Όπως δεν διδασκόμεθα από τα προσωπικά μας λάθη οι περισσότεροι από μας τα επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά δεν διδασκόμαστε από τα ιστορικά  λάθη. Μέρος της κοινωνίας εμφανίζει επιλεκτική μνήμη -τους αγώνες του λαού, τους ηρωισμούς, τις τραγωδίες, τις επιθέσεις της άρχουσας τάξης και του διεθνούς ιμπεριαλισμού-ενώ ένα άλλο εμφανίζει συμπτώματα αμνησίας.

Η σχετική -και ίσως ευκαιριακή- δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής στηρίζεται σ’ αυτή την αμνησιακή εξασθένηση που συνοδεύεται από έλλειψη στοιχειώδους αγωγής. Κι ενώ  η Εθνική Αντίσταση ετοιμάζεται να γιορτάσει τα εβδομηντάχρονα του Γοργοπόταμου-με τις γνωστές θρησκευτικές τελετουργίες, το ρίγος της υπερηφάνειας και τη θρηνολογία για ένα παρόν, οι φασίστες περιφέρονται στον κόσμο όπως περιφέρονταν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Περιφέρονται ελεύθεροι σα να μην ευθύνονται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που απείλησε το θεμέλιο της ανθρωπότητας.

Κατά πρώτον η ιστορία μας δείχνει ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε την ορμή του όχλου-οι ναζιστικές οργανώσεις απευθύνονται σε πολιτικά αμαθείς μάζες που διαπνέονται από έμμονες ιδέες. Κατά δεύτερον η ιστορία μας δείχνει ότι η πολιτισμική κατάπτωση είναι ο χειρότερος εχθρός όχι μόνο της δημοκρατίας αλλά και της ειρήνης. Στην Ελλάδα παρατηρείται πολιτισμική κατάπτωση-πλήθος παραγόντων έχουν οδηγήσει σε έναν καινούργιο αναλφαβητισμό που μοιάζει πολύ σκοτεινότερος από εκείνον της υπογραφής Χ, του χωρικού της δεκαετίας  του 1950. Επί πλέον οι θεσμοί είναι τόσο διαβρωμένοι  ώστε η αλήθεια έχει διαρκώς δύο πρόσωπα. Δεν υπάρχει δημοκρατικό ήθος που να υπαγορεύει τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Τι νόμιμο και τι παράνομο. Ο καθένας προβάλλει το δικό του δίκιο, τον δικό του νόμο, τους δικούς του κανόνες.

Το να  προκαλείς καταστροφές στην πόλη, στο πανεπιστήμιο, στο σχολείο είναι αποδεκτό αν είσαι αγανακτισμένος κι αν ανήκεις στο μέτωπο των αδυνάτων -το να δείχνεις ανυπακοή στο σύστημα θεωρείται αρεστή και τόλμη. Αυτές οι παραμορφώσεις οι οποίες ευθύνονται για τη χρεοκοπία μας, προεκτείνονται και διαχέονται τώρα από την άκρα αριστερά προς την άκρα δεξιά -εφόσον απουσιάζει το δημοκρατικό ήθος, διευκολύνεται η ολίσθηση από το ένα άκρο στο άλλο. Το πολιτικό σύστημα ευθύνεται λοιπόν για την εκτροφή των σάπιων φρούτων που λυμαίνονται την κοινωνία μας. Υπαίτιοι παράγοντες τοιούτων απεχθών προϊόντων είναι η εγκαταλελειμμένη  παιδεία, η παντελής απουσία της αστυνομίας απ’ τις λαϊκές συνοικίες, η αυξημένη εγκληματικότητα, η ανεργία και η διοχέτευση δισεκατομμυρίων στο εξωτερικό από τους μιζαδόρους και εν γένει λαμογιόπουλους πάσης ειδικότητος. Η αδέξια πολιτική του λαθρομεταναστευτικού προβλήματος  βρίθει από σήποντα φρούτα στην κορφή της τούρτας επιπλέον.

Ωστόσο, για να εφαρμοστούν οι νόμοι του κράτους έναντι αυτών των ομάδων, πρέπει να εφαρμοστούν για όλους. Ούτε η επιλεκτική μνήμη, ούτε η αμνησία μπορούν να δικαιολογήσουν την μη εφαρμογή και την υπέρβαση των νόμων. Το ναζιστικό φαινόμενο πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα πριν  διαλυθεί η κοινωνία μας.

Ειρήνη-Φάνια Παπιδά

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.