Βιολογικός Άνδρου: Μόνο Ψέματα και Οριστική Εγκατάλειψη;

Του Γιώργου Δ. Καλλιβρούση

Ιατρού Επιδημιολόγου

Στο τελευταίο φύλλο (Ιούλιος 2010) της «Α», στην πρώτη σελίδα, κάτω δεξιά, υπάρχει μια διάψευση. Συγκεκριμένα αναφέρεται, ότι η εφημερίδα δεν έλαβε ποτέ δελτίο τύπου από τον δήμο Άνδρου τον Φεβρουάριο του 2010, που να αφορά το έργο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού Άνδρου. Συνεπώς ο δήμος ισχυρίζεται, ότι τον Φεβρουάριο εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο προφανώς παίρνει θέση στα όσα του καταμαρτυρώ για ολιγωρία και παράβαση καθήκοντος στο άρθρο μου με τίτλο «Oι καλοκαιρινές ιώσεις στην Άνδρο και τα βοθρολύματα» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Δεκεμβρίου 2009. Θα ήταν ενδιαφέρον να μας αποστείλει ο δήμος αντίγραφο αυτού του δελτίου τύπου (εφόσον βέβαια έχει γραφτεί ποτέ κάτι τέτοιο), για να πληροφορηθούμε επιτέλους από την πηγή για την πορεία και την τύχη αυτού του πολύπαθου έργου, που παρά τη ζωτική σημασία που έχει για την προάσπιση της  δημόσιας υγείας και την ποιότητα της ζωής μας, εξακολουθεί να μη πραγματοποιείται και να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου…!

Εν τω μεταξύ έχει προκύψει, από επίσημες δειγματοληψίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ότι όλα τα παράκτια ύδατα της Χώρας είναι μολυσμένα.(κοπρανώδεις στρεπτόκοκκοι / 100 mlθαλασσινού νερού: Τούρλος 150, Όμιλος 60, Καμάρα 73, Παραπόρτι 81. Ενώ αντίθετα στις καθαρές παραλίες του νησιού: Άγιος Πέτρος 6, Μπατσί 8 και Χρυσή Άμμος μόνο 1(!).   Αυτοί οι μικροβιακοί δείκτες καθιστούν τα ύδατα κολύμβησης της Χώρας ακατάλληλα για κολύμβηση και είναι θέμα χρόνου ν απαγορευτεί κι επισήμως η κολύμβηση σε όλη τη Χώρα Άνδρου.

Αντί λοιπόν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να επισπεύσουν τη κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, που θα απομακρύνει τον κίνδυνο, ολιγωρούν επί της ουσίας και περιορίζονται σε αναλήθειες και δήθεν δελτία τύπου για να δικαιολογήσουν  τα αδικαιολόγητα… Μόλις τώρα μαθαίνω από τηλεφώνημα συγγενικού προσώπου, ότι το περιστασιακό έντυπο «Εξάντας» επανεκδόθηκε προεκλογικά με εκδότη τον αντιδήμαρχο Κορθίου κ. Ρήγα και διευθυντή τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου  Άνδρου και αρμόδιο για τον βιολογικό κ. Ν. Θεολόγου. Μήπως η ταυτοπροσωπία αρμόδιου διοικητικού Οργάνου και διευθυντού εφημερίδας εξηγεί τη σύγχυση περί  του δελτίου τύπου; Γεγονός πάντως είναι, ότι τα όσα γράφονται στον «Ε» για την πορεία του βιολογικού, μόνο ως χονδροειδή και ανυπόστατα μπορούν να χαρακτηριστούν…

Πως είναι δυνατό, να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες , να έχει αδειοδοτηθεί το έργο απ΄ όλους τους αρμόδιους φορείς με εγκεκριμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε χώρο για τον οποίο δεν είχε καν ληφθεί μέριμνα να περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου; Γιατί πρέπει να κατηγορείται γόνος μεγάλης οικογένειας ευεργετών του νησιού, επειδή δεν συμφωνεί με τις όποιες αυθαιρεσίες του δήμου; Και το παραμύθι για απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης που εκκρεμεί στα δικαστήρια (στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά τον κ. Έπαρχο) σε τι αποσκοπεί; Σε απλή συσκότιση για να μη φανεί το ρεζιλίκι ορισμένων  ή σε συγκάλυψη ατασθαλιών και προστασία συμφερόντων κάποιων; Η κήρυξη της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αποτελεί ατομική διοικητική πράξη. Γίνεται συνήθως με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, ή με κοινή απόφαση του αρμόδιου (ανάλογα με το σκοπό της απαλλοτρίωσης) Υπουργού και του Υπουργού των Οικονομικών και επέρχεται από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από την άλλη μεριά σε επίσημο έγγραφο του δήμου Άνδρου της 22. 02. 2010, Αριθμ. Πρωτ. 699 προς τη Δ/νση Υγείας και Πρόνοιας, Νομαρχιακή Αυτ/ση Κυκλάδων, που υπογράφει ο Δήμαρχος, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι: «Την περίοδο αυτή, εκπονούνται οι οριστικές μελέτες (ΒΙΟΚΑ) και τα τεύχη δημοπράτησης από τα συμπράτοντα γραφεία μελετών, στα οποία είχε ανατεθεί η μελέτη, με την από 31-3-2002 Σύμβαση. Τέλος μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την κατασκευή του εν λόγω έργου».

