Η δημοσκοπική αποτύπωση, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της αντιπολίτευσης και το δίλημμα των εκλογών

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγου, π. Δημάρχου Υδρούσας, π. Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου

Σχεδόν δύο στους τρεις βλέπουν θετικά το έργο του δημάρχου Δ. Λοτσάρη. Το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών είναι +25% υπέρ του Δ. Λοτσάρη. Ο ποιοτικός δείκτης αναγνώρισης του έργου του νυν δημάρχου είναι σταθερά επί τετραετία υψηλά θετικός. 

Το φως της δημοσιότητας είδε πριν λίγες εβδομάδες τακτική ετήσια δημοσκόπηση στο Εν Άνδρω, που δείχνει τον σημερινό Δήμαρχο  Δ. Λοτσάρη να εξακολουθεί να προηγείται καθαρά της συνασπισμένης αντιπολίτευσης και αυτή την φορά, όπως και όλα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Πέρα από τους ποσοτικούς αριθμούς και στα ποιοτικά στοιχεία και αυτή η δημοσκόπηση έδειξε ότι η διοίκηση  Δ Λοτσάρη έχει πολιτικά αποθέματα δίνοντας στην αναγνώριση του έργου της ποσοστά πλειοψηφικά της τάξης του +25%.

Αυτό δείχνει πως η κοινωνία αναγνωρίζει όποιον έχει σχέδιο και κάνει έργα. Η κοινωνία δίνει την ευκαιρία σε όποιον χαράζει πορεία να προχωρήσει. Οι πολίτες ξεχωρίζουν την αλήθεια και αποδοκιμάζουν την αρνητικότητα, την τοξικότητα και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Δύο οριστικά αυτοί που θα αναμετρηθούν στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Ο Δ. Λοτσάρης είναι σταθερά μπροστά σε όλη την τετραετία με σταθερά ποσοστά άνω του 30% και του 40%, φτάνοντας στην τελευταία δημοσκόπηση στο 43%, που είναι το όριο εκλογής με το νέο νόμο. Ο Θ. Σουσούδης με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του και την ενσωμάτωση της παράταξης Καπάκη έφτασε στο 35%. Ο Γ. Καπάκης δεν βρίσκει απήχηση και έχει πλέον περιοριστεί στο 1%. 

Η κοινωνία με τη γνώση και των δημοσκοπήσεων θα βρεθεί τον Οκτώβριο του 2023 μπροστά στις εκλογές και τα διλήμματα τους. Τι θα επιλέξει για την πενταετία 2023-2028.

  • Από την μία υπάρχει η διοίκηση Δ, Λοτσάρη που εδώ και 4 χρόνια δημοπρατεί σχεδόν καθημερινά και από ένα έργο: Δημοτικό Σχολείο Χώρας, συνδέσεις οικισμών με βιολογικό καθαρισμό Χώρας, εκσυγχρονισμός Δημοτικού Σταδίου, νέα δίκτυα ύδρευσης στην Υδρούσα, Πολιτιστικό Κέντρο στο Γαύριο, ολοκλήρωση μελέτης κλειστού σταδίου στο Γαύριο, ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστυρώσεις στο Κόρθι, στο Γαύριο, στη Χώρα, μελέτες δικτύων ύδρευσης στο Μακροτάνταλο, εκσυγχρονισμός σφαγείων Άνδρου στην Υδρούσα, σύσταση λιμενικού ταμείου Άνδρου που ήδη ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες ο διαχωρισμός των χρημάτων του, δημοπρατήσεις ασφαλτοστρώσεων 2.800.000 ευρώ σε Υδρούσα, Χώρα, Κόρθι, δημοπρατήσεις εκ νέου ασφαλτοστρώσεων για παραλίες του νησιού σε Πήδημα Γριάς, Πισωλιμιώνα, Ζόργκο, Ατένι, Χάρακα κλπ και άλλα πολλά έργα άλλα από την μια άκρη του νησιού ως την άλλη. Ποτέ μέχρι σήμερα η Άνδρος δεν είδε τέτοιον οργασμό έργων σε όλο το νησί….
  • Από την άλλη υπάρχει η συνασπισμένη δημοτική παράταξη των Σουσούδη-Καπάκη με επικεφαλή τον πρώτο, ο οποίος δεν έχει τίποτα να παρουσιάσει από την 5ετη θητεία του στον Δήμο την περίοδο 2014-2019. Επί 4  χρόνια και οι δύο από κοινού προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία μέσα από μίζερες ανακοινώσεις για ότι γίνεται και προσωπική λάσπη για μια πραγματικότητα που δεν υπάρχει και που δεν ζουν οι πολίτες. Επί 4 χρόνια η συνασπισμένη αντιπολίτευση βγάζει ανακοινώσεις μνημεία αοριστίας, πολιτικής λάσπης και κατασυκοφάντησης των πολιτικών της αντιπάλων. Έτσι αντιλαμβάνονται και οι δύο  την τοπική Αυτοδιοίκηση…

