Κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος όταν το "τρένο" κινείται…Του Κυριάκου Θωμά

Πρώην δημάρχου Υδρούσας και πρώην προέδρου ΔΣ

Η Πολιτική είναι η προσπάθεια απάντησης στις  προκλήσεις των καιρών. Φοβάμαι  όμως ότι ως νησί  έχουμε χάσει εντελώς την πυξίδα μας. Με τον όρο «πυξίδα» εννοώ κάποιες κοινά αποδεκτές αξίες και λύσεις που χρησιμοποιούμε ως μπούσουλα για να αντιμετωπίσουμε διάφορα προβλήματα, και στις οποίες θα έπρεπε να συμφωνούμε όλοι.

Γιατί όλοι είμαστε στο ίδιο “τρένο” που κινείται προς το αύριο. Αν το “τρένο” εκτροχιαστεί όλοι θα έχουμε συνέπειες. Αν πάει καλά όλοι θα πάμε καλά ταξιδεύοντας προς έναν στοχευμένο προορισμό.

Τα προηγούμενα  3 χρόνια η διοίκηση του Δήμου προσπάθησε να βάλει το νησί σε τροχιά ανάπτυξης. Προσπάθησε να ξεπεράσει αγκυλώσεις δεκαετιών, να ξεπεράσει ότι διέθετε 8 συμβούλους σε σύνολο 21 και να βάλει «πάνω στο τραπέζι» θέματα και προβλήματα που κάναμε χρόνια τώρα πως δεν τα βλέπαμε και πως δεν υπήρχαν.

Απ την άλλη η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Πέρασε 3 ολόκληρα χρόνια ως εν δυνάμει διοίκηση στο συμβούλιο αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούσε. Προσπάθησε σε κάθε περίσταση να εκμεταλλευτεί την πλειοψηφία της στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι όμως για την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων διοίκησης, αλλά για να επιφέρει φθορά στη διοίκησης: λασπολογώντας, παραπληροφορώντας, λέγοντας ψέματα, απειλώντας, μηνύοντας και κάνοντας αγωγές χωρίς λόγο. Προσπάθησε να ακυρώσει έργα που έγιναν και έργα που γίνονται και αλλάζουν την Άνδρο. Αρνήθηκε να συναινέσει σε οτιδήποτε. Με θέσεις εντελώς λαϊκίστικες και ανέφικτες προσπάθησε να φθείρει την διοίκηση ώστε να πείσουν τους Ανδριώτες να τους ψηφίσουν το 2023.

Το 2023 θα είναι μια  πολύ πυκνή χρονιά σε πολιτικά γεγονότα.  Περιλαμβάνει κοινοβουλευτικές αλλά και δημοτικές εκλογές. Το νησί, όπως η Ελλάδα κι ο κόσμος αφήνει πίσω του την πανδημία και την οικονομική κρίση, που αυτή επέφερε. Δυστυχώς όμως αυτή τη στιγμή της ανάκαμψης μια νέα κρίση αναπτύσσεται γύρω από την πολεμική σύγκρουση που εξελίσσεται  στην γειτονιά μας έρχεται να βάλει την αρνητική της σφραγίδα στην νέα χρονιά.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο σκηνικό τα τελευταία 3 χρόνια η Άνδρος ξεκίνησε μια σειρά σημαντικών έργων στις ξεχασμένες υποδομές της: ασφαλτοστρώσεις και δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μετά από χρόνια, νέα σχολεία, ανακαινίσεις μισογκρεμισμένων ιστορικών κτιρίων. Και συνεχίζει να είναι ένα εργοτάξιο έργων ύδρευσης (Κάτω Άγιος Πέτρος, Μπατσί, αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων (Χώρα, Μπατσί Κόρθι) και είναι σε εκκίνηση νέα έργα οδοποιίας, αναβάθμισης των σφαγείων, ανακατασκευής του πολιτιστικού κέντρου Γαυρίου. Ενώ προχωρούν στο τέλος τους οι μελέτες για νέα έργα αποχέτευσης στην Υδρούσα, στα λιμενικά της Άνδρου και στο κλειστό αθλητικό κέντρο του νησιού. Ποτέ πριν καμία διοίκηση δεν άνοιξε με επιτυχία τόσα μέτωπα σε έργα υποδομής του νησιού.

