Καθαρό Ρώσικο πάθος έργα των Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Μοντέστ Μουσόργκσκι στο 9° Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου 2023 από τον Γιώργο Εμμανουήλ Λαζαρίδη (πιάνο) και τον Χρήστο Γρίμπα (βιολοντσέλο).

Gribas-Lazaridis 2023

Ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ συνέθεσε τη Σονάτα για Πιάνο και Βιολοντσέλο, Op. 19, το 1901-1902. Πρόκειται για ένα έργο στο μεταίχμιο της ρομαντικής περιόδου με τον μοντερνισμό. Η σονάτα αποτελείται από τα μέρη: Lento-Allegro moderato, Allegro scherzando, Andante, Allegro mosso. Οι μελωδίες είναι εκφραστικές και εναλλασσόμενες με πιο δραματικά μέρη, είναι έργο εξαιρετικά περίπλοκο τόσο για το πιάνο όσο και για το βιολοντσέλο. Η σονάτα αναδεικνύει την τεχνική επιδεξιότητα των μουσικών, ενώ συνδυάζει τη συναισθηματική ένταση με την μελωδική ομορφιά. Σημαντικό έργο στο ρεπερτόριο για πιάνο και βιολοντσέλο, αντικατοπτρίζει το ρομαντικό ύφος και το πάθος του Ραχμάνινοφ ως συνθέτη.

Το άλλο έργο είναι του Μοντέστ Μουσόργκσκι “Εικόνες από μία έκθεση” για σόλο πιάνο του 1874. Μια από τις πιο διάσημες συνθέσεις για πιάνο. Η σουίτα αυτή αποτελείται από δέκα μικρές συνθέσεις από εικόνες που ο ίδιος είχε εμπνευστεί σε μια έκθεση ζωγραφικής. Κάθε κομμάτι αποπνέει μοναδική ατμόσφαιρα. Το διάσημο “Promenade” επαναλαμβάνεται μεταξύ των εικόνων, λειτουργώντας σαν μουσικός συνδετικός κρίκος. 📀 youtube.com/watch

Οι τεχνικές προκλήσεις της σουΐτας την έχουν κάνει δημοφιλή και αγαπημένη σε πιανίστες και κοινό.

Τα δυο έργα του προγράμματος θα ερμηνεύσουν οι σπουδαίοι Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης (πιάνο) Χρήστος Γρίμπας (βιολοντσέλο). (Διαβάστε εδώ: festivalandros.gr/sta-oria-toy-romantismoy/)

Στην Άνδρο δεν έχουμε συχνά παρόμοιες ευκαιρίες. Αν σας προβληματίζει το “σοβαρό” ή “κλασικό” αυτού του είδους της μουσικής… μη σας νοιάζει διότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα… απολαύστε ελεύθερα… 

Επιμέλεια: Άννα Μ. Βούλγαρη

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.