Οι εντατικές προσπάθειες του Λιμενάρχη Άνδρου Πλωτάρχη Λ.Σ. Θεόδωρου Κραψίτη, “έπιασαν τόπο” καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Ναύτου ενέκρινε πρόσφατα με την Αριθ. 5257/2022 ομόφωνη απόφασή του δαπάνη επιπλέον 30.000 ευρώ για τη συντήρηση και ανακαίνιση του κτηρίου του στη Χώρα της Άνδρου, όπου στεγάζονται το Λιμεναρχείο Άνδρου και το Παράρτημα Οίκου Ναύτου (Π.Ο.Ν.) Άνδρου.

Ανακαινίζεται το κτήριο του Λιμεναρχείου Άνδρου
Το εσωτερικό του κτηρίου

Το κτήριο του Λιμεναρχείου, ιδιοκτησίας του Οίκου Ναύτου, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Χώρας, κτισμένο στα τέλη του 20ου αιώνα από την οικογένεια Γουλανδρή. Μετά από δωρεά της οικογένειας το 1951, το κτήριο περιήλθε στον Οίκο Ναύτου για να εξυπηρετήσει τους Ανδριώτες ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Για πολλά χρόνια το κτήριο παρέμενε σε σχετική εγκατάλειψη.

Ανακαινίζεται το κτήριο του Λιμεναρχείου Άνδρου

Τα τελευταία χρόνια όμως ο Λιμενάρχης με συνεχή αλληλογραφία, κινητοποίησε τους υπεύθυνους του Οίκου Ναύτου για την ανάγκη ανακαίνισης και ανάδειξης του ιστορικού αυτού κτιρίου, στο κέντρο της Χώρας και έναντι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ανακαινίζεται το κτήριο του Λιμεναρχείου Άνδρου

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2019, με προσπάθειες του Λιμενάρχη, ο Οίκος Ναύτου προχώρησε επίσης σε εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του κτηρίου με την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του, τη συντήρηση των υδραυλικών και εσωτερικό ελαιοχρωματισμό.

Τώρα οι εργασίες συντήρησης του κτιρίου θα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των παλιών ξύλινων κουφωμάτων με νέα κουφώματα, στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4342/2015 και της κοινοτικής οδηγίας 2012/27/ΕΕ, που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου και στην εξοικονόμηση χρήσιμων οικονομικών πόρων για τους φορείς λειτουργίας του. 

Το ευχαριστήριο

Ο Λιμενάρχης Άνδρου Πλωτάρχης Θεόδωρος Κραψίτης ευχαριστεί τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Οίκου Ναύτου για την κατανόηση των κτηριακών προβλημάτων και την ανταπόκρισή τους στις ανάγκες της Υπηρεσίας, τον ιδιώτη Πολιτικό Μηχανικό Ε.Μ.Π. κ. Ματθαίο Μάνσολα για τη δωρεάν σύνταξη της τεχνικής έκθεσης του έργου αλλά και τον συμπατριώτη μας Αντιπρόεδρο του Ν.Α.Τ. και Πρόεδρο του Ε.Λ.Ο.Ε.Ν. κ. Νικόλαο Καλλιβρούση για τη δική του συνδρομή και παραίνεση“.

Αξίζει να τονισθεί ο επαγγελματισμός με τον οποίο ο Λιμενάρχης Άνδρου χειρίζεται τα θέματα της αρμοδιότητάς του -ίσως και πέραν αυτής- παρότι “αναβαθμίζεται” και σύντομα πρόκειται να εγκαταλείψει το νησί μας.

Στο μεταξύ θεωρείται βέβαιο ότι η ανακαίνιση του Λιμεναρχείου θα γίνει με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτηρίου.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Επειδή το καλό πρέπει πάντοτε να επαινείται, να ομολογείται και ηθικά να επιβραβεύεται και από τη Πολιτεία και από τους Πολίτες, όπως γράφει και ο Πλάτωνας στους Νόμους του, θα γράψω λίγα για τον Λιμενάρχη της Άνδρου κ. θεόδωρο Κραψίτη , τον οποίον γνώρισα προσωπικά και είχα μια συνομιλία μαζί του για λίγη ώρα τη περασμένη Παρασκευή στις 29 Ιουλίου 2022 μετά το πέρας της καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Θεοσκεπάστου του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Παναγία η Θεοσκέπαστη, και από όσα είπαμε κατάλαβα το έξοχο της παρουσίας του στην Άνδρο, ότι είναι άνθρωπος ταπεινός και με έμφυτη καλοσύνη, και πάνω από όλα είναι άνθρωπος του Θεού με άδολη Χριστιανική πίστη, που φωτίζει τη συμπεριφορά του και την εν γένει προσωπικότητα του. Πιστεύω ότι θα ανέλθει στα ύπατα αξιώματα του Λιμενικού Σ΄΄ωματος και το αξίζει.
    Κωνσταντίνος Στρατής
    ερασιτέχνης ψάλτης.

  2. Ο κύριος Κραψίτης κόσμησε με την παρουσία του το Λιμεναρχείο Άνδρου, υπηρέτησε με σύνεση, νηφαλιότητα, πάθος και αξιοπρέπεια την Άνδρο και για αυτό τον ευχαριστούμε και θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο νησί μας.

  3. Καλησπερα σας,
    Αξιζουν συγχαρητηρια σε οσους ασχοληθηκαν και προκειται να απασχοληθουν με το θεμα της ανακαίνισης. Μακαρι και στο μελλον να υπαρχουν Ανδριωτες που να ασχολουνται με παρομοια θεματα γιατι πολυ φοβαμαι οτι σε λιγο θαμαστε ξενοι στον τοπο μας

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.