκτονες. Σήμερα το θέατρο είναι σαν βρίσκεται εκεί από πάντα, μέσα στην αγκαλιά της γης, σκαρφαλωμένο στη Χώρα, προσθέτει ένα ακόμα διαμάντι στο μακρύ διεθνή πολιτισμό της Άνδρου. Ένα μικρό φως στο σκοτάδι της καλοκαιρινής νύχτας που κάθε χρόνο γίνεται πιο λαμπρό. Ένα σφύριγμα ενός βαποριού που υπενθυμίζει πως η Άνδρος συνεχίζει να ταξιδεύει…

Έτσι απλά χωρίς πολλή σκέψη, αλλά με περίσσια θέληση και επιμονή κτίστηκε το Ανοικτό Θέατρο. 

Η γέννηση του Φεστιβάλ

Σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη (Καλλιτεχνικός Διευθυντής)
Δεν μου πάει να πω ψέματα.
Έχω χαρεί υπέροχες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν Οι κτιριακές υποδομές
βραδιές ποίησης, θεάτρου, μουσικής και σινεμά, στις αυλές σχολείων, στα σκαλιά εκκλησιών, στα αυτοσχέδια γηπεδάκια μπάσκετ, κάτω από τα θεόρατα Πλατάνια στις πλατείες των χωριών.
καλλιτεχνικό γεγονός μπορεί να συμβεί και σε ένα μικρό Ξέφωτο στην καρδιά του δάσους.
έχω γνωρίσει ηθοποιούς και μουσικούς που πάνω από όλα ονειρεύονται κοινό. αισθαντικός θεατές και ακροατές που σπεύδουν λαχταρώντας να δουν να ακούσουν να νιώσουν.
αγαπώντας εδώ και 60 τόσα χρόνια τον κόσμο που φτιάχνει ταινίες, παραστάσεις και συναυλίες και περιοδεύει σε κάθε γωνιά του τόπου μας, ένιωσα περηφάνια συναντώντας την απρόσμενη έκπληξη στα πρόσωπα των φιλοξενούμενων του φεστιβάλ για το πανέμορφο Πέτρινο θέατρο, για τα άνετα και πεντακάθαρα καμρίνια, για για τον τεχνικό εξοπλισμό και την εξυπηρέτηση.
Χαίρομαι που υποδεχόμαστε στην Άνδρο με σεβασμό στους αγωνιούν και μοχθούν για για την τέχνη, ταξιδεύοντας με μία βαλίτσα στο χέρι, από λιμάνι σε λιμάνι, από τρένο σε τρένο, από ΚΤΕΛ σε ΚΤΕΛ.
κάντε Χρόνου στην τελική φάση των προετοιμασιών για το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τα βράδια Κάθομαι ψηλά στις κερκίδες, πίνω ένα ρακάκι και σκέφτομαι πώς ο χορός από μόνος του Ακόμη και άδειος, είναι πράξη πολιτισμού.
Χάρη σε αυτό το απόκτημα του νησιού έχουν έρθει ευχαρίστως τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα, στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί τόση σπουδαίοι από όλες τις μορφές της τέχνης.
πιστεύω πως όλοι μας έχουμε να θυμόμαστε στιγμές όπου ένας μονόλογος, ένα, ρεφρέν η κίνηση των σωμάτων στον υποβλητικό φωτισμό των προβολέων και του φεγγαριού υπέγραψαν όμορφες εντυπώσεις και δυνατές συγκινήσεις.

8° Διεθνές Φεστιβάλ - Οκτώ χρόνια φεστιβάλ Άνδρου!
© www.festivalandros.gr
Τα καλοκαίρια που πέρασαν και έφεραν Φεστιβάλ

1° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(1/8-30/8/2015) – Το πρώτο χειροκρότημα
Σάββατο 1η Αυγούστου και το πέτρινο θέατρο στη Χώρα σείεται από παρατεταμένα
χειροκροτήματα στη συναυλία Φίλιππου Πλιάτσικα-Γιάννη Μηλιώκα. Πριν τέσσερα χρόνια όλα φάνταζαν όνειρο και τώρα, στη σιγαλιά της νύχτας, όλοι σιγοτραγουδούν “Αν θα μπορούσα τον κόσμο θα άλλαζα”. Ακολουθούν οι Εκκλησιάζουσες από το Θεατρικό Όμιλο Άνδρου και η Τριλογία Tζαζ. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου οι Τρωάδες κάνουν έναρξη στην τραγωδία με το Εθνικό Θέατρο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Νίκο Ψαρρά να δίνουν μια πολυσυζητημένη παράσταση και συνεχίζεται με Αχαρνείς του Αριστοφάνη. Το καλοκαίρι κλείνει με δύο συναυλίες όπου γίνεται το αδιαχώρητο. Κατερίνα Πολέμη και οι Μουσικοί της και Δήμητρα Γαλάνη με το κουαρτέτο “Chronos”.

2° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(16/7-3/9/2016) – Η λίστα μεγαλώνει
Το 2° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου διαρκεί ενάμισι μήνα με 22.000 θεατές και σειρά καλλιτεχνών ενώ εμπλουτίζεται με τοπικά σχήματα, τη Φιλαρμονική Νέων του Μουσικού Συλλόγου, το Σύλλογο Γυναικών με το 18ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, τις Χορωδίες του Μουσικού Συλλόγου και την Κινηματογραφική Λέσχη. Τέλη Ιουλίου έρχονται δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, Μαρία Φαραντούρη και Μανώλης Μητσιάς ενώ ο Αύγουστος ξεκινά με το συγκινητικό αφιέρωμα του Παντελή Βούλγαρη στον Φελίνι και Νίνο Ρότα. Μετά την Επίδαυρο παρουσιάζονται στο νησί η Ορέστεια και Λυσιστράτη του Εθνικού αλλά και συναυλίες με Παπακωνσταντίνου, Ζουγανέλη, Πρωτοψάλτη, Φραγκούλη, Λάκη Παπαδόπουλο, Πασπαλά, Μικρούτσικο. Επίσης το Music and Dance Gala for Andros με
καλλιτέχνες από την Εθνική Όπερα των Παρισίων και η Απολογία του Σωκράτη σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώτη.

3° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(29/7-25/8/2017) – Το διεθνές
Αρχές Αυγούστου παρουσιάζεται το Ναμπούκο του Βέρντι από την Metropolitan Opera,
ακολουθεί η Καμεράτα σε ένα γκαλά ελληνικής οπερέτας, το Dance Gala με τη βραδιά Ρώσικου Μπαλέτου από το The Royal Moscow Ballet. Στη συνέχεια παίρνει τη σκυτάλη το αρχαίο θέατρο με Επτά επί Θήβας με την υπογραφή Τσέζαρις Γκραουζίνις και πρωταγωνιστές Γιάννη Στάνκογλου και Κλειώ-Δανάη Οθωναίου και Μήδεια του Ευριπίδη με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Ναυπλιώτου. Το καλοκαίρι όμως είχε την τιμητική του και το ελληνικό τραγούδι με τον Σταμάτη Κραουνάκη, το αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι από τη Φιλαρμονική Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τους Ευγενείς Αλήτες να ξεσηκώνουν το νησί.

4° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(26/7-22/8/2018) – Αγάπη, love, amor, Νταλάρας και Ελένη
“Η τελευταία μαύρη γάτα” από την παιδική σκηνή του ΘΟΑ… άνοιξε την πόρτα του 4ου Φεστιβάλ, ακολούθησαν οι Πέρσες του Αισχύλου από τον ΘΟΚ, η συναυλία αγάπης με την Κατερίνα Πολέμη και τον Βαγγέλη Τούντα, οι Dromocósmicas με αφιέρωμα στο βουβό κινηματογράφο και παραστάσεις στη Χώρα, στο Μπατσί και στο Γιαλό. Δύο Κερκυραίοι αρχιμουσικοί συναντώνται στη «Μικρά Αγγλία», ο Γιώργος Νταλάρας γεμίζει (πολύ μα πάρα πολύ) ασφυκτικά το Ανοικτό Θέατρο και ο Βασίλης Παπαβασιλείου μας χαρίζει μια ξεχωριστή “Ελένη” Ένας αλλιώτικος γοητευτικός “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου με τους Χαΐνηδες – Κι όμΩς κινείται, η υπέροχη Ελευθερία Αρβανιτάκη ο “Τίμων ο Αθηναίος” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από τον Θεατρικό Όμιλο Άνδρου (ΘΟΑ) και οι εντυπωσιακοί Βάτραχοι, του Αριστοφάνη.

5° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(31/7-20/8/2019)
Ξεκίνημα με «Πλούτο» του Αριστοφάνη από την Λαϊκή Σκηνή Άνδρου, Μουσική και Τραγούδια Ελλήνων Συνθετών για τον Ελληνικό και Διεθνή Κινηματογράφο από τον Νίκο Κυπουργός και την Ορχήστρα των Κυκλάδων, το «Ύψωμα 731» του Θεάτρου Πορεία, ο Γιάννης ο Πάριος με  τι άλλο; με το «Το Ταξίδι του Έρωτα» και μια παράσταση που όσοι την είδαν έμεινε αξέχαστη «tempus fugit» – Ομάδα cie. toula limnaios. Καλοκαίρι χωρίς βαριά δυσβάσταχτη τραγωδία δεν γίνεται!… «Οιδίπους Τύρρανος» του Σοφοκλή από τα Αθηναϊκά Θέατρα, η χαρά της ζωής στη «Θεογονία» του Ησίοδου – Patari Project, το υπέροχο «Adiós Niña» (Aντίο Κορίτσι) από το Μικροσκοπικό Θέατρο, «Το Ευχαριστημένο» της μαρίνας Καραγάτση από το Θέατρο Πορεία και «Η Βεγγέρα της Ελένης» – Ελένη Βιτάλη, Βιολέτα Ίκαρη & TZOYM. Το 5° Διεθνές Φεστιβάλ έκλεισε με ένα εξαιρετικό ερασιτεχνικό σχήμα του Θεατρικού Ομίλου Σύρου Απόλλων και την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.

6° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(31/7-20/8/2020) Πρώτο φεστιβάλ κορονοϊού! Ένας… αλλά Ξαρχάκος!
Τρείς θεατρικές παραστάσεις και ένα διπλός απίστευτος Σταύρος Ξαρχάκος. «Το Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκέλμαν, οι «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ – Ομάδα Σημείο Μηδέν, «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν» – Σταύρος Ξαρχάκος, «Ο Κήπος» («Tangled Garden») του Μπρους Γκουτς – Από Μηχανής Θέατρο. Αποστάσεις ανάμεσα στους θεατές, μικρά σχήματα στη σκηνή, χαμόγελα κάτω από τις μάσκες. 

7° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου(1/8-20/8/2021) 200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα… με αποστάσεις covid19!
“1821-2021 200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα” των Συνόλων Πνευστών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας με την Μικτή Χορωδία και τη Φιλαρμονική του ΜΟΥ.Σ.Α., “Ορέστης” του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, «Οθέλλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, “Νικήρατος” της Ευανθίας Καΐρη, Θεόφιλος Καΐρης: Μια οδύσσεια ιδεών ομιλία του κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Το παραμύθι της Οδύσσειας – Ο Καραγκιόζης στο νησί του Κύκλωπα το Ανοικτό Θέατρο γέμισε παιδικές φωνές, ο ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ και οι ΣΤΙΧΟΙΜΑ μάζεψαν νεαρόσκομο, “Η εποχή του θερισμού” Νατάσσα Μποφίλιου. Το έκελισε με γκράντε φινάλε τις Εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης. Τα φλάμπουρα ξεκίνησαν από το Ανοικτό Θέατρο και έφτασαν ως τη Ρίβα, την πλατεία Αφανή Ναύτη όπου έγινε ένα φοβερό πανηγύρι με πυροτεχνήματα και ήχους από το Συγκρότημα παραδοσιακών οργάνων «Amorosa».

8° Διεθνές Φεστιβάλ - Οκτώ χρόνια φεστιβάλ Άνδρου!