Πρακτικά ο κ. Σουσούδης κοιτά πως θα συσπειρώσει όσους μπορεί ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Έτσι έχει αποδεχτεί να του καθορίζουν τις πολιτικές προτεραιότητες οι σύμβουλοι  της ομάδας Γ.Καπάκη, που ακολουθούν ένα λαϊκίστικο και καταστροφολογικό  πολιτικό μοντέλο.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ Η ΚΕΡΙΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ένας στους δύο βλέπει αρνητικά το έργο στην αντιπολίτευση του Θ. Σουσούδη. Το ισοζύγιο αρνητικών θετικών γνωμών για το έργο του στην αντιπολίτευση είναι -11% κατά του Θ. Σουσούδη. Εδώ οι ποιοτικοί δείκτες αποτύπωσης του έργου του Θ.Σουσούδη είναι σαφώς και διαχρονικά αρνητικοί.

Η επί 4ετία λάθος γραμμή της συνασπισμένης αντιπολίτευσης αποτυπώνεται στα δικά της ποσοστά μη αποδοχής. Ήδη η ομάδα Καπάκη και ο επικεφαλής της μοιάζουν εξαφανισμένοι με ποσοστό επιδοκιμασίας της τάξης του 1%!!! Κάτι που σημαίνει πως οι ψηφοφόροι τους έχουν πλέον ενσωματωθεί με αυτούς του Θ. Σουσούδη.

Για τον λόγο αυτό και ο τελευταίος εμφανίζει μια άνοδο σε σχέση με την περσινή δημοσκόπηση όπου οι δύο παρατάξεις εμφάνιζαν περιορισμένη απήχηση. Η ένωση τους – στην πράξη – ανέβασε κατά τι τον Θ. Σουσούδη.

Είναι σαφές από τα ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης που δίνουν διαφορές της τάξης του 20% και 25% αποδοχής του έργου της διοίκησης, ότι οι πολίτες βλέπουν, κατανοούν και παρά τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης, επιβραβεύουν το έργο της διοίκησης.

Επί 4 χρόνια προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία για μια «καταστροφή», την οποία όμως οι πολίτες δεν ζουν στην καθημερινότητα τους.  Την γραμμή αυτή επέβαλε ο κ. Καπάκης και η ομάδα του και την ακολούθησε και ο κ. Σουσούδης μη έχοντας κάποια στρατηγική κατά νου.

Επί 4 χρόνια κινήθηκαν μέσα από την τοξικότητα, τα ψέματα και την στρέβλωση της πραγματικότητας και προσπάθησαν να πείσουν την κοινωνία ότι το νησί δεν πάει καλά.

Και δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης μοιάζουν πιο πολύ με το πολιτικό μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισώ, παρά με δημοτική παράταξη στην εποχή των νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης. Δημιουργούν κέρινα πολιτικά προσωπεία αντί για εποικοδομητικές προτάσεις. Υπάρχουν μέσα από χαρακτήρες που δημιουργούν και όχι μέσα από παραγωγή πολιτικής. Οδηγούνται στην δαιμονοποίηση των προσώπων της διοίκησης Δ Λοτσάρη αφού αδυνατούν να αρθρώσουν ουσιαστικό πολιτικό αντίλογο.

