Ένα γράμμα από την Αλβανία πριν από 72 χρόνια.

Παραλήπτης: Αλέξανδρος Χελιώτης, υιός. Αποστολέας: Δημήτριος Χελιώτης οπλίτης πυροβολικού πατέρας.

«Αντιγράφω όπως έχει το γράμμα αυτό με την ορθογραφία και την σύνταξή του γιατί ο αποστολέας στρατιώτης βερελοποιός το επάγγελμα είχε τελειώσει μόνο την Δ΄ τάξη του Δημοτικού. Ο παραλήπτης γιος, ηλικίας σήμερα 79-80 ετών,  ήταν μαθητής της Α’ Δημοτικού το 1940 -41, ετών 7. Ωστόσο έγραφε και διάβαζε. Διαβάστε λοιπόν τι έγραφε αυτός ο … αγράμματος πατέρας, πλην όμως μαχητής του ’40.

ΣΤΓ 924 τη 16-3-1941

Αγαπητό μου παιδί Αλεκάκι,

σε φιλώ πολλές φορές ο μπαμπάς σου από δω πολύ μακριά που βρίσκομαι έλαβα την επιστολή σου και εχάρικα τόσο πολύ βλέποντας εις αυτήν να μου γράφεις ότι είσαι τόσο εσή καλά όσον και η μαμά σου καθώς και το Αδελφάκι σου ο Μανωλάκης και δια τούτο σε ευχαριστώ πολύ.

Θα ήθελα αν σου είναι δυνατόν να προσπαθίσης να μάθης και να γράφης καθαρότερα γράμματα και να στέλνεις στον μπαμπά σου συχνότερα. Διότι εδώ που βρίσκομαι είναι η συντροφιά μου καθώς συντροφιά έχω την φωτογραφία σου μαζή με του Μανωλάκη καθώς και αυτή της Μαμάς σου.

Θέλω παιδί μου να είσαι υπάκουο πεδί να Σέβεσε και να ακούς την μαμά σου καθώς και όλους τους ανωτέρους σου. Να είσαι τακτικός εις το σπίτι και να μη γυρίζεις ασκόπος εις τους δρόμους, θέλω να κάθεσαι στην καρέκλα επανηλημένος κάθε ημέραν να διαβάζεις από το βιβλίον σου και να γράφης και επιδοθης στα γράμματα διότι αυτά μιαν ημέραν θα σου είναι πολύ χρίσιμα εις την κοινωνείαν. Σου γράφω παιδί μου τα λόγια μου αυτά και πρέπη να τα δέσης καλλά μες το μιαλό σου διότι εδώ που βρίσκομαι εγώ στο διάστημα που λύπω έχουμε πόλεμο και δεν γνωρίζω από τη μια στιγμή έως την άλλη τη μπορεί να συμβεί δια την ζωή μου. Να αγαπάς τον αδελφό σου το Μανωλάκη όπως και ο μπαμπάς σου αγάπησε τους γονείς του και γενικά όλα του τα αδέλφια και ότι άλλο καλώ και υπερήφανο υπάρχει μέσα εις την κοινωνία. Να είσαι υπερήφανος διότι έχεις το μπαμπά σου στρατιώτη και υπερασπίζεται την τιμή της πατρίδος την οποία όταν Ανδροθεις εις την φωνή της να ταχθείς εις το πλευρό της όπως και ο μπαμπάς σου αυτήν την φοράν σε οιονδήποτε επιδρομέα ήθελε επιβουλευτή την ακεραιότητα και ανεξαρτησία της.

Γιαυτό να τοχεις καμάρι διότι είσαι Ελλην του σήμερα όπως και εις το παρελθόν εθάμμασε και θαυμάζει ολόκληρη η Ανθροπότης τους άθλους και τα κατορθώματα της Ελληνικής φιλής.

Άλλο δεν έχω Αλεκάκι να σου γράψω Εγώ δόξα τον Θεόν μέχι αυτήν την στιγμήν μας είμαι πολύ καλά. Να μου φιλήσεις την μαμά σου πολλές φορές καθώς και το αδελφάκι σου τον Μανωλάκη. Να δώσεις και χαιρετισμούς σε όλους τους συγγενείς καθώς και στους γονείς μου.

Σε φιλώ γλυκά

Ο μπαμπάς σου

Οπλίτης Δημήτριος Χελιώτης 1ος Ορκος πυροβολικού Συνεργείον Τ.Τ. 924

Μόλις λάβεις την παρούσα να μου απαντήσης

Ο μπαμπάς σου

Για την αντιγραφή Αλέξανδρος Χελιώτης Συνταξιούχος Δάσκαλος

Σημείωση: Όταν ενηλικιώθηκα σε μια συζήτηση που έκανα μαζί με τον πατέρα μου και σε ερώτησή μου που ήταν όταν έγραφε αυτό το γράμμα μου απάντησε: Η Μεραρχία του Στρατηγού Μουτούση στην οποία υπαγόταν η μονάδα του πυροβολικού στην οποία υπηρετούσα είχε καθηλωθεί μπροστά στις ισχυρώς οχυρωμένη πόλη του Πόγραδετς. Σε μια ανάπαυλα της μάχης και ενώ μας είχε σταματήσει το ιταλικό πυροβολικό έγραφα αυτό το γράμμα με μόνο τον ταχυδρομικό τομέα γιατί απαγορευόταν να γράφουμε το μέρος της μονάδας μας. Τελικά η Μεραρχία κυρίευσε το Πόγραδετς και να πως ο στρατηγός Μουτούσης που προερχόταν από το όπλο του πυροβολικού με το έμπειρο μάτι του είδε μια λάμψη στις ιταλικές θέσεις, έδωσε στοιχεία βολής στο πυροβολικό μας και με μια ομοβροντία που έριξαν τα πυροβόλα μας σίγησαν τα ιταλικά τα πολυβόλα και πυροβόλα. Ετσι το πεζικό μας ανεμπόδιστο πια κυρίευσε το Πόγραδετς . Μπορώ παιδί μου να σου πω πως αυτό το Πόγραδετς το κυρίευσε προσωπικά ο στρατηγός Μουτούσης. Δεν θυμάμαι το νούμερο της Μεραρχίας μετά από τόσα χρόνια που μου είπε, παρά μόνο το όνομα του στρατηγού Μουτούση. Νομίζω η 19η Μεραρχία ήταν. Το περιστατικό αυτό το περιγράφει για το βιβλίο του 1940 και ο συγγραφέας Άγγελος Τερζάκης.

Α. Χελιώτης Άνδρος 30.10.2013

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.