Η κρίση  μας έχει κάνει vα ψάχνουμε συνεχώς φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από το internet, που βρίσκεται πλέον σε κάθε σπίτι και επιχείρηση. Όταν πρόκειται όμως για την ασφάλεια του αυτοκινήτου μας το πράγμα είναι σοβαρό.

Η ασφάλιση αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από τον νόμο, και οι ελάχιστες υποχρεωτικές καλύψεις είναι: Σωματική βλάβη ή θάνατο τρίτων, συμπεριλαμβανόμενων και των επιβαινόντων του οχήματος με ανώτερο όριο κάλυψης ανά παθόντα 1.000.000€ και υλικές ζημιές 1.000.000€ κατά γεγονός.

Γι αυτά τα ιδιαίτερα μεγάλα κεφάλαια δεσμεύεται η ασφαλιστική εταιρεία να πληρώσει αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς , διαφορετικά σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής της ασφαλιστικής εταιρείας ο «παθών» στρέφεται δικαστικά εναντίον του ιδιοκτήτη και οδηγού του οχήματος και απαιτεί από τους ίδιους το ποσόν, με δέσμευση της προσωπικής του περιουσίας, εκ πώληση της κλπ  και τότε αρχίζουν τα «δύσκολα» για τον ασφαλισμένο.

Μπορεί λοιπόν ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο της κρίσης να είναι δέλεαρ οι χαμηλές τιμές στην ασφάλιση των οχημάτων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ασφαλιστική εταιρεία που πουλά αυτά τα ασφαλιστήρια να είναι φερέγγυα. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό θα είναι να ψάχνετε  και να μαθαίνετε για την διαδρομή , πορεία και δείκτη φερεγγυότητας της ασφαλιστικής εταιρείας.

Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις διάφορες εταιρείες που εμφανίζονται μέσα από το internet και διαφημίζουν πολύ φθηνά ασφάλιστρα. Το διαδίκτυο δεν παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια ως προς τον έλεγχο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Παράλληλα ακόμα και στις  περιπτώσεις που εξασφαλίσετε ασφαλίσεις μέσω internet με έκπτωση, καλό θα ήταν να το αποφύγετε γιατί εάν συμβεί ατύχημα, θα σας δυσκολέψει τη διαδικασία είσπραξης αποζημίωσης, ενώ η προσωπική σχέση ασφαλιζομένου με τον ασφαλιστή θα σας εξασφαλίσει επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος.

Ένα ακόμα κριτήριο επιλογής είναι εάν η ασφαλιστική εταιρεία συμμετέχει στο σύστημα φιλικού διακανονισμού.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο επαγγελματίας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής, ώστε να είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει για την επιλογή της ασφαλιστικής εταιρείας και των καλύψεων, για να κάνεις εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σου ανάγκες, θα πρέπει επίσης να διακρίνεται από επαγγελματισμό  και σοβαρότητα διότι διαχειρίζεται προσωπικά σου δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία του αυτοκινήτου σου( άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης , ταυτότητα , ΑΦΜ , ΔΟΥ , Διεύθυνση, τηλέφωνα, ηλικία επάγγελμα) έτσι ώστε να νοιώθεις ασφαλείς ότι τα προσωπικά σου δεδομένα δεν θα τύχουν εκμετάλλευσης και επεξεργασίας τρίτων άσχετων με την ασφάλιση.

Είναι γεγονός από τα πλείστα δημοσιεύματα ότι 500.000 οχήματα είναι ασφαλισμένα χωρίς αντίκρισμα και χιλιάδες ιδιοκτήτες διατρέχουν κίνδυνο καθώς έχουν ασφαλίσει τα οχήματα τους σε εταιρείες με ύποπτα φθηνά ασφάλιστρα .

Μεγάλη αναστάτωση στις διωκτικές αρχές δημιούργησε στις 19/12/2013 η εξάρθρωση κυκλώματος με «μαϊμού» ασφαλιστήρια αυτοκινήτων. Πάνω από 15.000 ασφαλισμένοι είχαν εξαπατηθεί. Οι μαϊμού εταιρίες «δίνουν και παίρνουν» στην Ελλάδα. Αυτές πουλάνε φθηνά ασφάλιστρα τα οποία όμως δεν έχουν απολύτως καμία ισχύ. Είναι στην ουσία άκυρα εφ’ όσον δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

Η συμβουλή στους πολίτες είναι Αγοράστε από εκεί που ξέρετε. Αυτές οι εταιρίες μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον κόσμο, είτε γιατί είναι άγνωστες, είτε γιατί οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλές από το μέσο όρο της αγοράς .

Η πλαστογράφηση ασφαλιστηρίων είναι ένα επίσης φαινόμενο. Τα πλαστά ασφαλιστήρια δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Στην Μεγάλη Βρετανία διαφημιστικές καμπάνιες προβάλλουν το ζήτημα προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος και οι πολίτες να μην είναι ανυποψίαστοι.

Η ελληνικά τροχαία ενημερώνει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε αυτόν που θα συλληφθεί να οδηγεί με πλαστό συμβόλαιο είναι : Η σύλληψη για πλαστογράφηση, αφαίρεση διπλώματος και μεγάλο πρόστιμο ακόμα και εάν ο ίδιος έπεσε θύμα απάτης. Οι αστυνομικές αρχές είναι υποχρεωμένες να τον συλλάβουν και από εκεί και πέρα αναλαμβάνουν την διαλεύκανση οι δικαστικές αρχές, αυτά εάν δεν έχει συμβεί ατύχημα, εάν έχει συμβεί ατύχημα «είσαι για κλάματα» . Ο κάθε ασφαλιζόμενος λοιπόν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός πριν επιλέξει ασφάλιση αυτοκινήτου γιατί καμιά ασφάλεια δεν είναι ίδια και το φθηνό προϊόν συνήθως κρύβει κινδύνους και παγίδες.

Μαρίκα Βικτωράτου www.viktoratou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Η andriakipress.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά, υβριστικά, ρατσιστικά ή άλλα σχόλια που προτρέπουν σε άσκηση βίας. Επίσης, σχόλια σε greeklish και κεφαλαία δεν θα δημοσιεύονται, ενώ η andriakipress.gr, όταν και όπου κρίνει, θα συμμετέχει στον διάλογο.

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.