Μερική ή εκ περιτροπής εργασία αντί για απόλυση….Πολλές φορές το αντικείμενο μίας σύμβασης, μειώνεται για κάποιο χρονικό διάστημα εξαιτίας της φύσεως της, για παράδειγμα σε μια σύμβαση μεταξύ ενός εργολάβου καθαριότητας και ενός Νησιωτικού φορέα, είναι φυσιολογικό να μειώνεται ο όγκος εργασίας τους χειμερινούς μήνες.

Αν προβλέφθηκε εξ αρχής  η κατάρτιση σύμβασης ορισμένου χρόνου με κάποιους εργάτες (π.χ. για τους καλοκαιρινούς μόνο μήνες) κανένα πρόβλημα, αν δεν έγινε αυτό, τότε η νομοθεσία προβλέπει δύο λύσεις, προκειμένου να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι.

1η Λύση: Μετατροπή των συμβάσεων τους για ορισμένο χρονικό διάστημα σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Μερική απασχόληση, θεωρείται η απασχόληση κάθε εργαζόμενου με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, του οποίου οι ώρες εργασίας, υπολογιζόμενες σε ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία βάση είναι λιγότερες από το κανονικό ωράριο εργασίας σε σύγκριση με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.

2η Λύση: Μετατροπή των συμβάσεων τους για ορισμένο χρονικό διάστημα σε εκ περιτροπής απασχόληση.

Εκ περιτροπής απασχόληση, θεωρείται η απασχόληση κατά λιγότερες ημέρες την εβδομάδα ή κατά λιγότερες εβδομάδες το μήνα ή κατά λιγότερους μήνες το έτος ή συνδυασμός αυτών, κατά πλήρες ημερήσιο ωράριο εργασίας

Σχετικό θεσμικό πλαίσιο:  άρθρο 38 του Ν. 1892/1990 (Α’101), όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 59 του Ν.4635/2019 (Α΄ 167).

 

Χρήστος Βουραζέρης

 

 

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πουλάτε ψεύτικες ελπίδες στους απολυμένους συμβασιουχους απο τον εργολάβο με το αζημίωτο €€€€€.
    Η Μπάλα…… στην Εξέδρα …….. !@#%&?€€€€.
    Αυτά να τα έλεγες στον πρώην δημαρχο που υποστήριζε με πάθος πριν και στις εκλογες !@#%*?€€€€

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.