Προς τι λοιπόν το θέατρο του παραλόγου και τα ηχηρά λόγια περί δελτίων τύπου κι άλλων εξαγγελιών, τη στιγμή που τα πάντα είναι ανακριβή; Έχει το έργο οριστικά εγκαταλειφτεί και θέλουν να το παρουσιάσουν ωραιοποιημένα; Σε συνδυασμό μάλιστα με το δημοσίευμα στη τελευταία σελίδα της «Α» του φύλλου Ιουνίου 2010 «Έργα στο ΕΣ.Π.Α. μετά από παρεμβάσεις του Επαρχείου», στο οποίο ο απερχόμενος Έπαρχος και υποψήφιος Δήμαρχος Άνδρου κάνει ένα μίνι απολογισμό των δραστηριοτήτων του επαινώντας συγχρόνως Νομάρχη και Περιφερειάρχη του κυβερνώντος κόμματος, η απορία εντείνεται. Συγκεκριμένα ο κ. Ι. Μαλταμπές αναφέρει, ότι χάριν των παρεμβάσεών του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ΘΑ χρηματοδοτηθούν και ΘΑ εκτελεστούν αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια στη Χώρα, το Μπατσί και το Κόρθι, εργαστήριο περιβαλλοντικών και ενεργειακών εφαρμογών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Οικομουσείο Διποταμάτων, διάφοροι δρόμοι και νέα δίκτυα ή συμπληρωματικά έργα δικτύων αποχέτευσης για Κόρθι, Καπαριά και Συνετί, καθώς επίσης και διάφορες μελέτες για το δημοτικό σχολείο της Χώρας και τον ΧΥΤΑ Άνδρου. Χαρακτηριστικό όμως είναι, ότι για το βιολογικό της Χώρας δεν γίνεται καμία αναφορά και ουδεμία πρόβλεψη επισημαίνεται  για χρηματοδότηση από τα 40 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ή από άλλα που πρόκειται ακόμη να πάρει από το «Επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013». Εκτός αυτού και για κακή τύχη του απερχόμενου Επάρχου, υπάρχουν κι άλλοι, μη νομικοί, που γνωρίζουν, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως αμιγώς Ακυρωτικό Δικαστήριο, δεν αποφαίνεται επί της ουσίας, αλλά ακυρώνει μη νομότυπες αποφάσεις της Διοίκησης. Εφόσον, όπως γράφει ο «Ε», δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση, παραμένει έωλος ο ισχυρισμός του κ. Μαλταμπέ, ότι πήγε αμέσως μετά το Πάσχα στην Αθήνα για να ζητήσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας επίσπευση της εκδίκασης για το βιολογικό της Χώρας(!) Από πότε έχει μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ανασταλτικό χαρακτήρα, χωρίς προηγούμενη απόφαση του ανεξάρτητου Τμήματος Αναστολών; Έτσι μας προϊδεάζει λοιπόν ο κύριος Μαλταμπές για την τύχη που θα έχει  αυτό το απαραίτητο αλλά εγκαταλειμμένο έργο σε περίπτωση δικής του τοπικής κυβέρνησης; Δηλαδή ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ ΚΙ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ;;;

Θα ήταν ενδιαφέρον, με την ευκαιρία των προσεχών εκλογών, να μάθουμε τόσο από αυτούς που χρόνια τώρα χειρίζονταν το θέμα και σιωπούν, αλλά και από τους υποψήφιους Δημάρχους την αλήθεια, τις προοπτικές και το οριστικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής αυτού του έργου (!) Οι τελευταίοι «Ζαβαντριώτες» ξεζάβωσαν μόλις συνειδητοποίησαν, ότι εμπιστεύτηκαν λάθος ανθρώπους και δεν δέχονται να ξαναζαβωθούν…!!!

Γ.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.