Κάθε τόπος έχει πολλές πλευρές. Το ίδιο και η Άνδρος. Ο επισκέπτης στην Άνδρο μαγεύεται από το πράσινο που σπανίζει στις Κυκλάδες. Ξαφνιάζεται όταν πλησιάζει σε οικισμό και βλέπει τα δέντρα να αυξάνουν. Δημιουργικοί οι Ανδριώτες έκαναν τα χωριά τους μοναδικά.

Ο επισκέπτης που πλησιάζει τη Χώρα γοητεύεται από τον τρόπο που είναι χτισμένη και την σπάνια τοποθεσία της. Και ακόμα νοιώθει μια οικειότητα όταν διασχίζει το γραφικό Μπατσί και απολαμβάνει την αίσθηση του απέραντου στον ορίζοντα του Κοχύλου. Δημιουργικοί οι κάτοικοι έφτιαξαν οικισμούς σε καταπληκτικά σημεία.

Επιπλέον, καθένας βλέπει παντού το διαχρονικό δυναμισμό των ανθρώπων του νησιού που υπήρξαν ακάματοι εργάτες, εφευρετικοί και δυναμικοί δημιουργοί. Το αποδεικνύουν μια σειρά εξαιρετικές προσωπικότητες στον χώρο της τέχνης και της επιστήμης. Το αποδεικνύει η επιχειρηματικότητα σε στεριά και θάλασσα. Αλλά και η μεγάλη προσφορά (μουσεία, ιδρύματα κλπ), τα μεγάλα διαχρονικά έργα (δρόμοι, γήπεδα, δημαρχείο, σχολεία, γηροκομείο κλπ) και τα αναρίθμητα μικρά (βρύσες, ξωκλήσια κλπ).

Όμως, ο επισκέπτης της Χώρας αυτό το Πάσχα… «έπαθε την πλάκα του» όταν διαπίστωσε πως ο «πρώτος πεζόδρομος της Ελλάδας», ο κεντρικός δρόμος της αγοράς, 100 χρόνια μετά την πεζοδρόμηση του, έχει μετατραπεί στον «πρώτο χωματόδρομο της Ελλάδας»!

Όσοι είδαν αρχές Δεκεμβρίου 2009 την έναρξη του έργου «υπογειοποίησης των δικτύων» στην Χώρα δεν φαντάζονταν πως θα έφτανε Πάσχα και δεν θα είχαν  τελειώσει ούτε τα 400 μέτρα του κεντρικού δρόμου (και άλλα 1100 περίπου στον υπόλοιπο οικισμό). Και όπως μάθαμε θα είναι ευτύχημα αν καταφέρει να κλείσει το έργο μέχρι το καλοκαίρι!

Η απογοήτευση μεγαλώνει όταν μαθαίνεις πως η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε πριν 11 χρόνια (25/5/1999 επί δημαρχίας Δ. Γιαννίση), αλλά κατάφερε και ξεκίνησε να υλοποιηθεί (χωρίς χρονοδιάγραμμα και προδιαγραφές) στο τέλος του 2009 (επί δημαρχίας Εμ. Βάμβουκα). Αλήθεια, πως τα κατάφερε ο αεικίνητος επί 8ετία (2003-2010) κ. Νίκος Θεολόγου; Πως γίνεται ένα έργο που ξεκίνησε αρχές Δεκέμβρη να παραμένει ανοικτή πληγή στα μέσα του Απρίλη καταδικάζοντας την αγορά και την πρωτεύουσα του νησιού;

Και τέσσερα ερωτήματα προς τους αρμοδίους από το υπόμνημα με τις ενστάσεις που υπέβαλαν για το έργο οι μηχανικοί της Άνδρου (17/3/2010):

Είναι δυνατόν να μην έχει γίνει ανάθεση και το έργο να εκτελείται κανονικά;

Είναι δυνατόν να εκτελείται έργο χωρίς προδιαγραφές στον 21ο αιώνα;

Ποιος είναι ο επιβλέπων, ποιος  ο εργολάβος και ποιος έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος;

Αληθεύει πως οι «αρμόδιοι» αναζητούν εκ των υστέρων ιδιώτη μηχανολόγο για να τους υπογράψει και πάλι εκ των υστέρων μελέτη για ένα έργο που έχει ήδη προχωρήσει;

Δ. Μπασαντής

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.