Μια δράση της Θάλασσας σε ένα χώρο Τέχνης

sel-9-eidothea-2

Μία μέρα πριν, στις 24.7.2015 εγκαινιάσθηκε στην Άνδρο το Ανοιχτό Θέατρο του νησιού, από έναν άνθρωπο της θάλασσας, τον Αλκιβιάδη Τάττο. Ακριβώς την επομένη εγκαινιάσθηκε στις εκδηλώσεις του, το Ανοιχτό Θέατρο με μια δράση της θάλασσας… Η απονομή των βραβείων της του Προγράμματος Υποτροφιών Ιστιοναυτικής Εκπαίδευσης «Ειδοθέα», που εκπονείται για 2η χρονιά στην Άνδρο από την εταρεία «Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25.7.2015 είχε κάτι από την αλμύρα της Βόρειας Θάλασσας της Ευρώπης, τη γεύση του θυμαριού και την μυρωδιά της Δύναμης των Εθελοντών της Άνδρου αλλά κυρίως τη θέληση της Νιότης που οραματίζεται, τολμά και ταξιδεύει…

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε στην ομιλία του κατά την διάρκεια της απονομής ο πρόεδρος της «Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη» αξιωματικός του Ε. Ν. Δημήτριος Κοκκίνης: «Σε συνεργασία με το Νορβηγικό ίδρυμα που διαχειρίζεται το Εκπαιδευτικό Ιστιοφόρο «SORLANDET» και με πλατφόρμα το πλοίο αυτό, δημιουργήσαμε μια εμπειρία εξοικείωσης με την ναυτική εργασία, σε ένα προσιτό περιβάλλον για νέους, που συνδυάζει ταξίδι, περιπέτεια, νέες γνωριμίες, νέους τόπους, υπευθυνότητα, εκπαίδευση, ασφάλεια, ομαδικότητα, σεβασμό, συνεργασία, και πολλές δοκιμασίες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.

Το πλήρωμα του ιστιοφόρου αλλά και οι άλλοι εκπαιδευόμενοι, από πολλές διαφορετικές εθνικότητες, η ενδιαίτηση κοινόβια, ο χρόνος γεμάτος, το πρόγραμμα ναυτικό, το φαγητό λιτό, το σκάφος παραδοσιακά χτισμένο και διατηρημένο όπως ήταν το 1927 με κάποιες σύγχρονες πινελιές για την επιπλέον ασφαλή λειτουργία του.

Το φετινό ταξίδι διήρκησε 23 ημέρες, από το Kristiansand της Νορβηγίας, στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας, και πίσω στο Aalesund της Νορβηγίας. Οι συμμετέχοντες πήραν μέρος και στο 1ο σκέλος του φετινού διεθνούς αγώνα μεγάλων ιστιοφόρων 620 Ναυτικών μιλίων όπου το σκάφος βγήκε 2ο στη κατηγορία του, αποκομίζοντας και το βραβείο του πιο πολυεθνικού πληρώματος με 10 διαφορετικές εθνικότητες! Αυτό σημαίνει ομαδικότητα και σκληρή εργασία!

Συνολικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ταξίδι ήταν μια πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες, δοκιμάστηκαν τα σωματικά και ψυχικά τους όρια. Αέρηδες της τάξεως των 10 – 9 Beaufort με ένα ιστιοφόρο σκάφος 67 μέτρων, ο περιορισμός ύπνου, οι βάρδιες και η μη ύπαρξη του παραμικρού ιδιωτικού χώρου είναι αδιαμφισβήτητες δυσκολίες. Με όλα αυτά τα παιδιά κατάφεραν να δέσουν σαν ομάδα και μεταξύ τους αλλά και με όλο το υπόλοιπο πλήρωμα, ήταν μια πλήρης εμπειρία οπού η αίσθηση της ολοκλήρωσης ήταν τόσο πλούσια που όλες οι δυσκολίες έμειναν σαν γλυκές αναμνήσεις και τα απόνερα αυτής θα πλουτίζουν για πολλά χρόνια την ζωή τους.

Η ενασχόληση με το θέμα ξεκίνησε το 2009, με άλλες δράσεις και πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά της «ΕΙΔΟΘΕΑΣ», με το πιλοτικό της πρόγραμμα που συμμετείχε μόνο ένας, ο Νίκος Γαρύφαλλος από την Μεσαριά, η επιτυχία του οποίου μας έδωσε τη δύναμη να το επεκτείνουμε φέτος σε 6 συμμετέχοντες, τον Αχιλλέα Μαλταμπέ από την Βουρκωτή, την Λέα Στάλμαν από τον Φελλό, τον Δημήτρη Νιτσόλα από την Πίσω Μεριά – Κορθίου, την Μαρία Πιάγκου από την Χώρα, τον Παναγιώτη Τσορτανίδη από την Αλαμανιά – Κορθίου, και τον Πέτρο Γανώση από την Αγία Παρασκευή – Αθηνών».

Στους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν διπλώματα από τον Δήμαρχο Θ. Σουσούδη, τον Λιμενάρχη Χρ. Νάνο, τον πρόεδρο του Πανανδριακού Συλλόγου Ναυτικών κ. Ι. Μπράτη, τους ανδριώτες χορηγούς του Προγράμματος κ.κ. Σ. Λ. Πολέμη και Β. Μουγή και από τον 1ο συμμετέχοντα στο πρόγραμμα Ν. Γαρύφαλλο.

Ιδιαιτέρως βαρύνουσα ήταν η ομιλία της Ιστορικού κ. Ελένης Μπενέκη με θέμα “…προς έργα γενναία, πολιτισμού και αναπτύξεως και προόδου”. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Μπενέκη είναι εξειδικευμένη σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έχει καταναλώσει χρόνο και κόπο μελετώντας την ιστορία του νησιού μας.

Τις εντυπώσεις από το ταξίδι τους μοιράστηκαν με το κοινό όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτό ενώ στον απολογισμό δράσης της  «Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη» γνωστοποιήθηκε η συνεισφορά της εταιρείας στην ταινία «Για Πάντα» του Νίκου Μανδαράκα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Μ. Φωτοπούλου -Μαργέτη από την εφημερίδα «Ανδριακή».

Για τις υποτροφίες του προγράμματος «Ειδοθέα» της εταιρείας «Πρωτεύς Κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη» αλλά και «… προς έργα γενναία πολιτισμού και αναπτύξεως και προόδου» που αφορούν στην ομιλία της Ιστορικού κ. Ε. Μπενέκη θα υπάρξει εκτενές αφιέρωμα σε επόμενο φύλλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.