… Και να που φτάσαμε ως εδώ! Τι περιμένουμε από το 8° Φεστιβάλ; Όπως κάθε χρόνο οι θεατρικές παραστάσεις είναι εξαιρετικές, από τις συναυλίες φέτος ο Γιάννης Κότσιρας είναι σε μεγάλα κέφια και σουξέ. Η Τάνια Τσανακλίδου γοητευτική και κλασική, τα μπουζούκια της ορχήστρας Τσιτσάνη καταπληκτικά όπως και η Μάρθα Φριντζήλα! Πολλοί περιμένουμε με λαχτάρα την Μαρία Ευθυμίου να μας μιλήσει για ιστορία, περιμένουμε επίσης τα τοπικά σχήματα για να δούμε την εξελικτική τους πορεία. Όμως το Φεστιβάλ εκτός από τέχνη είναι παρέα! Είναι οι κουβέντες πριν και μετά τις παραστάσεις, η προσμονή της χαράς των συναντήσεων με φίλους στις φιλόξενες ξερολιθιές του Ανοικτού Θεάτρου… κάτω από τον Ανδριώτικο ουρανό, με το αέρακι να φυσά και να φυσά, να φυσά και να σκορπά τις έννοιες. Αν δεν έχετε κλείσει εισιτήρια μην αργείτε… Ραντεβού στις σκάλες, στο ταρατσάκι, στο κυλικείο, στις κερκίδες.

8° Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου (31/7-24/8/2021) Οκτώ χρόνια Φεστιβάλ – Το πρόγραμμα
–Κυριακή 31 Ιουλίου: Συναυλία «Νύχτα Μαγικιά»-Ταξίδι στους δρόμους του ελληνικού τραγουδιού Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Άνδρου και Χορωδία και Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
–Τετάρτη 3 Αυγούστου: «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Θεώνη Ρίντ, Ερασιτεχνικός θίασος Αλαλούμ.
–Σάββατο 6 Αυγούστου: Τάνια Τσανακλίδου «Το μαγικό κουτί»-Μέρος δεύτερο
–Δευτέρα 8 Αυγούστου: Συναυλία «Αυλαία, φώτα και …άρωμα Μικράς Ασίας» από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου.
–Τρίτη 9 Αυγούστου: «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σκηνοθεσία Άρης Μπινιάρης, Θέατρο Πορεία.
–Πέμπτη 11 Αυγούστου: «This is not Romeo & Juliet», σκηνοθεσία Αργύρης Πανταζάρας, Momentum Accelerated Evolution.
–Σάββατο 13 Αυγούστου: Γιάννης Κότσιρας-Καλοκαίρι 2022.
–Τρίτη 16 Αυγούστου: «Χαλεπάς», σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη, Λιμπρέτο The Boy, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.
–Πέμπτη 18 Αυγούστου: Ομιλία της Μαρίας Ευθυμίου «Αντέχοντας στον χρόνο. Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του» Καϊρειος Βιβλιοθήκη -Σύλλογος Φίλων της Καϊρείου Βιβλιοθήκης.
–Παρασκευή 19 Αυγούστου: «Μήδεια» του Ευριπίδη, σκηνοθεσία Αιμίλιος Χειλάκης-Μανώλης Δούνιας, Θεατροχώρος.
–Σάββατο 20 Αυγούστου: Θέατρο για παιδιά «Ο ραφτάκος των λέξεων, σκηνοθεσία Γιώργος Τζαβάρας, Μικρός Νότος/Άνδρος Κοιν.Σ.Επ.
–Δευτέρα 22 Αυγούστου: «Sappho», σκηνοθεσία Wendy Beckett, Pascal Productions
–Τετάρτη 24 Αυγούστου: Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης και Μάρθα Φριντζήλα.
Κλείστε εισιτήριο εδώ: 
www.ticketservices.gr

♪ ♫

ΠΗΓΕΣ: Από τα έντυπα πρόγραμματα που έχει τυπώσει το φεστιβάλ, από το site www.festivalandros.gr και τα social: www.facebook.com/festivalandrou 

www.instagram.com/andros_festival από όσα μου έχουν πει και θυμάμαι! Τα λέμε στο Ανοικτό!

✒️ 📷 Άννα Μ. Βούλγαρη 

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.