Του Διαμαντή Μπασαντή Δημοσιογράφου ΕΣΗΕΑ-Επικοινωνιολόγου

Με δεδομένες τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο Καλλικράτης (συγκρότηση συνδυασμού σε όλη την Άνδρο από 116 υποψηφίους – κορμός, περιοχές και διαμερίσματα) είναι προφανές πως δύσκολα θα έχουμε στο τέλος της διαδρομής μέχρι τις εκλογές πολλούς συνδυασμούς και υποψηφίους που θα τερματίσουν. Όμως στην αφετηρία ήδη βρίσκονται τέσσερις συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές του ενιαίου Δήμου Άνδρου τον Νοέμβριο. Οι δύο ήδη ανακοινώθηκαν, ενώ κυοφορούνται και οι άλλοι δύο.

Ανακοινώθηκε πριν το Πάσχα και στα μέσα Απρίλη δόθηκε στη δημοσιότητα η προεκλογική διακήρυξη των επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ενότητα, Δημιουργία, Ανάπτυξη» υπό τον Δήμαρχο Υδρούσας Κυριάκο Θωμά και των πρώην Δήμαρχο Άνδρου Δημήτρη Γιαννίση. Όπως φαίνεται η ομάδα στελεχών του Κ. Θωμά στο Μπατσί και στο Γαύριο και στελέχη που πλαισιώνουν τον Δ. Γιαννίση στη Χώρα αποτελούν τη βάση του συνδυασμού.

Η διοικητική εμπειρία των δύο επικεφαλής, η προηγούμενη παρουσία τους σε δύο από τις τρεις περιφέρειες του νησιού και οι πρώτες εξαγγελίες τους δίνουν ένα στίγμα γνώσης και ετοιμότητας. Μένει να δούμε το ποια συγκεκριμένα στελέχη θα προσχωρήσουν στο κάλεσμα τους στις δύο περιοχές που έχουν παρουσία και ποια στελέχη θα προσελκύσουν από τον τρίτο πόλο του νησιού (Κόρθι). Μένει να δούμε στην πορεία ποιες θα είναι οι θέσεις και οι προτάσεις του συνδυασμού για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν επί χρόνια το νησί (ΧΥΤΑ, βιολογικός καθαρισμός, σφαγεία, αναπτυξιακός σχεδιασμός κλπ). Και ακόμα μένει να ξεκαθαρίσει και ποιος θα είναι ο επικεφαλής. Αν και η επί 8ετία κοινή και χωρίς προβλήματα πορεία τους έχει ήδη διαμορφώνει καλή χημεία και συνεργασία μεταξύ τους.

Παράλληλα στα μέσα του Απρίλη έδωσε στη δημοσιότητα την προεκλογική διακήρυξη του και ο Έπαρχος Άνδρου Γιάννης Μαλταμπές που τέθηκε επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Η Άνδρος Μπροστά». Τον Έπαρχο, που έχει διοικητική εμπειρία, θα πλαισιώσουν όπως λέγεται αρκετοί νέοι και παλαιοί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βάση του συνδυασμού θα είναι προφανώς η Χώρα όπου ο Γιάννης  Μαλταμπές έχει την έδρα του. Ήδη στον συνδυασμό φέρεται να έχει προσχωρήσει και ο επιλαχών υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου (2006) κ. Λευτέρης Μπάλας μαζί με συνεργάτες του.

Η επί 8ετία παρουσία του κ. Μαλταμπέ στη θέση του Έπαρχου Άνδρου του δίνει την ικανότητα να έχει διείσδυση του και στις άλλες δύο περιοχές του νησιού. Βέβαια μέχρι σήμερα ο Γιάννης Μαλταμπές δεν είχε ως Έπαρχος συγκροτήσει συνδυασμό, άρα δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία για να κρίνουμε την διείσδυση, αλλά και το πώς και με ποιους θα προχωρήσει το όλο στο νησί. Και στην περίπτωση αυτού συνδυασμού μένει να ξεκαθαρίσουν στην πορεία οι θέσεις, καθώς και οι προτάσεις του για τα μεγάλα προβλήματα του νησιού.

Από τους άλλους δύο που κινούνται για συγκρότηση συνδυασμών έχουμε εδώ και καιρό πληροφορίες για τον γιατρό και Δημοτικό Σύμβουλο Άνδρου Θεοδόση Σουσούδη και το Πάσχα ακούσαμε και για τις κινήσεις του Δημάρχου Κορθίου Γιάννη Γλυνού, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δημόσια ανακοίνωση τους.

Από τα όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά ο Θ. Σουσούδης έρχεται ως νέος στην αυτοδιοίκηση. Το γεγονός αυτό έχει ως θετικό ότι δεν έχει φθορά που πάντα αποφέρει η άσκηση της εξουσίας. Δεν έχει βέβαια και την πείρα που η εξουσία προσδίδει. Από ότι φαίνεται ο συνδυασμός θα έχει ως βάση εκκίνησης τη Χώρα και θα απαρτίζεται από νέα και παλαιά στελέχη. Όμως μένει να δούμε πότε θα εξαγγελθεί επισήμως και το πως θα συγκροτηθεί μιας και δεν έχουμε κάποιο δείγμα γραφής από το παρελθόν. Επίσης δεν ξέρουμε τις δυνατότητες του στις άλλες δύο περιοχές του νησιού (Υδρούσα-Κόρθι) όπου εκεί ήδη κατεβαίνουν και οι νυν δήμαρχοι κάνοντας την διείσδυση αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Τέλος το Πάσχα έγινε γνωστό πως ετοιμάζεται για κάθοδο και ο Δήμαρχος Κορθίου Γιάννης Γλυνός. Ο Γ. Γλυνός ήδη προσπαθεί να συγκροτήσει το συνδυασμό αναζητώντας συμμάχους πέρα από το Κόρθι προσπαθώντας να προσελκύσει στελέχη και συμμάχους από την Υδρούσα και τη Χώρα.

Μέχρι στιγμής τον κ. Γλυνό, στην περιοχή της Χώρας, στηρίζουν ο με κοινές πολιτικές καταβολές (από την Αριστερά) πρόεδρος του Δ.Σ. Χώρας κ. Νίκος Θεολόγου, ο πρώην υπουργός κ. Γιάννης Παλαιοκρασάς. Και ακόμα τον στηρίζει ο δραστήριος στα της Άνδρου Γιώργος Δαρδανός, με τον οποίο συνδέονται διαχρονικά και έχουν κοινή πορεία. Όμως, όπως φαίνεται η όλη προσπάθεια του κ. Γλυνού εκτός Κορθίου, τώρα ξεκινά και αναμένεται να βρει δυσκολίες κυρίως στην Υδρούσα. Οι περισσότερες δυσκολίες του κ. Γλυνού συνοψίζονται στην «αφ’ υψηλού θεώρηση» που έχει ακόμα και για τα τρέχοντα προβλήματα και στο γεγονός πως επί 12ετία πολιτεύθηκε χωρίς αντίπαλο στον μικρό Δήμο του Κορθίου.

Αυτά για την ώρα. Οψόμεθα για περισσότερα όταν το επόμενο διάστημα τα πράγματα ξεκαθαρίσουν. Τότε θα έχουμε την ευκαιρία για να κρίνουμε το έργο, τις θέσεις και τις προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων του νησιού…

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.