Έτσι επί 4ετία στην αντιπολίτευση δεν παρήγαγαν καινούργιες ιδέες ή νέες προτάσεις. Υπήρξαν μόνο μέσα από εξαπόλυση ανυπόστατων καταγγελιών και ανακύκλωση παλαιών προσώπων. Βλέπουμε συμβούλους που πολέμησαν ανηλεώς τον κ. Σουσούδη ως δήμαρχο και συνέπλευσαν με τον κ. Καπάκη σε όλες τις καταγγελίες εναντίον του σήμερα συμπορεύονται πάλι μαζί του!!! Τι άλλαξε από τότε που τον κατήγγειλαν; Άλλαξε μόνο η διοίκηση. Ανέλαβε η διοίκηση Λοτσάρη κι έκανε δεκάδες έργα. Αυτό δεν το άντεξαν. Τους συσπείρωσε ο Λοτσάρης και τα έργα του!…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η κοινωνία όπως έδειξε και πρόσφατα και σε εθνικό επίπεδο, επιβραβεύει όσους παράγουν έργα και αλλάζουν με αυτά την κοινωνία. Η κοινωνία αποδέχεται όσους μαθαίνουν ή διορθώνουν τα λάθη τους. Όσους αξιοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δρουν παραγωγικά αναβαθμίζοντας το νησί.

Οι Ανδριώτες θα κρίνουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τις περιόδους Λοτσάρη και Σουσούδη. Θα κρίνουν τις δυνατότητες της ομάδας του Δ. Λοτσάρη να πάει το νησί ένα βήμα πιο πέρα στην νέα εποχή. Θα ακούσουν προτάσεις και λύσεις για την επόμενη ημέρα.  Θα κρίνουν στελέχη και όραμα. Θα αξιολογήσουν λύσεις.

Δεν θα σταθούν σε περιγραφές παραποίησης της πραγματικότητας. Ούτε στα πολιτικά παιχνίδια, στις πολιτικές «πιρουέτες» και στην τοξικότητα της αντιπολίτευσης. Οι Ανδριώτες θα στηρίξουν αυτούς που εργάζονται με μεράκι, ειλικρίνεια και σοβαρότητα για την Άνδρο της επόμενης μέρας!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θυμίζουμε πως στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 ο Θ. Σουσούδης είχε πάρει 37%, ο Δ. Λοτσάρης 30%, ο Γ. Καπάκης 17%, ο Δ. Γιαννίσης 11% και ο Λ. Μπάλλας 5%. Αθροιστικά οι Σουσούσης-Καπάκης ήταν 54% και οι Λοτσάρης-Γιαννίσης-Μπάλλας 46%. Σήμερα οι Λοτσάρης-Γιαννίσης-Μπάλλας προηγούνται με 8% (αθροιστικά 44% έναντι 36%). Από αυτή την αφετηρία ξεκινά ο προεκλογικός αγώνας. Συν το έργο που όπως είδαμε παραπάνω ότι αναγνωρίζεται στον δήμαρχο Λοτσάρη.

Κ.Θ.

 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στέλνει στον εισαγγελέα τους διοικούντες για κατ’ εσάς νόμιμες διαδικασίες. Όντως λίγα έκανε η αντιπολίτευση, πολύ πολιτισμένα σας φέρθηκε και βρήκατε ευκαιρία να παραμυθιάζετε τους Ανδριώτες για δήθεν έργα,δήθεν νομιμότητα, δήθεν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δικαιολογούσαν -κατ’ εσάς- τις απευθείας αναθέσεις. Αλλά ως γνωστόν το ψέμα στηρίζεται σε πήλινα πόδια και τώρα αυτά σπάνε. Τώρα ποιος σας αντιπολιτεύεται; Οι Ανεξάρτητες Αρχές του κράτους;

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.