Δυστυχώς, όμως αυτά τα έργα έγιναν πεδίο νέας αντιπαλότητας μεταξύ αυτών που κάνουν έργα σήμερα και αυτών που επί χρόνια αδράνησαν και διακρίθηκαν μόνο σε λόγια και φωτογραφίες στο facebook. Σήμερα οι ίδιοι που δεν έκαναν έργο επιχειρούν να σκορπίσουν αντιθέσεις, “αγανάκτηση” κατά των έργων (!), έριδες, με στόχο την επαναφορά τους στην εξουσία από την οποία κατακρημνίστηκαν το 2019.

Όμως το νησί μας δεν χρειάζεται “αγανακτισμένους” και καταληψίες βουνών και λιμανιών. Αρκετά με τους αυτόκλητους κατήγορους των πάντων και τους “εισαγγελείς” κάθε έργου και θετικής ενέργειας. Το νησί χρειάζεται δημιουργούς. Ζούμε σε ένα από το ομορφότερα νησιά, ένα τόπο που σε κατακλύζουν οι εικόνες της φύσης και η μεγάλη ιστορία του, όπου κι αν βρεθείς. Καιρός λοιπόν να προσπαθήσουμε να γίνουμε αντάξιοι του τόπου και αυτών που μας κληροδότησαν τα σπουδαία έργα του παρελθόντος.

Με τις παραπάνω σκέψεις εύχομαι σε όλους σας Καλές Γιορτές!!!

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κύριε Θωμά,
    εντυπωσιάζομαι από την λυσσαλέα υπεράσπιση του εργοδότη σας κυρίου Λοτσάρη, όχι μονο τώρα αλλά κι άλλες φορές στο παρελθόν…έχουμε συνηθίσει σε πιο διακριτικούς ειδικούς συμβούλους. Σαν δημότης Άνδρου και κωψοχέρης πρώην ψηφοφόρος σας, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπήρξατε πρωτεργάτης της ¨αποτυχημένης¨προηγούμενης διοίκησης , επομένως σας ανήκει σημαντικό μερίδιο αυτής της πορείας κι είναι απορίας άξιο πώς επιλεγήκατε ως ειδικός σύμβουλος…να δώσετε τι ακριβώς;;; την συνταγή της ¨αποτυχίας¨;;;; την ηξερε καλά ο κύριος Λοτσάρης από την θητεία του ως Έπαρχος. Ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα του ΄19 σας παραπέμπω στα όσα ντροπιαστικά έως εξευτελιστικά αποκάλυψε ο καπετάν Καμπάνης κι αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν μορφωμένος άνθρωπος να συμμετέχετε σε διοίκηση που προέκυψε με τέτοια τερτίπια…κρίμα..
    Η κακή εντύπωση του λογιδρίου σας, συνεχίστηκε μέχρι και τις τελευταίες γραμμές όπου με θράσος επιτίθεστε σε όσους έχουν αντίθετη γνώμη από την δική σας για το τι σημαίνει ανάπτυξη και σεβασμός στον τόπο. Η μέχρι σήμερα πορεία σας δεν δείχνει σεβασμό ούτε στην Άνδρο ούτε στους Ανδριώτες κι αναμφισβήτητα δεν είσαστε σε θέση ούτε να κουνήσετε το δάχτυλο, ούτε να υποδείξετε την πορεία του νησιού, ούτε πολύ περισσότερο να καθοδηγήσετε (ως πρόβατα) το εκλογικό σώμα προς την κατεύθυνση που εσείς επιθυμείτε. Κρίμα που εκτίθεστε αλλά κι από την άλλη πλευρά κατανοώ την δύσκολη θέση σας….πρέπει να δικαιολογηθεί κι εκείνο το μηνιάτικο…αλλά πιο διακριτικά βρε αδερφέ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.